1

Temat: rozwiązanie umowy

Czy może mi ktoś pomóc w pewnej sprawie?, a mianowicie podpisaliśmy umowę na dostawę sprzętu komp. W SIWZ wpisaliśmy, że chcemy MS Office Small Business 2007. Wykonawca dostarczył nam sprzęt z wgranym oprogramowaniem próbnym 60-dniowym. Dziś dowiózł nam  MS Office Small Business 2007, ale odkryte już i mamy podejrzenie, że mogą być nielegalne (chociaż W. zapewnia, że wszystko z nimi jest ok.) Zaproponował żebyśmy je wzięli albo rozwiązali umowę. Nie mam pojęcia co zrobić. Najlepiej byłoby pewnie rozwiązać umowę i ogłosić następny przetarg, czy ktoś może mi jakoś pomóc?

2

Odp: rozwiązanie umowy

Zgodnie z art. 6 Kodeksu cywilnego to na zamawiającym spoczywa obowiązek, że dostarczone oprogramowanie jest nielegalne.

3

dzięki, jeszcze spróbujemy je sprawdzić

4

m&m napisał/a:

1)  dowiózł nam  ... ale odkryte już i mamy podejrzenie, że mogą być nielegalne   2)  Zaproponował żebyśmy ... rozwiązali umowę... Najlepiej byłoby pewnie rozwiązać

2) Czy ktoś zwariował !?  Nie rozumiem jak w obecnej rzeczywistości można mieć takie problemy i na dodatek szykować kolejne.
1)  Nie rozumiem, co to znaczy ?nielegalne? !? Nośnik oprogramowanie nie jest jednorazowego użytku a opakowanie wcale nie musi być konieczne - cóż więc że odkryte ?! Z drugiej strony wykonawca nie ma prawa dostarczyć nielegalne, powinien też wskazać cechy legalności (hologramy, nalepki, kody, faktura),  a zamawiający może łatwo wyjaśnić aspekty legalności np. u oficjalnego przedstawiciela firmy MS. Myślę że ewentualnymi kombinacjami pośrednika  mogą się zainteresować. Otwarcie opakowania może nie tyle budzić podejrzenia co do legalności otrzymanego programu, lecz raczej wskazywać właśnie na te kombinacje wink

5

Sprawdziliśmy w MS i oprogramowanie jest ok.