Temat: dużo pytań kto da rade odpowiedzieć?
Pierwszy raz biorę udział w przetargu nieograniczonym podzielonym na trzy części i mam kilka pytań:
1) w zp 17 w tabeli gdzie jest numer oferty wpisać np 1 a w kolumnie gdzie jest nr 1 , 2(gdzie są faktyczne nr ofert )to dopisać cześć.Chodzi mi o to ze niektóre wymagane warunki przez Zamawiającego są takiie same do każdej częśći zamówienia (np KRS) a niektóre nie np formularz oferty jak to w zp 17 zrobić (moge go sobie tak dodatkowo podzielić?)
2) CZy moge druk ZP- 12 zbiorcze zestawienie ofert przesłać jednemu z oferentów czy musze wszystkim?
3) jaki najkrótszy okres można dać na uzupełnienie brakujących danych?
4) co zrobić jeśli oferta nie jest zaparafowana czy to błąd?
5) Jeżełi w SIWZ w wykazie oświadczeń i dokumentów chcemy "Aktualne zaświadczenie o wpisie Wykonawcy do rejestru instytucji szkoleniowych prowadzonego przez WUP" a oferent przedstawia nam zaświadczenie z 2005r to mam zwrócić się o uzupełnienie danych?(aktualizację) czy odrzucićbo niezgodna z SIWZ?
6 ) podobna sytuacja w SIWZ żądam programu szkolenia , preliminarza kosztów szkolenia a oferent w formularzu ofertowym pisze ceny na wszystkie części szkolenia a brakuje właśnie programu szkolenia i preliminarza tylko do jednej części a do dwóch są. Co wtedy robić?
7) co należy zrobić gdy cena ofertowa brutto i cena brutto za jednego uczestnika kursu w formularzu ofertowym są inne niż w preliminarzu (dotyczy tej samej części) ogółem cena kursu i opłata za jednego słuchacza? Przecierz kwota brutto znaczy to samo co ogółem cena kursu?
8)w sIWZ w wykazie oświadczeń i dokumentów jest zapisane:" w celu potwierdzenia, ze oferowane usługi odpowiadają wymaganiom określonym przez Z ,Z ząda : zatwierdzonego przez Wykonawcę wzoru umowy, stanowiącego załacznik nr 9 do SIWZ. co należy zrobić gdy oferent postawił tyko parafke na umowie nie ma pieczątki? odrzucamy zgodnie z art 89ust 1 pkt2 nie odpowiada treści SIWZ? CZy wystarczyć pieczątka firmy i podpis osoby upoważnionej bezadnotaci zatwierdzam? CZy może sama adnotacja "akceptuję warunki umowy z parafką ale bez pieczątki imiennej i firmowej wystarczą?
9)jeżeli zgodnie z formularzem ofetry załączonym do SIWZ powinna być kwota liczbowo i pisemnie a jest tylko pisemnie i w dodatku cena ofertowa brutto po podzieleniu przez liczbę uczestników jest inna niż cena brutto za jednego uczestnika kursu czy tojest błąd w obliczeniu ceny i powód do odrzucenia oferty zgodnie zart. 89 ust 1 pkt 6 i niezgodność z treścią sIWZ 89.1.2
10) jaka jest różnica między błędem w obliczeniu o omyłką rachunkową?
11 co zrobić gdy przy ogłoszeniu sIWZ podaliśmy kod cpv 80-50-00-00-9 na indywidualne doradztwo a powinno wliczać się do niego VAT?
TEraz mam kilka ofert na indywidualne doradztwo z wliczonym Vat a kilka ofert nie ma wliczonego vat piszą zwolniony i co wtedy czy to jest jakiś powód do unieważnienia?