1

Temat: sprawozdanie roczne

witam smile

mam pytanko: zrobilismy 2 postepowania na dostawe komputerow. jedno za 9000 netto a drugie za 35.000 netto (art. 32 ust. 4 - zamówienia częściowe). Umowy zawarto z 2 różnymi wykonawcami.
czy w załączniku ZP-SR1 cz.II należy ująć te postępowania osobno (to pierwsze jest poniżej 6000 EURO) czy razem jako jedną wartość.

logicznie się wydaje, ze powinno byc osobno bo w tym sprawozdaniu jest mowa o zawartych umowach, a tu były 2, każda z innym wykonawcą.

dobrze rozumuję?
czekam na odpowiedz
z góry dziękuję smile

a, jeszcze jedno. w załaczniku ZP-SR1 cz.IV jest mowa o "kategoria usług" (1-27).
jaka cyferka byłaby odpowiednia dla dostawy oleju opałowego oraz dostawy tablic rejestracyjnych. jezeli wogole te katogorie usług dotyczą dostaw.
jest to moje pierwsze sprawozdanie, więc proszę o wyrozumiałość.

czy napotkaliście jakieś problemy z przesyłaniem ogłoszeń, bo ta stronka czasem strasznie wolno chodzi?

2

Odp: sprawozdanie roczne

szad napisał/a:

witam smile

mam pytanko: zrobilismy 2 postepowania na dostawe komputerow. jedno za 9000 netto a drugie za 35.000 netto (art. 32 ust. 4 - zamówienia częściowe). Umowy zawarto z 2 różnymi wykonawcami.
czy w załączniku ZP-SR1 cz.II należy ująć te postępowania osobno (to pierwsze jest poniżej 6000 EURO) czy razem jako jedną wartość.

logicznie się wydaje, ze powinno byc osobno bo w tym sprawozdaniu jest mowa o zawartych umowach, a tu były 2, każda z innym wykonawcą.

dobrze rozumuję?
czekam na odpowiedz
z góry dziękuję smile

a, jeszcze jedno. w załaczniku ZP-SR1 cz.IV jest mowa o "kategoria usług" (1-27).
jaka cyferka byłaby odpowiednia dla dostawy oleju opałowego oraz dostawy tablic rejestracyjnych. jezeli wogole te katogorie usług dotyczą dostaw.
jest to moje pierwsze sprawozdanie, więc proszę o wyrozumiałość.

czy napotkaliście jakieś problemy z przesyłaniem ogłoszeń, bo ta stronka czasem strasznie wolno chodzi?

1. W sprawozdaniach wykazujesz ilośc postępowań i zawartych w związku z tym umów. Z powższego wynika, że jedno postępowanie (poniżej 6 000 euro)  zrealizowałeś poza ustawą, a drugie w drodze procedury przetargowej. Jeżeli tak jest, to nie wykazujesz pierwszego zakupu, gdyż umowę zawarto w poza związkiem z ustawą. Tak na marginesie. Sprawozdawczośc nie ma nic wspólnego z sumowaniem wartości realizowanych umów.

2. w zamówieniach publicznych rozróżniamy: usługi, dostawyi roboty budowlane. Dlaczego szukasz cyferek w kategorii usług, jeżeli sam piszesz, że są to dostawy.
Dostawy to CPV grupa (trzy pierwsze cyfry)
Usługi to kategoria

3

nora4 napisał/a:

Dostawy to CPV grupa (trzy pierwsze cyfry)
Usługi to kategoria

Niezupełnie.
Grupy (działy, klasy i kategorie) CPV dotyczą zarówno dostaw, usług jak i robót budowlanych.
Kategorie CPC (nr od 1 do 27) dotycza tylko usług.

4

Dzieki Piotrze, tym razem ja zastosowałam "skrót myślowy". Przepraszam smile

5

oby dwa postepowania byly realizowane zgodnie z ustawa (mimo ze to pierwsze bylo ponizej 6000 Euro) bo laczna suma zakupow komputerow przewidziana na dany rok wynosiła 44.000 Euro (9.000+35.000). art.32. ust.1 chyba, ze zle pojmuję ten artykuł.

a odnosnie tych cyferek 1-27 to z Waszych odp. wynika, że dla dostaw nic nie wpisuję.

6

szad napisał/a:

oby dwa postepowania byly realizowane zgodnie z ustawa (mimo ze to pierwsze bylo ponizej 6000 Euro) bo laczna suma zakupow komputerow przewidziana na dany rok wynosiła 44.000 Euro (9.000+35.000). art.32. ust.1 chyba, ze zle pojmuję ten artykuł.

a odnosnie tych cyferek 1-27 to z Waszych odp. wynika, że dla dostaw nic nie wpisuję.

suma tych dwóch dostaw mieści się w wartości podprogowej (poniżej 60 tys euro). Jeżeli były to dwa odrębne postępowania w różnym czasie, a nie jedno z podziałem na części, wykazujesz każde z nich oddzielnie.
z cyferek wynika, że nie wpisujesz.

7

jeszcze jedno pytanko. w załączniku ZP-SR1 cz.IV trzeba podać nr ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w Dzienniku Urzedowym Unii Europejskiej [nr]-[rok]

chodzi o ten nr np. 2006/S 137-112233? czy z tego nr trzeba wybrać tylko pewne części?. pytanie może jest głupie ale prosze o odpowiedź.

8

szad napisał/a:

jeszcze jedno pytanko. w załączniku ZP-SR1 cz.IV trzeba podać nr ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w Dzienniku Urzedowym Unii Europejskiej [nr]-[rok]

chodzi o ten nr np. 2006/S 137-112233? czy z tego nr trzeba wybrać tylko pewne części?. pytanie może jest głupie ale prosze o odpowiedź.

Wpisujesz 112233-2006

9

dzięki Piotrek. widzę, że na Twoje wskazówki i rady zawsze można liczyć. smile

10

witam

poradziłem się w tej sprawie fachowców z UZP.
oto odpowiedź:

"w sprawozdaniu należy uwzględnić oba postępowania i wykazać w Sekcji II dot. zamówień o wartości od 6 do 60 tys. euro. "

może pomoże to komuś przy sporzadzaniu sprawozdania

pozdrawiam

11

mi pomoże na pewno dzieki:)

12

W 2006 r przeprowadziłem 46 postępowań  ( tylko roboty budowlane): 10 z nich to postępwania w progu powyzej 60 000 euro , 30  w progu 6000-60 000 Euro, 4  poniżej 6000 euro i 2 uzupełniające ( róznież poniżej 6000 eoru każde ) - we wszytkich zastosowałem ustawę.
Nie wiem czy te 4 i 2 zamówienia umieścic w rocznym sprawozdaniu czy nie??

Po konsultacji z uzp otrzymałem informajcję ze jezeli te 4 i 2 ( poniżej 6000 euro)   postępowania stanowiły odrebne zmówienia to nie mam obowiązku ich umieszczania w sprawozdaniu!!
Jak myslicie???

13

simon napisał/a:

Po konsultacji z uzp otrzymałem informajcję ze jezeli te 4 i 2 ( poniżej 6000 euro)   postępowania stanowiły odrebne zmówienia to nie mam obowiązku ich umieszczania w sprawozdaniu!!
Jak myslicie???

Powiem więcej: Nie miałeś obowiązku (a nawet prawa) stosowac ustawy przy ich udzielaniu!

14

Ale musiłem ją zastospwać !!bo np: marzec- mam pozwolenie ne budowe i kosztorys i budzet na jeden remont chodnika w mieście wartośc powyzej 6000 euro. Przeprowadzam postępowanie i czekam równocześnie na pozolenie na budowe na inny obiekt budowlany w innej częśc miasta ( róznież remont chodnika ) o wartości ponbiżej 6000 euro. Starsota ma na pozwolenie 65 dni dostaje go w maju i przeprowadzam kolejne postępowanie. Nie dzieliłem zamoowenia w celu obejscia przepisów ustawy bo nawet suma kosztorysów inwestorskich wszystkich tych zamówień nie przekrzczała 60 000 euro.A moj szacowny radca pr. ( arbiter zresztą ) kazał mi zastosowac w kązdy przypadku przetarg nieograniczony. Niestety juz nie współparcujemy ze sobą!!
Inna Sytaucja przetarg na roboty cząstkowe wartośc 200 000 zł . pózniej uzupelniajace  40 000 zł. i nagle sie okazuje ze mam 20 000 zł. jeszcze rada miasta mi dorzuciła a jest juz sierpien- kolejne postepowanie , znowu nieograniczony bo nie moge uzupęłniające juz wiecej bo przekroczyłbm 20% podstawowego.Jak z takimi zamówieniami : umieszczam ja w sprawozdaniu??

15

simon napisał/a:

Jak z takimi zamówieniami : umieszczam ja w sprawozdaniu??

W kwestii robót budowlanych nie znam szczegółów tylko ogólna zasade: jesli wartosc robót na danym obiekcie (czy jakos tak) przekracza 6000 euro - stosujemy ustawe, jesli nie, to nie stosujemy.

16

Dzieki wielkie !!
a Wiesz moze jak to jest z pracami urbanistycznymi??chodzi o zmiany palnu zagospodarowania przestrzennego!!oszacowalismy ze w ciągu roku wartosc przekroczy 6000 euro. i tak pierwszy przetarg: wycena 24 400zł po przetargu 24 000zł i drugi za jakies 3 miesiące: wycena 28 060 zł a po przetargu 24 000 zł. i nie wiem czy trakotwac je jako usługi powtarzające sie okresowo,zsumowac i obie wpisac w sprawozdaniu czy tylko tą drugą usługe oszacowana powyżej 6000 euro??

17 (edytowany przez romek2w 2007-02-22 14:30:34)

Z tego co wiem informacja powinna dotyczyć tylko tych postępowań, w których wartość przy wszczęciu wynosiła powyżej 6000 euro, czyli jeżeli była poniżej to nie, nie wykazujesz też tych które były wycenione poniżej 6000 ale umowa została podpisana powyżej progu.
Tzn jeśli chodzi o liczbę postępowań.