Temat: orlik
czy ktoś może przypadkiem robił przetarg na budowę boiska w ramach programu Moje Boisko orlik 2012? Chodzi mi o to czy mogę zmienić typową siwz?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy ktoś może przypadkiem robił przetarg na budowę boiska w ramach programu Moje Boisko orlik 2012? Chodzi mi o to czy mogę zmienić typową siwz?
Postępowanie o udzielenie zamówienia przygotowuje i przeprowadza zamawiający - art 7 ust.1 ustawy Pzp.
Za przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego odpowiada kierownik zamawiającego - art. 18 ust.1 ustawy Pzp.
Ministerstwo Sportu aby ułatwić zamawiającym przygotowanie postępowania opracowało wzór SIWZ. Ale jest to tylko wzór, który zamawiający może zmienić byle by ta zmiana była zgodna z obowiązującymi przepisami, w tym w szczegolności z ustawą - Prawo zamówień publicznych.
Nie tak hop. Orliki są objęte szczególną uwagą rządu, a mówiąc po naszemu niektórzy mają hopla na ten temat, a ponadto jest bardzo wysokie dofinansowanie z różnych źródeł. W efekcie jest tam ponoć wyjątkowo mały margines na błąd, a samowola niedopuszczalna.
Zalecam wszelkie zmiany konsultować z tymi co dają pieniądze, a nawet z ministerstwem. Z tego co wiem zmiany były/są uzgadniane dość sprawnie.
w tej "typowej" siwz są błędy - gdy delikatnie chciałam zapytać jak należałoby .... to powiedziano mi że siwz mogę tworzyć dowolni tylko żeby wymagania co do przedmiotu zam (np.rdzaj trawy, wymiary boisk itp. były zgodne z warunkami jakie przewiduje "typowa"
To jest bezprawie. Proszę wskazać choćby jeden przepis prawa powszechnie obowiązującego, że muszę jako zamawiający stosować bez jakichkolowiek zmian wzór SIWZ przygotowany przez Ministerstwo Sportu. W wytycznych tego Ministerstwa nie ma slowa o tym, że nie wolno mi zmienić zapisów SIWZ. Poza tym wzór SIWZ został przygotowany przed obiema nowelizacjami Prawa zamówień publicznych dokonanymi w 2009 r. Co w związku z tym ze zmianą ustawy i rozporządzenia w zakresie warunków udziału i dokumentów potwierdzających spełnianie tych warunków.
Jest tylko jedno zastrzeżenie dotyczące SIWZ w 2010 roku zamieszczone na stronie Ministerstwa Sportu:
Jakiekolwiek zmiany ?typowej Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia (SIWZ)? w treści:
a) rozdziału 2, p. 2.1 Budowa boiska do piłki nożnej
i 2.2 Budowa boiska wielofunkcyjnego,
a także
b) rozdziału 11, p. 4.A Dokumenty dotyczące nawierzchni poliuretanowej
i p. 4.B Dokumenty dotyczące systemu nawierzchni z trawy syntetycznej,
spowodują odstąpienie od dofinansowania inwestycji ze środków z budżetu państwa
(Ministerstwa Sportu i Turystyki) i środków samorządowych (urzędów marszałkowskich)
Jak z tego zastrzeżenia widać sprawa dotyczy wyłącznie konkretnych rozdziałów SIWZ w zakresie budowy boisk oraz ich nawierzchni. Nie dotyczy natomiast pozostałej treści SIWZ.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc