1

Temat: zaparafowana umowa

Zamawiający żądał załączenia zaparafowanego wzoru umowy do oferty. Czy z powodu braku w ofercie umowy można odrzucić  ofertę?
Dodam że w formularzu ofertowym jest oswiadczenie wykonawcy, ze w przypadku wygrania przetargu podpisze umowę wg wzoru zamawiającego.

2

Odp: zaparafowana umowa

Ja bym wezwał ewentualnie do uzupełnienia, choć pewnie i nawet znajdą się tacy co by na to przymknęli oko gdyż pewnie zaparafowany wzór umowy nie jest przedmiotem oceny oferty/wykonawcy - tzn Zamawiający nie zapisał że będzie to oceniał. A skoro Wykonawca oświadczył gdzie indziej że akceptuje warunki umowy, no to chyba nie ma o co na siłę wykluczać Wykonawcę....

3

kamil.grzeszczyk napisał/a:

choć pewnie i nawet znajdą się tacy co by na to przymknęli oko

... a nawet dwa, np. ja.

4

Ja uważam, że nie można (nawet w otwartymi oczyma) odrzucić takiej oferty.

5

Zastanowić by się trzeba po co Zamawiający bezmyślnie żądał tej umowy - nie szkoda to papieru?

6

No właśnie, po co???
Niech nam może ktoś wyjaśni?
Mógłbym myśleć, że to idiotyzm, jednak właśnie znalazłem w jednej ze specjalistycznych  gazet wzór siwz, w którym właśnie występuje takie rozwiązanie. Zalecane?! - przez eksperta, członka stowarzyszenia konsultantów zp!!! Zwariować można yikes

7

Dla ścisłosci, nie jest to mój zapis. Kiedyś sama mialam takie zapisy i odrzucalam oferty. Od paru lat zaniechałam właśnie z powodów przez Was powyżej przytoczonych. Myślałam że już nikt tego nie wymaga - do wczoraj, kiedy to mnie taki Zamawiajacy zapytał co ma zrobić. Poradzilam żeby nie odrzucać, bo napewno wykonawca wygra w kio. Ale z  drugiej strony Zamawiający, pomny na własne doswiadczenia, bardziej obawia się kontroli, jeżeli przymknie oko na brak w ofercie zaparafowanego wzoru.
Najbardzie trafiona wydaje mi sie propozycja wezwania do uzupełnienia oferty.
Dzięki za opinie.

8

Karolina napisał/a:

Najbardzie trafiona wydaje mi sie propozycja wezwania do uzupełnienia oferty.

Brak podstawy prawnej.

9

a z 26.3 ?Skoro moge wzywać do uzupelnienia dokumentów dot. braku okolicznosci na wykluczenie (nie ma ich teraz w 25.1) to czemu nie wzoru umowy? Skoro uważam, że jest niezbędny do przeprowadzenia postępowania (żądałam go przecież w siwz)...

Trochę to jest półżartemm- półserio, ale jakoś trzeba sobie radzić (powiedzial góral zawiązując buta dżdżownicą big_smile . Uważam, że wykonawca bez problemu uzupelni mi tę umowę, więc jakich konsekwencji mam się obawiać?

10

Konsekwencje:

Jeżeli uzupełni - big_smile
Jeżeli nie uzupełni, a Ty go nie wykluczysz/ odrzucisz jego oferte - smile
Jeżeli nie uzupełni, a Ty go wykluczysz/ odrzucisz jego oferte - naruszenie przepisów PZP, konsekwencje - odwołanie, być może naruszenie dyscypliny finansów publicznych.