1

Temat: oświadczenie

czy oświadcznie wykonawcy o niepodleganiu wykluczniu zawierające w sobię wskazanie podst. prawnej tj. art. 24 ust. 1 może zastąpić oświadczenie os. fizycznej o niepodleganiu wykluczeniu??? czu od osoby fiz. musimy żądać dwóch oddzielnych oświadczeń o nie podleganiu wykluczeniu.
Ja uważam że w ośw. na podst art. 24 ust. 1 zawiera się ośw. z art. 24 ust. 1 pkt 2 i nie  ma potrzeby żądać dwóch odrębnych oświadczeń

2

Odp: oświadczenie

są jakieś pomysły???

3

and1 napisał/a:

Ja uważam że w ośw. na podst art. 24 ust. 1 zawiera się ośw. z art. 24 ust. 1 pkt 2
2.i nie  ma potrzeby żądać dwóch odrębnych oświadczeń

1. Co do tego nie ma wątpliwości.
2. Jezeli poprzestajemy tylko na oświadczeniu z 24.1 to nie ma potrzeby żadać. Problem pojawia sie jeżeli żadamy dodatkowo KRS od osób prawnych - w takim przypadku zgodnie z zasadą równego traktowania należałoby zażądać od osoby fizycznej oswiadczenia z 24.1.2, przy czym tutaj uwazam, że gdyby osoba fizyczna nie złożyła takie oswiadczenia brak jest podstaw do jej wykluczenia.

4

ja też tak uważam.
A odnośnie wzoru, który w zakresie art. 24 ust. 1 pzp załączamy do SIWZ, to mam pytanie.
Czy sformułowanie "Oświadczam/Oświadczamy* że nie podlegam/podlegamy*  wykluczeniu z postępowania (...)" i dalej piszemy we wzorze * niepotrzebne skreślić to czy  taki zapis obliguje Wykonawcę do wykreśłenia, ja uważam że nie bo czy jest oświadczam czy oświadczamy to i tak Wykonawca składa oświadczenie z którego wynika w sposób nie budzący żadnych wątpliwości że nie podlega wykluczeniu z postęowania.(bo przecież złożył ośwaidczenie)

5

and1 napisał/a:

że nie podlegam/podlegamy*

Szczerze odradzam wybór/tekst jak wyżej. Pozostaw tylko: "nie podlegamy".

6

ale jeżeli już został taki to czy według Ciebie jest w porządku???
wydaje mi się że jest to zrozumiałe bo partykuła "nie" odnosi sie zarówno do podlegam oraz podlegamy.

7

???

8

and1 napisał/a:

ale jeżeli już został taki to czy według Ciebie jest w porządku???

W porządku (aczkolwiek nie polecam), bo co zrobisz w sytuacji gdy wykonawca nie skreśli ani jednego (podlegam), ani drugiego (nie podlegam). Poza tym, żądanie od wykonawcy żeby złożył oświadczenie że podlega wykluczeniu - nie znajduje podstawy prawnej i jest, mówiąc delikatnie, zabawne. Natomiast: "oświadczam/y" i "podlegam/y" nie ma merytorycznie większego znaczenia - tylko z punktu poprawności językowej.

9

ale sformułowanie brzmi
nie podlegam/podlegamy więc nawet jak nie skreśli zgodnie ze swoim wyborem ani podlegam ani podlegamy to i tak partykuła nie odnosi się do obu wyrazów.( taki zapis miał jedynie na celu tak jak zauważyłeś poprawność językową).
Załużmy że wykonawca nie wykreśłił nic, pomimo to i tak uważam że złożył poprawne oświadczenie o nie podleganiu wykluczeniu. (jedynie może językowo nie poprawne)

10

Jeżeli partykuła przecząca NIE odnosi sie zarowno do podlegam jak i podlegamy, a wykonawca w tym zakresie nie dokona wyboru to jest ok.

11

oczywiście że do obu wyrazów można tu dodatkowo odnieść sie do języka polskiego nie z czasownikami piszemy oddzielnie;)
pozdr.

12

jeszcze nadmienie że jest takie sformułowanie "nie podlegam/podlegamy" i według mnie jest ok.
Też tak uważasz MIRAS?

13

obleci wink

14

no to wporzo :-)