1

Temat: ustalenie wartości zamówienia

Na początku roku po otrzymaniu projektu budżetu dostałam na usługi świadczeń medycznych kwote równowartości 11 250 euro, w związku z czym zawarłam umowę na usługę świadczeń medycznych  nie stosując trybu postępownaia zgodnie z Pzp. Pod koniec marca dostałam już budżet, i dostałam dodatkowe pieniądze rzędu 3 000 euro.  Moje pyanie jest nastepujące: czy powinnam to połączyć i wartością tego zamówiena powinna być kwota 14 250 euro, czy może skorzystać z art. 6a, czy może w ogóle nie stosować Pzp? I czy usługa świadczeń medycznych ma charakter zamówienia powtarzającego się okresowo?

2

Odp: ustalenie wartości zamówienia

czy ktoś ma na ten temat jakąś opinię?

3

Odp: ustalenie wartości zamówienia

Moim zdaniem nie należy łączyć tych dwóch zamówień. W dniu zawarcia umowy zamawiający posiadał informacje, iż środki finansowe przeznaczone na świadczenie usług medycznych stanowią równowartość kwoty 11 250 euro. Umowa została podpisana. Otrzymana w końcu marca kwota 3 000 euro może stanowić podstawę do udzielenie drugiego zamówienia na świadczenie usług medycznych. Zamawiający musi tylko posiadać odpowiednie zapisy w planie finansowym jednostki - na dzień udzielenia pierwszego zamówienia oraz na dzień zmiany planu finansowego. Zamawiajacy udzielając pierwszego zamówienia nie miał wiedzy, że otrzyma dodatkowe środki finansowe i dlatego udzielił zamówienia nie stosując przepisów ustawy Pzp - art. 4 pkt 8.
Dla mnie świadczenie usług medycznych jest zamówieniem powtarzającym się okresowo