1

Temat: oświadczenie art. 22.1

oświadczenie z art. 22.1  ma u mnie 2 części. W I wyk. oświadczam że spełnia warunki, a w II że spełnia warunki polegając na innych podmiotach i tu należy wymienić te podmiioty, a jeżeli nie dotyczy to skreśłić.
W PN wyk. złożył podpisane oświadczenie, ale ani nie skreślił ani nie podał nawz innych podmiotów.
Czy przyjąć, że skoro nie podał żadnych nazw to sam spełnia, czy też wezwać do uzupełnienia?
pozdrawiam

2

Odp: oświadczenie art. 22.1

Byłem w podobnej sytuacji, przy czym ja to zrobiłem w takiej formie że do SIWZ jest załącznik w postaci zobowiązania "innych podmiotów" do udostępniania tego i tamtego, a w samym SIWZ jest dodatkowo zapis że Wykonawca wypełnia ten załącznik wpisując na każdej stronie "nie dotyczy" jeśli nie zamierza korzystać z tego potencjału.
Zdarza się cały czas, że Wykonawcy niejako z rozpędu pisząc ofertę pomijają ww zapisy i albo załączają pusty załącznik, albo w ogóle go nie załączają do oferty. Wtedy z bólem głowy wzywamy do uzupełnienia.

3

Dzięki.
Nie ubliżając wykonawcą, ale oni czasem nie myślą przy wypełnianiu załączników do oferty
pozdrawiam

4

kaskaa napisał/a:

Nie ubliżając wykonawcą, ale oni czasem nie myślą przy wypełnianiu załączników do oferty

...i odwrotnie nie ubliżając zamawiajacym, ale oni czasem nie myślą przy opracowywaniu załączników do oferty smile

5

Remis  smile

6

kaskaa napisał/a:

Remis  smile

smile