1

Temat: Unieważnienie postępowania a dokumentacja ZP-2

Unieważniłam postępowanie przetargowe przed otwarciem ofert z art 93 ust 1 pkt 7.
W terminie wpłynęły 3 oferty, po termninie - 2.
Jak prawidłowo wypełnić druk ZP 2/PN? Czy mój tok myślenia jest prawidłowy, że odrzucam 2 oferty, a co za tym idzie mam 2 szt wykonawców wykluczonych ?
Zgodnie z art. 84 ust 2 -ofertę wniesiona po terminie przetrzymuję  7 dni i zwracam ją nadawcom.
W jednej kopercie miałam prośbę o przesłanie protokołu z otwarcia ofert - powinnam wysłać ZP-2  i ZP-2/PN, bez ZP-12 gdzie mam zestawienie ofert i firm-myślę, że na etapie unieważnienia postępowania, informacje o firmach jest poufne.
Proszę bardzo o pomoc :-(

2

Odp: Unieważnienie postępowania a dokumentacja ZP-2

wioletta1234 napisał/a:

Unieważniłam postępowanie przetargowe przed otwarciem ofert z art 93 ust 1 pkt 7.
W terminie wpłynęły 3 oferty, po termninie - 2.
Jak prawidłowo wypełnić druk ZP 2/PN? Czy mój tok myślenia jest prawidłowy, że odrzucam 2 oferty, a co za tym idzie mam 2 szt wykonawców wykluczonych ?
Zgodnie z art. 84 ust 2 -ofertę wniesiona po terminie przetrzymuję  7 dni i zwracam ją nadawcom.
W jednej kopercie miałam prośbę o przesłanie protokołu z otwarcia ofert - powinnam wysłać ZP-2  i ZP-2/PN, bez ZP-12 gdzie mam zestawienie ofert i firm-myślę, że na etapie unieważnienia postępowania, informacje o firmach jest poufne.
Proszę bardzo o pomoc :-(

1. co to znaczy unieważniłam przed otwarciem ofert? Czy to znaczy, że przed upływem terminu do składania ofert? W jaki sposób unieważniłaś tzn. gdzie umieściłaś ogłoszenie  unieważnieniu i czy jesteś w stanie to udokumentować?

2. Jeżeli unieważniłaś postępowanie przed terminem składania ofert, nie istnieje pojęcie "W terminie wpłynęły 3 oferty, po terminie - 2" bo nie ma już terminu!

3. Jakim prawem otworzyłaś oferty, jeżeli unieważniaś postępowanie przed ich otwarciem (upływem terminu do składania ofert) i nie mają wtedy znaczenia pozostałe kwestie poruszone w Twoim poście?

4. istotę stanowi także uzasadnienie faktyczne unieważnienia postępowania z art.93.1.7

3

Droga nora4 unieważniłam postępowanie, ponieważ to przeprowadzane miało wady prawne. Jestem tą samą osobą, która pisała o błędzie w SIWZ. W otrzymanej specyfikacji miałam w warunkach udziału podaną błędną ustawę. Unieważniłam postępowanie, ogłaszając to na stonie gdzie była specyfikacja- czyli jestem w stanie to udowodnić. Również wysłałam informacje do osób biorących udział w postępowaniu. Problem miałam z kopertami na których nie widniał adres zwrotny. Nie rozpakowałam całych ofert, w przypadku gdzie nie miałam adresu zwrotnego, otworzyłam komisyjnie pierwszą kopertę i dotarłam do nadawcy. Nie wiem czy dalsza część oferty jest zapakowana w dwie, czy jedną kopertę. Pomiędzy zewnętrzną, pierwszą kopertą było pismo proszące o przesłanie ksera protokołu z otwarcia ofert. Dziękuję za sprostowanie, że nie mam już terminu. Masz rację, nie ma w tym przypadku ofert ,które wpłynęły przed i po terminie.
Uzasadnieniem faktycznym jest uniemożliwienie modyfikacji SIWZ w punkcie dotyczącym warunków udziału w postępowaniu.
Mam jeszcze jeden problem, jedna koperta była zaadresowana do zamawiającego. Nie było na niej żadnych oznak, że jest to oferta do przetargu. Po otwarciu jej przez sekretarkę, ukazała się oferta cenowa i pozostałe dokumenty. Ta oferta nie spełniała warunków określonych w specyfikacji tj. zabezpieczenia i oznakowania oferty. To jest moje drugie postępowanie więc proszę o wyrozumiałość dotyczącą może banalnych pytań. Cy w takim razie w druku ZP-2/PN w punkie oferty odżucone i oferenci wykluczeni pozostawiam pole nie wypełnione?
Proszę o pomoc

4

Wioletto,
1. unieważniłaś postępowanie o.k.
2. zawiadamiasz wykonawców o tym fakcie, którzy przesłali oferty (przed- i po- terminie) zwracając im oferty (bez otwierania) wraz z pełna informacją (data, miejsce publikacji i powód unieważnienia) o unieważnieniu. Ewentualnie zawiadamiasz kiedy masz zamiar wszcząć w tej samej sprawie kolejne postępowanie. Przepraszasz i dziękujesz za wyrozumiałość.

Co do wykonawców, których oferty musiałaś otworzyć, bo:
a) oznakowanie koperty nie zawierało adresu zwrotnego, dodatkowo informujesz o  konieczności otwarcia koperty (jednej mam nadzieję), celem identyfikacji adresu zwrotnego. Ponieważ zawiadamiasz o unieważnieniu, a jednocześnie powzięłaś wiadomość z prośbą o przesłanie ZP-2/PN, skieruj zapytanie czy prośba ta jest aktualna w związku z unieważnieniem postępowania, albo po prostu załącz mu ten protokół, bo ma do tego zawsze prawo (art. 96 ust. 3 ustawy, także &5 ust. 2 rozporządzenie w sprawie protokołu postępowania o zamówienie publiczne);

b) koperta była oznakowana niezgodnie z zapisami w SIWZ, informujesz dodatkowo tego wykonawcę, jakie oznakowanie było wymagane (wskazujesz zapis w SIWZ), a w jakim stanie faktycznym do Ciebie dotarła oferta (polecam pozostawić ksero tej koperty w swej dokumantacji) co spowodowało, iż oferta została potraktowana jako rutynowa korespondencja, która wpływa do zamawiającego i na etapie kancelarii została otworzona i zarejestrowana.

3. Pola w ZP-2/PN - odrzucone, wykluczone - pozstawiasz puste. Unieważniłaś postępowanie, nie ma terminów i nie ma badania ofert. Są tylko dwa "wypadki (wpadki) przy pracy" - otwarcie ofert. Polecam uporanie sie tylko z tym problemem.

pytaj, pytaj... lepiej pytać niż od początku robić będy. Powodzenia Wioletto

5

ach, jeszcze niepokoi mnie treśc z Twojego postu:

"Również wysłałam informacje do osób biorących udział w postępowaniu".

czy miałaś jakieś osoby biorące udział w postępowaniu, czy masz na myśli tzw. ujawnionych wykonawców, bo pobrali oficjalnie od zamawiającego SIWZ, bo zadali pytanie itp.?

6

Dziękuję bardzo za cierpliwość dla moich wywodów. "Również wysłałam informację do osób biorących udział w postępowaniu"- mam na myśli tzw. ujawnionych wykonawców.  Dlatego musiałam otworzyć pierwszą, zewnętrzną kopertę- musiałam dotrzeć do nadawcy, żeby jego poinformować.Sporządziłam protokół opisyjący, każdą ofertę:jaki wykonawca, jak była opisana i zabezpieczona koperta, kiedy i o której godzinie oferta wpłynęła. Protokół został sporządzony w obecności drugiej osoby. Dziękuję za podpowiedz, napisze drugie pismo do wykonawcy, dlaczego zmuszona byłam otworzyć kopertę. Jeszcze nie odesłałam ofert, powinnam to zrobić niezwłocznie?

7

tak. proszę odesłać wraz z informacją którą podałam wcześniej.

powodzenia smile

8

Dziękuję serdecznie.

9

a, propos Wiolettko,

"Pola w ZP-2/PN - odrzucone, wykluczone - pozstawiasz puste. Unieważniłaś postępowanie, nie ma terminów i nie ma badania ofert. (...)."

W drukach ZP-2 (cz,ogólna i cz. szczególna) dla postępowań poniżej progów unijnych brak jest mozliwości wpisu informacji o unieważnieniu postępowania. Wypełniamy jedynie pola z etapu przygotowawczego.
W przypadku progu powyżej unijnego jest pkt. 17 "inne" tam przynajmniej można wpisać info o unieważnieniu postępowania.

10

Jeszcze raz serdecznie dziękje