1

Temat: dużo pytań kto da rade odpowiedzieć?

Pierwszy raz biorę udział w przetargu nieograniczonym  podzielonym na trzy części i mam kilka pytań:
1) w zp 17 w tabeli gdzie jest numer oferty wpisać np 1 a w kolumnie gdzie jest nr 1 , 2(gdzie są faktyczne nr ofert )to dopisać cześć.Chodzi mi o to ze niektóre wymagane warunki przez Zamawiającego są takiie same do każdej częśći zamówienia (np KRS) a niektóre nie np formularz oferty jak to w zp 17 zrobić (moge go sobie tak dodatkowo podzielić?)
2) CZy moge druk ZP- 12 zbiorcze zestawienie ofert przesłać jednemu z oferentów czy musze wszystkim?
3) jaki najkrótszy okres można dać na uzupełnienie brakujących danych?
4) co zrobić jeśli oferta nie jest zaparafowana czy to błąd?
5) Jeżełi w SIWZ w wykazie oświadczeń i dokumentów chcemy "Aktualne zaświadczenie o wpisie Wykonawcy do rejestru instytucji szkoleniowych prowadzonego przez WUP" a oferent przedstawia nam zaświadczenie z 2005r  to mam zwrócić się o uzupełnienie danych?(aktualizację) czy odrzucićbo niezgodna z SIWZ?
6 ) podobna sytuacja w SIWZ żądam programu szkolenia , preliminarza kosztów szkolenia  a oferent w formularzu ofertowym pisze ceny na wszystkie części szkolenia a brakuje właśnie programu szkolenia i preliminarza tylko do jednej części a do dwóch są. Co wtedy robić?
7) co należy zrobić gdy  cena ofertowa  brutto  i cena brutto za jednego uczestnika kursu w formularzu ofertowym są inne niż w preliminarzu (dotyczy tej samej części)  ogółem cena kursu i opłata za jednego słuchacza? Przecierz kwota brutto znaczy to samo co ogółem cena kursu?
8)w sIWZ w wykazie oświadczeń i dokumentów jest zapisane:" w celu potwierdzenia, ze oferowane usługi odpowiadają wymaganiom określonym przez Z ,Z ząda : zatwierdzonego przez Wykonawcę wzoru umowy, stanowiącego załacznik nr 9 do SIWZ. co należy zrobić gdy oferent postawił tyko parafke na umowie nie ma pieczątki? odrzucamy zgodnie z art 89ust 1 pkt2 nie odpowiada treści SIWZ? CZy wystarczyć pieczątka firmy i podpis osoby upoważnionej bezadnotaci zatwierdzam? CZy może sama adnotacja "akceptuję warunki umowy z parafką ale bez pieczątki imiennej i firmowej wystarczą?
9)jeżeli zgodnie z formularzem ofetry załączonym do SIWZ powinna być kwota liczbowo i pisemnie a jest tylko pisemnie i w dodatku cena ofertowa brutto po podzieleniu przez liczbę uczestników jest inna niż cena brutto za jednego uczestnika kursu czy tojest błąd w obliczeniu ceny i powód do odrzucenia oferty zgodnie zart. 89 ust 1 pkt 6 i niezgodność z treścią sIWZ 89.1.2
10) jaka jest różnica między błędem w obliczeniu o omyłką rachunkową?
11 co zrobić gdy przy ogłoszeniu sIWZ podaliśmy kod cpv 80-50-00-00-9 na indywidualne doradztwo a powinno wliczać się do niego VAT?
TEraz mam kilka ofert na indywidualne doradztwo z wliczonym Vat a kilka ofert nie ma wliczonego vat piszą zwolniony i co wtedy czy to jest jakiś powód do unieważnienia?

2

Odp: dużo pytań kto da rade odpowiedzieć?

1) Jeśli poniżej progów ?unijnych?, to ZP-17 zbędne.
2) Zasadniczo nie wysyła się druku ZP- 12, lecz raczej informację w zakresie art. 86.5 (tam też napisane komu)
3) Formalnie to i 1 dzień dość, praktycznie dać ze 3-7 dni, w zależności jak daleko wykonawcy i czy zadowolimy się wstępnie faksem.
4) Brak parafki na niektórych stronach nie jest błędem powodującym konieczność odrzucenia oferty.
5) Zaświadczenie z 2005r ja bym w tym przypadku uznał od ręki (oczywiście pod warunkiem aktualnego potwierdzenia za zgodność z oryginałem)
6 ) Jeśli dopuszczamy składanie ofert częściowych, to każdą część traktujemy odrębnie. Nie wyklucza to moim zdaniem załączania dokumentów wspólnych dla wszystkich części.
7) Ustalić na podstawie oferty i specyfikacji właściwe kwoty podstawowe, a inne dostosować na podst. art.87 ustawy.
8) Przygotowanie umowy (projektu, wzoru) to elementarny obowiązek zamawiającego, zaś złożenie oferty przez wykonawcę oferty stanowi bezsprzecznie akceptację przedstawionych zapisów w całości,  żadne parafki, oświadczenia (pozytywne rzecz jasna), komentarze wykonawcy itp. nie mają znaczenia, jedynie zbędny kłopot dla wszystkich. Pieczątka zaś nie jest warunkiem ważności podpisu.
9) Liczby nie muszą być potwierdzane dwukrotnie, a rozbieżności załatwić jak w p.7
10) Jedynym znanym mi przykładem  błędu w obliczeniu ceny jest błąd stawki podatku. Omyłki oczywiste w skrócie to takie, że nie bez wyjaśnień każdy wie, jak ma być i właściwie nie widzi błędu.
11 Nie widzę związku pomiędzy  cpv a podatkiem. Zwolnienie z podatku samo z siebie nie jest wystarczającą podstawą do odrzucenia oferty, ani do unieważnienia postępowania, chyba że bezpodstawne (błędne).