1

Temat: ZP-11

Witam, od niedawna zajmuję się przetargami i mam jeszcze kilka niejasności, myślę że mi pomożecie, otóż czy druk ZP-11 musi podpisywać również kierownik jednostki chociaż wyznaczył komisję przetargową? i czy przy otwieraniu ofert musi być lista obecności, jaki przepis o tym mówi?

2

Odp: ZP-11

Na stronie UZP w zakładce - "prawo krajowe" - "opinie aprawne" - "dotyczące nowelizacji" jest zamieszczona najnowsza opinia dotycząca ZP 11.  Żaden przepis nie mówi o liście obecnosci przy otwieraniu ofert. Jest to wyłącznie sprawa wewnętrznych procedur obowiązujących u zamawawiającego. Moim zdaniem, lista obecności na otwarciu ofert do celów dowodowych powinna być sporządzana.

3 (edytowany przez hubal 2010-04-06 08:58:43)

Lista niekonieczna, jednak może być pomocna przy wykonaniu przepisu 86.5 ustawy.
A kierownik niech raczej złoży ZP-11, jeśli wykonuje jakąkolwiek formalną czynność. Podstawową czynnością jest zatwierdzenie protokołu postępowania z załącznikami. Kontrolerzy upominają się o ww. oświadczenie.

4

No to ja się ograniczę do stwierdzenia: lista niekonieczna.

5

W związku z definicją postępowanie o udzielenie zamówienia  publicznego zawartą w art.  2 pkt 7a ustawy Pzp, czynność związana z podpisaniem umowy nie jest czynnością wykonywaną w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego.
Odnosząc powyższe ustalenia należy stwierdzić, iż obowiązek złożenia oświadczenia o braku lub istnieniu okoliczności stanowiących podstawę wyłączenia, o którym mowa w art. 17 ust. 2 ustawy PZP, nie dotyczy osoby podpisującej umowę w sprawie zamówienia publicznego (tak też: G. Wicik, P. Wiśniewski: op. cit., s. 133). Obowiązek złożenia takiego oświadczenia w świetle wyraźnego brzmienia przepisów art. 17 ust. 1 i 2 ustawy PZP związany jest bowiem jedynie z faktem wykonywania czynności w postępowaniu, a jak wskazano powyżej, zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego nie jest czynnością w postępowaniu.