1

Temat: Proszę o poradę.

Dotacja z UE przetarg nieograniczony, wyłoniony wykonawca i podpisana umowa. zadanie zostało zrealizowane. Wykonawca wystawił fakturę i się okazało, że kwota brutto się nie zgadza z ofertą. Po analizie się okazało, że w ofercie kwota netto jest ok, podatek vat ok ale suma netto i vat powinna być o 6 zł mniejsza. Umowa z cenną brutto z oferty  i oferta poszły do przeglądu i nie wychwycono tego. Nasz błąd, że nie wychwyciliśmy  tego błędu. teraz to może wyjść bo kwota brutto w umowie  się nie zgadza fakturą.
Proszę o poradę.

2

Odp: Proszę o poradę.

T jeszcze inne pytanie czy jek jest kwota netto + wat ok a cena brutto się różni to czy to podstawa do odrzucenia oferty?

3 (edytowany przez szjusta 2010-03-29 12:30:59)

Poprawienie omyłek rachunkowych jest obowiązkiem Zamawiającego. A czy błąd ten miałby wpływ na wybór wykonawcy?

4

ta oferta została wybrana najniższa cena

5

Kwota różnicy to 6zł

6

ok rozumiem, ale czy jabyscie poprawili tę omylke wygrałby inny wykonawca?

7

nie następna oferta była o ponad 30 tyś większa

8

nina napisał/a:

kwota netto + wat ok a cena brutto się różni to czy to podstawa do odrzucenia oferty?

Nie odrzucać, zamawiający ma obowiązek poprawić (w oparciu o dane zawarte w ofercie).
Teraz ważna jest umowa i moim zdaniem rozliczyć oraz  fakturować należy zgodnie z zapisami w umowie, a jeśli zapisy w umowie są bezdyskusyjnie błędne, to proponuję naprawić je w formie aneksu, zwłaszcza że po takiej zmianie byłaby mniejsza cena.

9

Bardzo dziękuję tylko nie wiem czy się nie skontaktować z instytucją współfinansującą i im wyjaśnić całą tą sytuację?

10

Koniecznie, bo raczej wszystko  wyjdzie i mogą być znaczące kłopoty.

Tu przyznaję, że pisząc poprzedni post nie uwzględniłem ograniczeń z dofinansowania (co nie oznacza, że jest cały do odrzucenia).

11

Hubal dzwoniłam powiedzieli żeby rozliczyć fakturę i czekać. W tym wypadku ponoć liczy się cena netto a ona jest ok. Ale pewnie będzie konieczne wyjaśnienie. Na przyszłość nauczka aby sprawdzać dokładniej oferty nawet jak jest ich 20 a każda po 120 kartek.

12

Hubal mam jeszcze takie pytanie wykonawca zaproponował aneks do umowy i tą sytuację wyprostować. Ale jak ten aneks  sporządzić i czy można ?

13 (edytowany przez hubal 2010-04-01 11:40:49)

Nie wiadomo na co czekać, ale to mało istotne. Czasem na wyjaśnieniu może się nie skończyć, a potrzebna cała masa innych dokumentów.
Nie przesądzam, czy aneks jest konieczny, lecz uważam w takich przypadkach za dopuszczalny. Nie występuje tu istotna zmiana umowy, lecz raczej sprostowanie oczywistego błędu, dostosowanie zapisów do stanu faktycznego.

14

Dzięki hubal pozdrawiam