1

Temat: co z tym zrobić?

Wykonawca z wykazie osób. które będą uczestniczyć w zamówieniu zaznaczył, że będzie nimi dysponował i załączył do oferty pisemne zobowiaznie/ oświadczenie innych podmiotów, że gdy wygra przetarg to mu te osoby udostępnią - i tu się pojawia problem, ponieważ to zobowiązanie jest skanem potwierdzonym za zgodność przez osobę wyznaczoną do reprezentacji tego Wykonawcy.

Co mam z tym zrobić ,wezwać do uzupełnienia/ uzasadniając tym, że skoro jest to oświadczenie woli to czegoś takiego nie mozna potwierdzać za zgodność tylko musi być w oryginale?

2

Odp: co z tym zrobić?

Paragraf 6 rozporządzenia z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie dokumentów .....
§ 6. 1. Dokumenty są składane w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. W przypadku składania elektronicznych dokumentów powinny być one opatrzone przez wykonawcę bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu.

2. W przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia oraz w przypadku podmiotów, o których mowa w § 1 ust. 2 i 3, kopie dokumentów dotyczących odpowiednio wykonawcy lub tych podmiotów są poświadczane za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub te podmioty.