1 (edytowany przez pirania 2010-03-26 10:56:09)

Temat: Wartość z kosztorysu inwestorskiego i ofertowego

Witam,
Mam kosztorys inwestorski na 51 tys. zł netto.,  zastosowałem więc procedurę przetargową do 14 tys. Euro (wr). Dostałem ofertę tylko z jednej firmy, jednak kwota brutto tejże oferty przekracza nieznacznie 14 tys. (netto się mieści) Czy mogę w takim wypadku podpisać umowę?
Zawsze wydawało mi się ze najważniejszy jest kosztorys inwestorski, jednak w tym wypadku trochę się obawiam podpisać tej umowy.
Bardzo proszę o wasze sugestie.

2

Odp: Wartość z kosztorysu inwestorskiego i ofertowego

Jeżeli kosztorys inwestorski został sporządzony z należytą starannością, tzn. sporządzający kosztorys inwestorski przyjął np. ceny z Sekocenbudu obowiązujące na danym tereniem, to jest w okey i można podpisywać umowę.

3

pirania napisał/a:

1) Mam kosztorys inwestorski ...  zastosowałem więc procedurę przetargową do 14 tys. Euro.   2) Dostałem ofertę tylko z jednej firmy,   3) kwota brutto tejże oferty przekracza nieznacznie 14 tys. (netto się mieści)   4) Czy mogę w takim wypadku podpisać umowę?   5)  Zawsze wydawało mi się ze najważniejszy jest kosztorys inwestorski

Oto moje sugestie:
1) w porządku
2) absolutnie nie mogło być inaczej
3) z zasady porównuje się tylko wielkości porównywalne, np. netto z netto (nie z brutto!), jeśli oferta jest netto poniżej 14000 euro, to p.4, jeśli przekracza, to zadbać dobry kosztorys (jeden lub drugi  smile  )
4) podpisać śmiało, jeśli jest jak w opisie
5) mnie ostatnio wcale, a nawet przeciwnie, ze świecą szukam takiego, bym nie miał zastrzeżeń i nie mogę zrozumieć dlaczego są tak gloryfikowane, może ktoś pomoże smile 
Wadliwe kosztorysy raczej nie przeszkadzają uzyskać dobre zamówienie.

4

Bardzo dziękuje za wasze opinie. Gdzieś słyszałem kiedyś opinie, aby porównywac ceny netto - brutto, dlatego miałem obawy przed podpisaniem tej umowy. Logicznym wydaje sie jednak porównywać wartości netto - netto.
pozdrawiam

5

Tu nie chodzi o porównywanie. Najpierw jest kosztorys inwestorski i ustalenie wartości zamówienia - wyłącznie do wyboru trybu zamówienia, a nie oferty. Jeśli kosztorys ten prawidłowy, czyli (praktycznie) da się obronić w razie kontroli, to formalnie cena oferty może być dowolna.