1

Temat: błąd czy nie bład???

Wykonawca w formularzu ofertowym w jednej z pozycji wpisał nie cenę jednostkową za jedną rzecz tak jak wymagaliśmy  tylko napisał że w opakowaniu jest takich rzedmiotów tyle i tyle tzn. ( 1 op.  = 100 szt.) i podał cenę za opakowanie.
co z tym można zrobić odrzucić taką ofertę jako niezgodną z SIWZ a może zwrócić się o wyjaśnienie treści oferty???

2

Odp: błąd czy nie bład???

Moim zdaniem jeśli wymagana ilość jednostkowa zgadza się z SIWZ to oferta do przyjęcia no chyba, że wprost zakazaliście podawania ceny za opakowanie.

3

Można poprawić jako inna omyłkę, przecież jesteście w stanie bez najmniejszego problemu stwierdzić ile będzie za szt.

4

no dobrze tylko że jako jednostkę miary okreśłamy 1 szt. (spinacz) a nie opakownie.
Wykonawca w złożonej ofercie pisze obok asorymentu ile szt. jest w opakowaniu i podaję cenę za jedno opakowanie (nie zmienia przy ty, zapisu szt. na opakowanie) mamy więc podane jako jednostke miary szt. i przyjmując taki zapis zgodny z SIWZ to należy rozumieć jako jednostke miary nadal sztukę, która wg oferty jest opakowaniem.
Sposób obliczenia ceny został wyraźnie określony jako iloczyn jednostki miary czyli w moim wypadku szt.(pojedyńczych przedmiotów a nie opakowań) i ceny brutto za jednostke miary.
Jestem za poprawieniem omyłki rachunkowej w nastęujący sposób: liczba szt. podana w formularzu razy cena za jedno opakowanie (wpisana w rubryce cena za jednostkę miary) i to w efekcie daje mi sporo większą kwotę.

5

właśnie jednostka miary może być potrakowana jako omyłka pisarska np.
podanie sztuk zamiast metrów może być uznane za oczywistą omyłkę pisarską  (sygn. KIO/UZP 654/08).

6

A ja jestem za  poprawieniem w inny sposób:
1) przyjąć cenę jednostkową taką jaka wynika z danych wykonawcy (bez różnicy czy za 1 op. czy za 1 szt. po ścisłym przeliczeniu!),
2) przyjąć właściwą jednostkę miary (tj. albo szt. albo op.)
3) dokonać własciwych obliczeń i poprawek do ceny oferty czyli całkowitej włącznie
- wszystko zgodnie z art.87.
Nie można odrzucić, nie widzę podstawy, przecież wykonawca oferuje towar zgodny ze specyfikacją.
Sama specyfikacja powinna przewidywać możliwość elastycznego podejścia. Na miejscu wykonawcy też być może miałbym wątpliwość, czy lepiej oferować standardowymi paczkami, czy na sztuki i zastanawiać się nad ceną jednostkową, której ilość cyfr również może drażnić zamawiającego (!). Spinaczy używamy na co dzień i nikt nie zauważa różnicy w wykorzystaniu, czy dostanie garść luzem, czy 100 szt. czy w innych paczkach.  Nie trwońmy energii na wydziwianie.  smile

7

czyli poprawim tak:
cena jednostkowa podana przez Wykonawcę (za opakowanie) razy ilość określona przez Zamawiającego czyli szt. i mamy wynik 10 razy wyższy niz podany w ofercie:)

8 (edytowany przez hubal 2010-04-02 12:19:18)

Pop swoje, a czort swoje.
Logiczne chyba, że albo mnożymy c.j. opakowania przez ilość opakowań, albo c.j. spinacza przez ilość spinaczy, w każdym przypadku ma być poprawny wynik działań arytmetycznych, a nie 10 razy większy. Stosownie dokonać poprawek.
Jeśli wykonawca popełnił błąd arytmetyczny to poprawiamy, wtedy faktycznie może wyjść różna kwota.
Tak raczej tu wszyscy rozumujemy, za wyjątkiem and1. Nieprawdaż?

9

ok. hubal już nie mam pytań:)
czort bo chyba nie pop wysyła serdeczne życzenia i smacznego jajka:)
pozdr.