1

Temat: podwykonawcy

Witam i prosze o pomoc....
Składam oferte w postępowaniu. Oferta wygląda tak, że załączam referencje podwykonawcy na wykonany most, swoje na wykonaną drogę. Ale nie mam kierownika w branży drogowej i złączam oświadczenie podwykonawcy, mówiące że udostępni mi kieronika branży mostowej i drogowej. Deklaruję wykonanie jedynie branży mostowej przez podwykonawcę (bo tak zreszta ma być - prace maja wykonywać nasi pracownicy a jedynie kierownik budowy będzie pochodził od naszego podwykonawcy - takie są plany, bo nasz jest zajęty).

Czy mogę tak zrobić?
Czy powinnam mieć "swojego" kierownika w branży drogowej,?
Czy jesli posługuję się swoimi referencjami to  mogę wskazać że kierownika budowy będę miała oddanego do dyspozycji przez inną firmę?

2

Odp: podwykonawcy

A może teraz już jest tak, że jak mam moje referencje to musze wykonać sama, a jak mam czyjeś to muszę tym kimś? Kiedyś miałam swoje referencje ale mogłam wykonać "kimś"... Już nic nie wiem. Odpowiedzcie coś prosze... jutro musze mieć gotową ofertę niestety

3

karaas napisał/a:

1) załączam referencje podwykonawcy na wykonany most, swoje na wykonaną drogę  2)  załączam oświadczenie podwykonawcy, mówiące że udostępni mi kieronika branży mostowej i drogowej  3) Deklaruję wykonanie jedynie branży mostowej przez podwykonawcę  4) prace maja wykonywać nasi pracownicy a jedynie kierownik budowy będzie pochodził od naszego podwykonawcy
5) Czy powinnam mieć "swojego" kierownika w branży drogowej?  6)
Czy jesli posługuję się swoimi referencjami to  mogę wskazać że kierownika budowy będę miała oddanego do dyspozycji przez inną firmę?

1) No i dobrze, pod warunkiem, że będzie analogiczny podział prac
2+3) Raczej poprawne
4) Rozumiem że w zakresie robót poza mostowymi
5) Niekoniecznie, wystarcza użyczony udokumentowany
6) Muszę domyślać się, że tak, bo kierownik nie ma wiele wspólnego z referencjami.

4

Dziękuję:)

5

mam pytanie czy można żądac w ofercie przetargowej podania nazwy podwykonawcy

6

Co do zasady NIE. Jednakże w niektórych przypadkach wykonawca musi to zrobić, chcąc potwierdzić spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

7

W. przedstawia referencje podmiotu trzeciego w celu wykazania spełniania warunków udziału w postepowaniu. Rozumiem że powinien wskazać w ofercie nazwę tego podmiotu jako podwykonawcy? Dodatkowo inny W. polega na doświadczeniu tego samego podmiotu trzeciego. czy taka sytuacja jest dopuszczalna - dwóch W. powołuje się na doświadczenie tego samego podmiotu?

8

umig19 napisał/a:

1. W. przedstawia referencje podmiotu trzeciego w celu wykazania spełniania warunków udziału w postepowaniu. Rozumiem że powinien wskazać w ofercie nazwę tego podmiotu jako podwykonawcy?
2. Dodatkowo inny W. polega na doświadczeniu tego samego podmiotu trzeciego. czy taka sytuacja jest dopuszczalna - dwóch W. powołuje się na doświadczenie tego samego podmiotu?

1. Nie - nazwa podwykonawcy wynikać będzie pośrednio z zobowiązania podmiotu trzeciego.
2. Jest w porzadku. Tylko jeden wykonawca wygra i dlatego jednego podwykonawca bedzie pracowac.