1

Temat: szacowanie art. spoż.

Witam
Mam dylemat. Po oszacowaniu wartości zamówienia na różne artykuły spożywcze (szacowałam zgodnie z art. 34 ust. 1) przy uwzględnieniu zmian ilościowych, okazało się że na 2010 r. wartość zamówienia jest poniżej 14000 euro. Dokładnie 13900 euro (śliska granica). Jednak w ubiegłym roku było przekroczenie 14000 euro.  Niestety mój poprzednik nie dokonal szacowania, no i niestety nie było postępowania. Może powinnam w tym roku przeprowadzić przetarg???

2

Odp: szacowanie art. spoż.

sad

3

Mam pytanie a czy  przy szacowaniu bierzesz pod uwagę oddzielnie mięso/przetwory mięsne, pieczywo, warzywa i owoce, ryby i przetwory rybne ? Moim zdaniem i nie tylko moim są to artykuły różnego rodzaju (nie są z tej samej półki w supermarkecie) i nie nalezy ich sumować przy ustalaniu wartości szacunkowej zamówienia.

4

Szacuje je oddzielnie. Pod pojęciem art. spoż. mam na myśli budyń, mąkę, majonez, koncentraty, itp.

5

czyli wartość zamówienia na poszczególne grupy produktów również szacujesz oddzielnie? I nie łączysz w jednym postępowaniu?
A co w przypadku kiedy w ramach środków unijnych uzyskaliśmy środki na dozywianie dla dzieci w projwekcie nie zostały wyszczególnione artykuły spozywcze, manu układa koordynator. czy wówczas jako szacunek nie powinnam przyjąc całej wartości środków na wszystkie grupy artykułów spożywczych?

6

Do szacunku będziemy potrzebować zestawienia towarów. To zestawienie łatwo pogrupujemy i oszacujemy w grupach (asortymentach). Jakieś zestawienie musi być, by zaprezentować przedmiot zamówienia. Dopiero gdyby nie dało się rozdzielić, to jesteśmy zmuszeni szacować łącznie.

Przez grupę rozumiemy tu asortyment towarów, które łatwo może dostarczyć 1 dostawca (zgodnie z sugestią karolk). Przykładowo: towary wyliczone w ostatnim poście JK bnależałoby zaliczyć do 1 takiej grupy i oszacować łącznie (oddzielnie np. od mięsa, bo w tym specjalizują się inni).

7

a jesli mięso pieczywo , owoce i warzywa jestessmy w stanie dostać w jednym sklepie, to czy wówczas nie będzie to dzielenie zamówienia w celu ominiecia stosowania przepisów ustawy

8

Czyżby ten sklep chciał złożyć pełną ofertę zgodną z Pzp? Byłby to ciekawy przypadek.

9

Produkty te są dostępne w jednym sklepie?Więc nie chcę źle oszacować wartości zamówienia dzieląc według rodzaju.

10

No to szacować łącznie, jeśli są wątpliwości.
To nie przeszkadza w zamawianiu w częściach.

11

Właśnie chciałaby szacować wartość mięsa, nabiału pieczywa itd oddzielnie tylko ine chcę nrazić sięna zarzuty kontroli, że niesłusznie podzieliłam, a wiem, że jeden sklep jest w stanie dostarczyć wszystkie te rodzaje artykułów, zarówno nabiał pieczywo i mieso.
Skoro może się okazać, że ofertę na wszystkie rodzaje artykułów złoży ten sam dostawca i on właśnie bedzie dostarczał wszystkie artykuły żywnościowe to czy nie narażę się na zarzuty, ze podzieliłam zamówienie w celu ominiecia stosowania przepisów ustawy?

12

To nie są dostawy tego samego rodzaju.
prof. Ryszard Szostak (R. Szostak, Planowanie i finansowanie zamówień publicznych, Publicus, Warszawa 2007, s.15.) uważa, że: przez dostawy (usługi) ?tego samego rodzaju? rozumieć trzeba przedmioty (świadczenia) o podobnych właściwościach głównych (treści) i takim samym przeznaczeniu.
I dalej przykładowo stwierdza:
- w zakresie żywności odrębnym rodzajem są: warzywa i owoce, pieczywo, produkty mięsne,
  itd.,
- w obrębie usług szkoleniowych: szkolenia księgowych, kierowców, spawaczy, itd.,
- a wśród usług projektowania sieci rozróżnia się: projektowanie sieci energetycznych,
  wodnych, gazowych, itd.
Liczy się ujęcie kompleksowe obejmujące przedmiot z wszelkimi przynależnościami albo usługę z pracami pomocniczymi, np. pod pojęciem ?komputerów? rozumieć należy także niezbędne dla ich funkcjonowania oprogramowanie operacyjne, a pod pojęciem ?napraw? kryją się również niezbędne czynności sprawdzające i regulacyjne