1

Temat: Co wy na to???

Nie moje postępowanie ale znajomy poprosił mnie o opinię w poniższej sprawie:

Przetarg nieograniczony ? wynagrodzenie kosztorysowe. W ofercie najkorzystniejszej była  omyłka polegająca na tym, iż wykonawca zamiast 11 szt. jak było w przedmiarze w kosztorysie ofertowym wpisał 2 szt.
Jeżeli zamawiający przyjąłby, zgodnie z art. 87 ust. 2 pkt 3, że jest to omyłka polegająca na niezgodności oferty ze SIWZ, niepowodująca istotnych zmian w treści oferty  - to mógł to poprawić i zamiast 2 szt.  wpisać ilość poprawną wynikającą z przedmiaru tj. 11 szt. Poprawka ta spowodowałaby, że oferta z najkorzystniejszej stałaby się ofertą nr 2.

I na tym koniec pozytywnego scenariusza, gdyż pojawił się u zamawiającego wykonawca i ? zmienił w ofercie złą ilość na właściwą, zmienił cenę jednostkową na taką , która w konsekwencji pomnożenia jej przez właściwą ilość (tą zmienioną) dała wartość, która już w kosztorysie ofertowym się znajdowała ? co w konsekwencji sprawiło, że cena ofery się nie zmieniła, a oferta pozostała najkorzystniejszą smile

1. Czy jest możliwość wg was wybrnąć jakoś z zaistniałej sytuacji? Przywrócić dane które pierwotnie były w ofercie i zastosować procedury wynikające z uPzp?
2. A może najlepiej unieważnić postępowanie, mając na względzie art. 84, który w ww. sytuacji został naruszony - i oczywiście jeszcze inne?

2

Odp: Co wy na to???

Witam,
Wg mnie nie byłoby problemu, gdybu W nie przyszedł do Z i nie poprawił oferty. Z tego co piszesz wyżej wynika, że w kosztorysie ofertowym były właściwe ilości tylko źle przepisane do formularza ofertowego (jeżeli dobrze zrozumiałam). Wówczas mamy do czynienia z oczywistą omyłką pisarską.
Oferty nie wolno zmieniać!!
Podstaw do unieważnienia postępowania też nie ma.
Może odrzucić ofertę na podstawie art. 89.1.1 ?
Nie wiem o co chodzi z art.84 .
Swoją drogą, jak Wykonawca może u Zamawiającego poprawić ofertę?
Pozdrawiam

3

Jeżeli wykonawca poprawiał samodzielnie ofertę po otwarciu ofert, to moim zdaniem postępowanie obarczone jest niemożliwą do usuniecia wadą a postępowanie należy unieważnić na podstawie art. 93 ust.1 pkt 7 ustawy Pzp.
Tylko nie chce mi się wierzyć, jak zamawiający mógł dopuścić do poprawienia oferty przez wykonawcę po fizycznym otwarciu ofert.
Wykonawca może zmienić lub wycofać ofertę przed upływem terminu do składania ofert - art. 84 ust.1 ustawy Pzp.

4

jestem tego samego zdania co karolk

5

karolk napisał/a:

Jeżeli wykonawca poprawiał samodzielnie ofertę po otwarciu ofert, to moim zdaniem postępowanie obarczone jest niemożliwą do usuniecia wadą a postępowanie należy unieważnić na podstawie art. 93 ust.1 pkt 7 ustawy Pzp.

Oczywiście zgadzam się z tobą.
Ale co jeżeli w ofercie doszło do przekreślenia złej ilości, wpisanie poprawnej i zaparafowanie przez wykonawcę, który teraz może powiedzieć, że zrobił to na etapie przygotowywania oferty??
Dziś będę znał szczegóły całej sytuacji to o nich napiszę.

6

W sprawę zamieszany jest sam zamawiający. W takiej sytuacji może sprawę po prostu przemilczeć, bo jak rozumiem cena się nie zmienia,  nie ma szkody żadna trzecia osoba i chodzi jedynie zachowanie zasad.
Może też wchodzić w grę konflikt wewnętrzny u zamawiającego i w takiej sytuacji najpierw on sam musi rozstrzygnąć kierunek działań.

7

Areks, czekamy pełni niecierpliwości.

8

Problem raczej natury moralnej

9

I na tym koniec pozytywnego scenariusza, gdyż pojawił się u zamawiającego wykonawca i ? zmienił w ofercie złą ilość na właściwą, zmienił cenę jednostkową na taką , która w konsekwencji pomnożenia jej przez właściwą ilość (tą zmienioną) dała wartość, która już w kosztorysie ofertowym się znajdowała ? co w konsekwencji sprawiło, że cena ofery się nie zmieniła, a oferta pozostała najkorzystniejszą smile

Czy to bezmyślność czy odwaga? wink

10

Ja na takie działanie wykonawcy i zamawiającego mam stosowne określenie, ale z uwagi na  fakt, że dziś jest Wielki Czwartek, nie wygloszę te określenia.

11

Można np sporzadzić notatke służbową ze zdarzenia pod rygorem art 233 par 1 K.K. i unieważnić.