1

Temat: informacja o niezgodnej z przepisami czynności

Witam
pierszy raz mam z tym do czynienia więc nie bardzo wiem co zrobić.
PN poniżej progów. Wykonawca  przysłał informację (nazwaną przez niego "protestem"), że niesłusznie odrzuciliśmy jego ofertę - Zamawiający twierdził, że zawiera błędy w obliczeniu ceny złą stawkę VAT.
W swoim piśmie wykonawca powołał się na rozporządzenie - błędnie podał dziennik ustaw i pozycję, ale domyśliłam się o które chodzi i niestety okazało się, że wykonawca ma rację - zastosował dobrą stawkę i jego oferta jest Ok i najkorzystniejsza.
Jak rozumiem na odrzucenie oferty przysługuje odwołanie więc wykonawca nie może skorzystać z art. 181.1.
Co należy teraz zrobić?
Chciałabym jak najszybciej zakończyć to postępowanie, bo zależy mam na czasie. Czy na podstawie pisma wykonawcy mogę uznać jego rację i dokonać ponownej oceny ofert i wybrać ofertę tego wykonawcy?

2

Odp: informacja o niezgodnej z przepisami czynności

Jezeli informacja nazwana przez wykonawcę "protestem" wpłynęła w terminie przewidzianym na wniesienie odwołania, moim zdaniem można skorzystać z art. 181 ust.1 ustawy Pzp.
Informator UZP 2/2010:
"Jedynie w sprawach, w których na podstawie art. 180 ust. 2 ustawy Pzp nie przysługuje odwołanie, ustawodawca pozostawił wykonawcom prawo złożenia quasi protestu. Uprawnienie to ustanawia art. 181 ust. 1 ustawy Pzp, zgodnie z którym wykonawca lub uczestnik konkursu może poinformować zamawiającego o podjętej przez niego niezgodnej z przepisami ustawy czynności lub o zaniechaniu czynności, do której jest zobowiązany na podstawie ustawy. Taką informację wykonawca lub uczestnik konkursu może złożyć do zamawiającego w terminie przewidzianym do wniesienia odwołania dla czynności lub zaniechania, którego informacja dotyczy. W przypadku, gdy zamawiający uzna zasadność przekazanej informacji ustawa obliguje go do powtórzenia czynności albo dokonania czynności zaniechanej oraz poinformowania o tym wykonawców w sposób przewidziany w ustawie dla tej czynności".

3

No właśnie w związku z zapisem
"Jedynie w sprawach, w których na podstawie art. 180 ust. 2 ustawy Pzp nie przysługuje odwołanie, ustawodawca pozostawił wykonawcom prawo złożenia quasi protestu"
mam pewne wątpliwości czy mogę zastosować art. 181.1.

4

Jeżeli oferta tego wykonawcy została odrzucona, to zamawiający nie może skorzystać z zapisu art. 181 ust,1 ustawy Pzp. Wykonawcy przysługuje odwołanie od odrzucenia oferty. Jeżeli wykonawca złoży odwołanie, zamawiający może skorzystać z zapisu art. 186 ust.1 ustawy Pzp. W przypadku uznania w całości  zarzutów wniesiosnych przez odwołującego się wykonawcę, KIO na podstawie art. 186 ust.2 ustawy Pzp może umorzyć postępowanie na posiedzeniu niejawnym.

5

cofnąć oświadczenie woli , unieważnić postępowanie art.93 ust.1 pkt.7 - tu potrzebna pomoc radcy

6

Co to znaczy cofnąć oświadczenie woli ?
Unieważnienie na podstawiwe art. 93 ust.1 pkt 7  ??? Proszę o uzasadnienie faktyczne i prawne.

7

postępowanie obarczone jest wadą bo odrzucono ofertę jak się okazało najkorzystniejszą

dobrze uzasadnić i złożyć oświadczenie Zamawiającego o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli o wyborze najkorzystniejszej oferty nie wiem jak od tego są prawnicy

8

miałam podobną sytuację w 2008 kontrolowaną

9

Przecież wykonawcy przysługuje odwołanie od odrzucenia oferty. Ponadto przecież zamawiający dokonał wyboru najkorzystniejszej oferty.
Ponadto  dla mnie  rozwiązanie zaproponowane  budzi mieszane uczucia.

10 (edytowany przez joanna99 2010-04-06 12:58:43)

Slyszłam kiedyś o podobnej sytuacji. Ekspert na szkoleniu polecił powołanie się na art. 58 (ust. 1 chyba) Kodeksu Cywilnego (w związku z art. 14 Pzp): wyboru oferty najkorzystniejszej dokonano w naruszeniem prawa, co skutkuje jego nieważnością (czynność dokonana z naruszeniem prawa jest nieważna). Wobec tego Zamawiający dokonuje właściwego wyboru oferty najkorzystniejszej.

11

Jeszcze raz pragnę podkreślić - wykonawcy przysługuje odwołanie od odrzucenia jego oferty. Jeżeli upłynął termin na wniesienie odwołania a wukonawca nie wniósł odwołania, możliwe jest dopiero wtedy skorzystanie z zart . 93 ust.1 pkt 7 ustawy Pzp w zwiazku art. 58 par. 1 Kodeksu cywilnego. Nie podzielam jednak stanowiska Joanny99 mówiącego o dokonaniu "właściwego wyboru najkorzystniejszej oferty".