1

Temat: warunki jakie postawić przy dostawie kamienia

zamierzamy zamówić w trybie przetargu nieograniczonego dostawę kamienia, czy wówczas jako warunki możemy zarządać odległości miejsca dostawy np. w promieniu 100 km
lub atestów i certyfikatów na dostarczony kamień?

2

Odp: warunki jakie postawić przy dostawie kamienia

Co do odległości mam wątpliwości. Co ci za różnica z jakiej odlegości kamień pochodzi? To już działka wykonawcy że go dostarczył w odpowiednim czasie

3

A ja dodatkowo mam wątpliwości co do ?atestów i certyfikatów?. Co to jest atest i na jakiej podstawie mania chce żądać? Pamiętajmy, że obowiązuje Ustawa o wyrobach budowlanych (Dz.U. z 2004r. Nr 92 poz.881), a materiały mogą być użyte wyłącznie zgodnie z przepisami tej ustawy. Nie znajduję tam podstawy do łączenia kopii certyfikatu z ofertą. Życzę udanej lektury.

4

u nas zazwyczaj była praktyka, ze certyfikatu żąda się nie do oferty tylko przy dostawie.............

5

Nie wiem co naprawdę ów ?certyfikat? oznacza, jednak używanie go w opisany sposób jest co najmniej wątpliwy.
Jeśli dobrze pamiętam, taka praktyka (obok deklaracji) obowiązywała przy poprzedniej ustawie.
W obecnych przepisach, obowiązujących od 2005r., nie znajduję podstawy ani do żądania ani do honorowania certyfikatu.  Podstawowe wyroby muszą przede wszystkim posiadać oznakowanie najlepiej CE, ewentualnie B.  Przed naniesieniem oznakowania wytwórca musi zawsze sporządzić tzw. deklarację zgodności.
Certyfikat (wymagany tylko przy niektórych materiałach i sporządzany wyłącznie przez upoważnioną jednostkę) według mnie nie powinien być podstawą rozliczania dostawcy.
Jeśli się mylę, to proszę o sprostowanie.