1

Temat: Podpisac czy nie podpisać

dziś rano mieliśmy Podpisac umowe z wykonawca ,który wygrał w przetargu nieograniczonym ale nik nie przyjechał umowę ponoc wysyłają poczta. Jednak od dziś zaczęły sie tez szkolenia i okazało sie ze kadra jest inna niż przedstawiona w formularzu ofertowym, nie spełniają naszych kryteriów dot. kadry ktore było oceniane. Co w takiej sytuacji czy możemy nie Podpisac umowy z nimi? a wybrać firmę która druga w kolejności dostała max punktów?

2

Odp: Podpisac czy nie podpisać

madza napisał/a:

1. Co w takiej sytuacji czy możemy nie podpisac umowy z nimi? 2. a wybrać firmę która druga w kolejności dostała max punktów?

1. Możecie. Wezwijcie go jeszcze raz do podpisania umowy na warunkach określonych w ofercie - wyznaczając mu termin i miejsce.
2. Jeżeli sytuacja po wezwaniu się powtórzy - możecie.

3

A musisz wogóle wzywać ponownie? Wezwałaś raz i wystarczy. Nie stawił się  - znaczy uchyla się i już.  A jeśli się stawi po ponownym wezwaniu bo wyczuł pismo nosem(czyli Wasze niezadowlenie)? możesz miec kłopot jedynie, bo żeby wywalić niesolidną firmę będziesz musiała się namęczyć.

4

A może było zabezpieczenie i nie wniósł przed zawarciem umowy, a mieliście wadium? pokryłoby różnice w cenach ofert może.... tak sobie myślę już dalej idąc...

5

karaas napisał/a:

A musisz wogóle wzywać ponownie?

W tym przypadku tak - zachowanie wykonawcy nie wskazuje jednoznacznie, że uchyla sie on od zawarcia umowy.

6

Wadium nie było
Umowa tez nie jest podpisana .
wczoraj przysłali e-maila  z cv  nowej kadry i z zapytaniem czy ja  akceptujemy. niestety kompletnie nowo zaprpponowana kadra nie spełnia naszych wymagań  ta przedstawioena kadra dostała by odnas 1 pkt a nie max 4.  Termin podpisania umowy byl do wczoraj .Czy możemy odpisac że nieakceptujemy ich nowo zaproponowanej kadry. Tak jak wcześniej pisałam umowy nie podpisaliśmy. Rozumiem ze zgodnie z art 94 pkt 3 uznaje że wykonawca uchyla się i wybieram kolejąna ofertę. jeśli tak to musze zmienic ogłoszenie w BZP i czy musze powiadomic o tym innych oferentów? a co z protokołem ZP 2 zmieniac czy dołączyc nowe i notatką komisji?

7

Ja osobiście bym jeszcze (nieoficjalnie) próbował rozmawiać i ratować postępowanie, to korzystniejsze dla wszystkich. Wykonawca jak rozumiem nie uchyla się de facto, lecz po prostu nie spełnia warunków.
Jeśli odpisywać, to raczej pisać o spełnianiu (formalnych) warunków,  a nie o akceptacji.
Dziwi mnie ogłoszenie w BZP - ono było przedwczesne, nieprawda?
Innych wykonawców nie powiadamiać ponownie.
Protokołu nie ma potrzeby zmieniać, tam nie powinno być nic złego, bo wpisuje się fakty zaistniałe, nieprawda wink
A notatka? Piszcie jeśli potrzebujecie, byle sensownie.

8

A ja się zapytam o co zupełnie innego. Czy żądaliście w ofercie wykazu osób które mają być kadrą wraz z informacją o formie dysponowania tymi ludźmi? Bo jeśli nie, to może doszło do sytuacji że W podał faktycznie osoby którymi de facto nie dysponuje tylko i wyłącznie po to by Zamawiający przyznał właśnie max ilość punktów, a później dokonać zmiany na osoby które faktycznie mają w dyspozycji? I teraz nie chcą podpisać umowy, tylko najpierw badają czy zgodzicie się na zaproponowaną przez nich nową kadrę....

9

w ofercie żądaliśmy wykazu osób z inform o formie dysponowania.

10

i wpisali: umowa -cywilno-prawna

11

i dodatkowo do wykazyu nalezało dołączyć oświadczenia, że osoby , które będa uczestniczyć w wykonaniu zamówienia i posiadają uprawnienia.a takich oświadczen nie ma w ofercie

12

Oj, dziwna tu sytuacja.
Z postów wynika, że do skończenia postępowania jeszcze parę kroków i nie może być mowy o podpisywaniu umowy, co gorsza obie strony od dawna błądzą i teraz trudno opanować całą sytuację.