1

Temat: udzielenie informacji?

Tydzień po otwarciu ofert firma, która nie złożyła oferty (przetarg nieograniczony) zwróciła się do nas faxem z prośbą o przesłanie protokołu otwarcia w raz z ZP-12 oraz podanie kwoty, jaką przeznaczyliśmy na realizację zamówienia.
Czy w takim przypadku mamy obowiązek wysyłać te informacje? w art. 86 ust. 5 mowa jest o "wykonawcy".
Co Wy na to?????

2

Odp: udzielenie informacji?

Moim zdaniem, w tym przypadku zamawiajacego obowiązują przepisy ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. Nr 112, poz. 1198 z późn. zm.). Zamawiający nie musi udzielić tej informacji tylko wtedy gdy informacja ta jest publikowana na stronie podmiotowej Biuletynu Informacji Publicznej. W tym jednak przypadku musi poinformować wnioskodawcę, o miejscu publikacji żadanej informacji.

3

Czyli de facto poczeka aż opublikujecie to na swojej stronie, plus pismo do wnioskodawcy  z informację, iż materiał jest dostępny.

4

To nie tak. Informacja publiczna zgodnie z wnioskiem winna być udzielona w nieprzekraczalnym terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku. Wnioskodawca nie może czekać aż zamawiający łaskawie opublikuje informacje na stronie podmiotowej BIP-u.

5

Ja tylko wspomnę, że sposób udostępnienia protokołu szczegółowo reguluje przede wszystkim Rozp. RM z dnia 16 października 2008 r. w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, Dz.U. 188 poz. 1154.

Jednocześnie przypominam, że wypełnienie art.86.5 to nie jest to samo co udostępnienie protokołu, że mylenie obu spraw jest powszechne, oraz że druk ZP-12 do progów unijnych nie występuje. Ponadto nie wiem co to jest ?protokół otwarcia?.

6

,,Druk ZP-12 do progów unijnych nie występuje"?

,,co to jest ?protokół otwarcia? - gdy ktoś chce ,,protokół z otwarcia wysyłam ZP2 część ogólna i ZP12.

7

Zdziwiony? Więc nie na próżno pisałem smile
Jednak nadal uważam że
- druk ZP-12 nie występuje do progów unijnych,
- ?protokół otwarcia? wcale,
- gdy wykonawca pyta o wyniki otwarcia, to powinno się stosować art.86.5