1

Temat: 3-4 miejsca po przecinku.

Dostawa, poniżej progów unijnych. Wykonawca w swojej ofercie zastosował 3 a nawet 4 miejsca po przecinku. Zamawiający miał zapisane w SIWZ, iż wykonawca ma podać kwotę do określoną do 2 miejsc po przecinku. Wygląda to mniej więcej tak:

1/ pozycja 1      kwota 220,563
2/ pozycja 2      kwota 250,23
3/ pozycja 3      kwota 420,589
4/ pozycja 4      kwota 220,547

Razem brutto               1 111,929

Co prawidłowo  powinienem zrobić? poprawić pozycje np  220,563  poprawić na 220,56,  420,689 na 420,59,   220,547 na 220,55? I wtedy te wartości zliczyć  co da kwotę 1 111,93.

Z góry dzięki pomoc.

2

Odp: 3-4 miejsca po przecinku.

Dokładnie tak bym poprawiła.

3

czytałam orzeczenie w którym stwierdzono, iż poszczególne kwoty w f cenowym sa składnikami cenotwórczymi a wiec tylko kwota brutto popwinna byc poprawiona. ale zalezy tez od zapisow siwz. ja miałam zapis iz kazda wartosc powinna byc podana z dokładnościa do dwoch miejsc po przecinku a wiec poprawiłam wszyskie pozycje.

4

to pewnie było orzeczenie do zapisów przed nowelizacją dotyczącą omylek rachunkowych, natomiast teraz obowiązkiem zamawiającego jest poprawienie wszystkich omyłek rachunkowych, a zapisy siwz nie powinny tego ograniczać

5

Teraz obowiązkiem zamawiającego jest poprawianie oczywistych omyłek rachunkowycb a nie omyłek rachunkowych.

6

myślałem o zastosowaniu art 87 ust 2 pkt 3 (inna omyłka)

7

zgadza się karolk - to tylko mój skrót myślowy

8

nie powinno się "poprawiać" składników a jedynie cenę oferty bo ta wg PLN winna mieć dwa m-ca po przecinku - a błędu w obliczeniu ceny to ja tu nie widzę

9

Poprawiłbym to jako inną omyłkę polegającą na niezgodności oferty z siwz niepowodującej istotnych zmian w treści oferty. Musiałbym jednak poprawić każdą pozycję Oferta jest mocno z tyłu kolejki do zamówienia a zmiana ceny o kilka,kilkanaście groszy nic w pozycji tej oferty nie zmieni.

10

jakaś propozycja??

11 (edytowany przez hubal 2010-03-31 09:26:54)

Zaokrąglanie do 2 miejsc jest uzasadnione głównie przy cenie całkowitej.

Jeśli ?Zamawiający miał zapisane w SIWZ, iż wykonawca ma podać kwotę do określoną do 2 miejsc po przecinku?, to zapewne chodziło o cenę całkowitą oferty, a nie ceny jednostkowe czy cząstkowe.

Podzielam zaś popularny pogląd, że ceny jednostkowe (cząstkowe) mogą być podawane z większą dokładnością. Mam przykłady: cena jednostkowa energii elektrycznej, ceny jednostkowe robót budowlanych wyliczanych metodą kalkulacji szczegółowej, ceny jednostkowe netto liczone od cen brutto, liczne przykłady cen na tym forum. Jeśli ktoś kwestionuje taką zasadę, to może niech najpierw udowodni, że przekonał zakład energetyczny smile

Jednocześnie jestem  zdecydowanie przeciwny powszechnej modzie zaokrąglania wszelkich liczb do 2 miejsc - nie wiadomo po co i dlaczego.

12

Cena całkowita oferty jest ceną kKOSZTORYSOWĄ i Zamawiający i będzie zamawiał poszczególne pozycje w zależności od zapotrzebowania- nie mnie jednak niż 70 % wartości umowy.

13

Tym bardziej zostawić c.j.