1

Temat: Dokumenty jakich Zamawiający żąda od Wykonawców pow. progów unijnych.

Organizujemy przetarg który sam w sobie jest poniżej kwot określonych w art 11 ust. 8 ale że usługi się sumują, to kolejne przetargi puszczamy w procedurze unijnej bo w skali roku jednak wpadamy w progi unijne.
Moje pytanie dotyczy dokumentów wymienionych w Rozporządzeniu PRM - jest tam zapisane że "w postępowaniach określonych w art. 26 ust. 1 ustawy
Zamawiający żąda...następujących dokumentów":
5)  oświadczenia  na  temat  wielkości  średniego  rocznego  zatrudnienia  u  wykonawcy  usług  lub robót  budowlanych  oraz  liczebności  personelu  kierowniczego w  okresie  ostatnich  trzech  lat przed  upływem  terminu  składania  ofert  albo  wniosków  o  dopuszczenie  do  udziału  w postępowaniu, a w przypadku gdy okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie;
8)  sprawozdania  finansowego  albo  jego  części,  a  jeżeli  podlega  ono  badaniu  przez  biegłego rewidenta  zgodnie  z przepisami o  rachunkowości  również  z opinią odpowiednio o badanym sprawozdaniu  albo  jego  części,  a  w  przypadku  Wykonawców  niezobowiązanych  do sporządzania  sprawozdania  finansowego  innych  dokumentów  określających  obroty  oraz zobowiązania i należności - za okres nie dłuższy niż ostatnie trzy lata obrotowe, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - za ten okres;
9)  informacji  banku  lub  spółdzielczej  kasy  oszczędnościowo-kredytowej, w  których wykonawca posiada rachunek, potwierdzającej wysokość posiadanych środków finansowych lub zdolność kredytową  wykonawcy,  wystawionej  nie  wcześniej  niż  3  miesiące  przed  upływem  terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

Czy faktycznie konieczne jest, w moim konkretnym przypadku, żądanie tych dokumentów? Przyznam szczerze, że dla mnie te informacje nie są konieczne wystarczą mi wszystkie inne Dokumenty wymienione w tym paragrafie..?

2

Odp: Dokumenty jakich Zamawiający żąda od Wykonawców pow. progów unijnych.

Żądamy wyłącznie dokumentów związanych z przedmiotem zamówienia oraz proporcjonalnie do przedmiotu zamówienia - art. 22 ust. 4 ustawy Pzp.

3

Dzięki. Tak mi się właśnie wydawało ale chciałem się upewnić. Wydaje mi się że Ustawodawca nie powinien być tak kategoryczny (używając słowa "żąda") w rozporządzeniu do ustawy...Wprowadza to tylko niepotrzebny chaos

4

Jeśli opiszesz warunek "sytuacji ekonomicznej i finansowej" to w postepowaniach pow. progów niejako "z automatu" musisz żadac dokumentow na potwierdzenie speniania tego warunku.

5

Tzn muszę czy nie muszę? Jak dla mnie, jeśli chodzi o warunek sytuacji ekonomicznej i finansowej, to wystarczające jest już okazanie polisy OC...

Możesz uściślić to " z automatu"?

6

Z automatu - ex lege, z ustawy, musisz.

7

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Tzn muszę czy nie muszę?

Jezeli:
- postępowanie pow. progow i
- opisujesz warunek "sytuacji ekonomicznej i finansowej'

to musisz zadac dokumentu na powtoerdzenie warunku. Natomiast inna kwestia - jaki to bedzie dokument.

8

Jeżeli wartość zamówienia jest powyżej progu i jest to usługa niepriorytetowa, to nie musisz żądać dokumentów, nawet wówczas, gdy dokonasz opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku.

9

Apollo napisał/a:

Jeżeli wartość zamówienia jest powyżej progu i jest to usługa niepriorytetowa, to nie musisz żądać dokumentów, nawet wówczas, gdy dokonasz opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunku.

Mówimy o zasadach, a nie o wyjątkach wink

10

OK. Dzięki.

11 (edytowany przez kamyczek 2013-01-15 14:01:13)

A czy dokumentem będzie oświadczenie?
Czy muszę żądać np. wykazu wykonanych dostaw oraz wykazu osób?

12

kamyczek napisał/a:

A czy dokumentem będzie oświadczenie?
Czy muszę żądać np. wykazu wykonanych dostaw oraz wykazu osób?

Jak najbardziej możesz smile