1

Temat: POMOCY!!!! brak podpisu za cgodność z ogryginałem. Co zrobić???

W mojej SIWZ był zapis: W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadku podmiotów polegających na wiedzy i doswiadczeniu innych podmiotów, kopie dokumentów dotyczących każdego z tych podmiotów winny być poświadczane za zgodność z oryginałem przez te podmioty.

I co zrobić jeśli jeden z podpmitów oddajacych sprzęt do dyspozycji nie podpisał dokumentów za zgodnośc z zrobił to tylko ten wykonawca który słada ofertę. wezwać do uzupełnienia, ale czego?? pieczatek za zgodność, czy do złożenia dokuentu w odpowiedniej formie??

POMOCY!!!!

2

Odp: POMOCY!!!! brak podpisu za cgodność z ogryginałem. Co zrobić???

Paragraf 6 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817) stanowi, że kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem  przez wykonawcę lub te podmioty.
Moim zdaniem jeśli kopie poświadczył wykonawca, jest w porządku. Zapisy SIWZ muszą być bowiem zgodne z powszechnie obowiązującymi przepisami.

3

Odp: POMOCY!!!! brak podpisu za cgodność z ogryginałem. Co zrobić???

Dzięki karolk:) nie wpadłam na to:)
Dziękuję dziekuję:)