1

Temat: Podwykonawcy i spełnianie warunku opisanego w SIWZ

czy wg obecnego stanu prawnego można korzystać z doświadczenia Podwykonawcy w celu udowodnienia spełniania warunku odnośnie wymaganego doświadczenia w SIWZ ???np. zamawiający oczekuje wykazania się wykonaniem dwóch dostaw sprzętu komputerowego; jedną dostawę wykonałam ja jako Wykonawca a drugą wykonał mój podwykonawca; czy mogę skorzystać z jego doświadczenia w zakresie wykazania spełniania warunku  odnośnie doświadczenia???

2

Odp: Podwykonawcy i spełnianie warunku opisanego w SIWZ

Tak - można skorzystać z doświadczenia podwykonawcy.

3

A co w sytuacji, gdy zamwiający w siwz zamieści zapis z rozporządzenia, który mówi o tym, że jeżeli wykonawca wykazując spełnianie warunków, o których mowa w SIWZ polega na zasobach innych podmiotów , a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, wykonawca jest obowiązany również do  przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów.  Jeżeli wykonawca zaznaczy nam w formularzu ofertowym, że część zamówienia zamierza powierzyć podwykonawcom, ale jednocześnie ze złożonych przez niego dokumentów wynika, że samodzielnie spełnia warunki udziału w postępowaniu- czy waszym zdaniem taki wykonawca ma również obowiązek złożyć dokumenty dla tego podwykonawcy?

4

Nie

5

I o to mi chodziło smile
Ale dochdzą mnie słuchy, że  sporo zamawiających inaczej interpretuje ten przepis- tzn.  w takiej sytuaji wymagają złozenia przez podwykonawców dokumentów.

6

patrycja_w napisał/a:

sporo zamawiających inaczej interpretuje ten przepis.

To nie nazywa się "interpretacja" tylko "nadinterpretacja" wink

7

Jak komu wygodniej wink

8

Zamawiający może żądać dokumentów wymienionych w par. 2 rozporządzenia  z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie dokumentów....., jeżeli podmiot trzeci będzie brał udział w realizacji części zamówienia jako podwykonawca

9

Nie w tym przypadku - Panie karolk.

10

W tym przypadku wykonawca samodzielnie wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

11

...ot co.

12

Oczywiście, że jezeli podmiot trzeci nie bierze udziału w wykonywaniu części zamówienia, to wykonawca nie składa dokumentów żądanych przez zamawiającego w SIWZ a dotyczących podmiotu trzeciego.

13

To że podmiot trzeci bedzie bral udziału w wykonywaniu części zamówienia, to jeszcze nie przesądza tego że wykonawca musi złozyc dokumenty żądane przez zamawiającego w SIWZ, a dotyczących podmiotu trzeciego.

14

Oczywiście, że wszystko zależy od zamawiajacego a konkretnie od zapisów SIWZ.