1

Temat: 14000 EUR a tryby PZP

Jeżeli pomimo, że zamówienie ma warość poniżej 14000 EUR, chcemy zastosować tryb np. negocjacje z ogłoszeniem w/g PZP, to czy musimy stosować wszystkie przepisy z PZP dotyczace ttakiego trybu np. terminy? Jeżeli musimy , to jak uzasadnimy dlaczego stosujemy przepisy poniżej progów unijnych , a nie powyżej? Gdzie to powinno być (ewentualnie) zapisane???

2

Odp: 14000 EUR a tryby PZP

Moim zdaniem, jeśli decydujemy się stosować w postępowaniu Pzp, to od początku do końca.
To, czy zamówienia przekracza próg unijny, czy nie (czy stosujemy przepisy dla postępowań powyzej progu, czy nie) stwierdzamy po określeniu wartości szacunkowej zamówienia. Wartość szacunkowa decyduje o zakwalifikowaniu postępowania w dany próg.

3

Jeżeli decydujecie się na postępowanie wg okreslonego trybu pomimo ze wartość szacunkowa nie przekracza 14 tys. EURO, to powinniście stosować procedurę odpowiednią do trybu. Natomiast zamówienia poniżej progów unijnych to jest inna sprawa.

4

Ale ja wiem juz na starcie , ze postępowanie ma wartość poniżej 14 000 i co wtedy ? Czy procedura uproszczona, czy pełna???

5

DB25 napisał/a:

Ale ja wiem juz na starcie , ze postępowanie ma wartość poniżej 14 000 i co wtedy ?

Możesz nie stosować Pzp lub stosować zgodnie z procedurą postępowań poniżej progów unijnych (próg unijny dla samorządu 193tys euro).

DB25 napisał/a:

Czy procedura uproszczona, czy pełna???

Co masz na myśli pisząc uproszczona czy pełna?

6

1 - w granicach 14000 - progów unijnych
2 - pow. progów unijnych

7

Po prostu. W projekcie unijnym zobowiazano nas, aby autora SIWZ wybrać w trybie negocjacji z ogłoszeniem. Wartość tego zamówienia wynosi poniżej 14 000 eur (w projekcie przeznaczono na to kwotę ok. 10 000 zł). Skoro tak, to muszę zrobić NzO mimo, że normalnie byłoby to poniżej 14 000 eur, a więc bez ustawy PZP. Skoro muszę zastosować tryb opisany w PZP, to pytam ,jak mam go stosować - od poczatku do końca ; w ustawie tryby w zalezności od kwoty sa proste lub złozone, a ja mam wartosć poniżej uregulowań ustawy , I co robić?

8

Jeśli już zdecydujesz się stosować Pzp, a wartość szacunkowa pon. 14 tys. euro, czyli duuużo poniżej progów unijnych (poniżej 193tys. euro dla samorządu), to procedura poniżej progów unijnych, oczywiście.

9

Ale to tylko ty tak sądzisz; nie ma na to wskazania jednoznacznego; nam widzi się to oczywiste, ale kontrolerom projektów może to nie wystarczyć

10

joanna99 napisał/a:

Jeśli już zdecydujesz się stosować Pzp, a wartość szacunkowa pon. 14 tys. euro, czyli duuużo poniżej progów unijnych (poniżej 193tys. euro dla samorządu), to procedura poniżej progów unijnych, oczywiście.

Zgadzam się z tym również.
Zobowiązano Cię do wyboru autora SIWZ w trybie przetargu, pomimo tego, że wartość jest poniżej 14 tys. euro. Wobec tego stosujesz procedurę do NZO dla wartości poniżej progów unijnych.
Pozdrawiam

11

Spotkałam się z opiniami, że do postępowań pon. 14tys euro nie można stosowac Pzp, ponieważ w art. 4 pzp mówi "Ustwy nie stosuje się do:" ... zamówień, których wartość nie przekracza 14tys. euro, a nie, że "Ustawy można nie stosować". Ale żaden kontrolujący nigdy nie zarzucił mi jej stosowania w przypadku takich zamówień. Może jeszcze niech inni wypowiedzą sie na ten temat.
Jedno jest pewne, jeżlei już zastosujesz Pzp, to prowadzisz postępowanie w całości zgodnie z Pzp. Pzp przewiduje podział zamówień na te poniżej progów unijnych i te powyżej. Twoje jest pon. 14 tys euro, więc na pewno jest również poniżej progów, więc procedura "prostsza".

12

Moim zdaniem sprawy postępowania do 14 tys. euro pownny być uregulowane zarządzeniem kierownika jednostki sektora finansów publicznych. Wtedy rzeczywiście żaden kontrolujący nie może mieć ządnych uwag, jak postępowanie zostanie przeprowadzone zgodnie z procedurami określonymi w tym zarządzeniu. Oczywiście można w zarządzeniu określić procedury wykorzystując określone postanowienia ustawy Pzp.

13

My mamy procedury wew. dla małych zamówień. Trzy oferty i wybieramy najkorzystniejszą. Ale w umowie dot. programu unijnego zapisano _ tryb NzO i musimy tak zrobić. Ponadto sam Marszałek wydał zalecenia wytyczne dla postępowań poniżej 14 000 ,a w nich nie ma ani słowa o  stosowaniu NzO tylko 3 oferty. I jak tu postępować.

Bezwzględnie zrobimy NzO  w trybie uproszczonym (do progów unijnych) , a tam terminy minimalne to 7 + 10 + 10 + umowa (min.5) - straszne.

DB

14

DB25 napisał/a:

Ale w umowie dot. programu unijnego zapisano _ tryb NzO i musimy tak zrobić.

Szczerze mowiąc nie chce mi sie wierzyc, że w projekcie jest takie kategoryczne wskazanie. Moze jest jakas furtka w postaci, "do wyboru autora SIWZ stosuje sie PZP - tryb negocjacji z ogłoszeniem"????