1

Temat: Dokumenty

Chcemy by szkolenia dla naszych podopiecznych odbywały się w naszym mieści , czy możemy prosic o złożenie Oświadczenia od Wykonawcy i wskazanie tego miejsca gdzie będą się odbywały szkolenia spełniające nasze wymagania ( a w przypadku braku własnego lokum przedwstępną umowę najmu, ), tylko nie wiem pod co ten dokument podciągnąć z rozporządzenia  .

2

Odp: Dokumenty

Uważam, że żądanie określonego miejsca szkolenia jest trochę niezgodne z ustawą i jednocześnie ryzykowne. W przypadku braku lokalu na miejscu proponowałbym  alternatywne umożliwienie wykonawcom zabierania kursantów z określonego miejsca - w ramach przedmiotu zamówienia. Stosowne oświadczenie wykonawcy traktowałbym jako część treści oferty.
Jednocześnie nie popieram pomysłu umowy najmu (dlaczegóż nie użyczenie albo dzierżawa i po co?). Zbędna fatyga dla zbyt wielu osób. Według mnie wystarczy rozliczyć wykonawcę przy umowie, a nawet po podpisaniu.

3

Szanowny HUBALU -czyli zobowiązać Wykonawcę do dowozu osób na szkolenia lub pokrycie kosztów przejazdu w przypadku zamiejscowego szkolenia, tylko może się wtedy okazać że połowa osób które chce przeszkolić nie będzie chciała dojeżdzać znajdzie tysiące powodów żeby zrezygnowac z kursów bo dzieci małe itd. taki typ ludzi.
W poprzednim roku na szkolenia firmy złożyły mi takie oświadczenia i podpisane przedwstępne umowy tylko czy zgodnie z tym nowym rozporządzeniem do czego zaliczamy posiadanie lokalu potencjału technicznego czy pod coś innego .

4

miłka napisał/a:

A)  może się wtedy okazać że połowa osób które chce przeszkolić nie będzie chciała dojeżdzać     B) firmy złożyły mi takie oświadczenia   C) i podpisane przedwstępne umowy   D) czy zgodnie z tym nowym rozporządzeniem do czego zaliczamy posiadanie lokalu potencjału technicznego czy pod coś innego .

A) Czyżby zamawiający miał negatywne doświadczenia?
B) No i dobrze, powinno wystarczyć. Z tego punktu też wynika, że brak wykonawców jest mało prawdopodobny i pomysł dowożenia mało potrzebny.
C) Robota do kosza. Czyżby oświadczenia to za mało wiarygodne? Na jakiej podstawie? Oświadczenia nie mają prawa oszukiwać, bo grozi sprawa karna.
D) Rozporządzenie nie wprowadziło rewolucji. Ostatecznie można to traktować jako potencjał, ale badziej celne jako przedmiot zamówienia. Po prostu ma być zorganizowane na miejscu, za to płacimy i basta. Nota bene rozliczanie sali jako minimalnego warunku formalnie wcale nie załatwia nam sprawy, a raczej utrudnia!

5

DZIĘKUJĘ  ZA POMOC MIŁKA