26

Odp: Wolna ręka podpisanie umowy

wszystko jest jasne, kiedy się zamieści te ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy.
jeżeli ZWR jest poniżej progów to umowę można podpisać odczekując te 5 dni i święty spokój.

jeżeli nie zamieścimy tego ogłoszenia o zawarcia umowy no to wg mnie nie ma innego wyjścia niż zawarcie umowy a potem zamieszczenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia (bo przecież nie da rady zamieścić tego ogłoszenia bez podpisania umowy, chyba że data udzielenia zamówienia to coś innego niż data podpisania umowy wink.
jeżeli w ciągu 15 dni nikt nie złoży odwołania no to nie ma sprawy, a jak złoży to KIO rozstrzygnie kto ma racje i co z tą umową.
Z powyższego widać, że przepisy znów są niedopracowane. Jak zwykle zresztą.

pozdrawiam

szad

27 (edytowany przez Marcia28 2010-04-16 09:53:07)

MIRAS napisał/a:

Dla mnie odpowiedź jest jasna: umowa w trybie ZzWR może być zawarta nawet w dniu w którym negocjacje się zakonczyły.

Dziękuję;-)

28

MIRAS - co do zawrcia umowy  nawet w dniu zakończenia negocjacji zgadzam się. Ale co ze skutkami niezachowania terminu standstill ?Czy w trybie ZWR nie obowiązuje termin standstill? Czy jeżeli nie złożono odwołania lub Prezes UZP nie doszło do naruszenia przepisów ustawy Pzp? Czy przez 4 lata zamawiący może spać spokojnie, że kontrola doraźna Prezesa UZP nie stwierdzi naruszenia przepisów ustawy Pzp? Ja ma mam co do tego spore wątpliwości. Bo dla (być może się mylę) termin standstill dotyczy postępowania o udzielenie zamówienia we wszystkich trybach.

29

karolk - obowiązek zachowania okresu standstill nie zachodzi w przypadku trybu WR, ponieważ:
po pierwsze - w tym trybie nie jest zamawiającemu składana oferta, a co za tym idzie
po drugie -  nie jest dokonywany wybór oferty najkorzystniejszej.
Wobec powyższego nie ma terminu, od którego należałoby liczyć standstill.

30

A jeśli żądam od wykonawcy złożenia oferty to jest błąd?

31

MIRAS - załóżmy, że masz rację, że nie ma standstill w trybie ZWR. To po co racjonalny ustawodawca wprowadził możliwość fakultatywnego zamieszczania "ogłoszenia o zamiarze zawrcia umowy"? w przypadku stosowania trybu ZWR ?

32

Przede wszystkim: 146.2.1

33

Marcia28 napisał/a:

A jeśli żądam od wykonawcy złożenia oferty to jest błąd?

Nie wygłupiaj się - to poważne forum wink

34 (edytowany przez Marcia28 2010-04-16 11:28:12)

Nie wygłupiam się - formularz oferty jest pomocniczy m.in. do wskazania zakresu zamówienia, jaki będzie wykonywany przez podwykonawców.
A poza tym co wpisujesz w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia w poz. "liczba złożonych ofert"?Poza tym przedstawiona cena w ofercie, stanowić będzie podstawę do negocjacji.

35

Ale przecież Marcia28 cały czas podnosi fakt, że zamawiający nie zamieścił "ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy".
Biorąc pod uwagę, przywołany przez MIRASA art. 146 ust. 2 pkt 1, wnioskując a contrario, jeżeli nie zamieściłem ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy, to mogę się liczyć z unieważnieniem umowy.
MIRAS - Co ty na to ?  Liczę na Ciebie i liczę się Twoją opinią.

36

karolk napisał/a:

Biorąc pod uwagę, przywołany przez MIRASA art. 146 ust. 2 pkt 1, wnioskując a contrario, jeżeli nie zamieściłem ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy, to mogę się liczyć z unieważnieniem umowy.

Oczywiście że możesz. Nawet jak zamieścisz OoZZU to umowa może zostać unieważniona. Zamieszczenie OoZZU minimalizuje ryzyko unieważnienia umowy ale nie niweluje go całkowicie.

37

Marcia28 napisał/a:

Nie wygłupiam się - formularz oferty jest pomocniczy m.in. do wskazania zakresu zamówienia, jaki będzie wykonywany przez podwykonawców.

... ale jak, wykonawca składa ofertę przed negocjacjami, czy po??? smile

38

No co do tego, że zamieszczenie ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy, minimalizuje możliwość unieważnienia umowy, to też zgoda.
Czyli nie zamieszczając tego ogłoszenia, zamawiający musi liczyć się ze skutkami unieważnienia umowy po wniesieniu odwołania albo po przeprowadzeniu kontroki doraźnej przez Prezesa UZP w okresie 4 lat o zakończenia postępowania. I to ryzyko, w tym przypadku, jest większe.

39 (edytowany przez Marcia28 2010-04-16 12:07:44)

MIRAS napisał/a:
Marcia28 napisał/a:

... ale jak, wykonawca składa ofertę przed negocjacjami, czy po??? smile

Przed negocjacjami. Wraz z zaproszeniem do negocjacji wykonawca otrzymuje m.in. przedmiar robót, formularz oferty i projekt umowy.
MIRAS, nie kpij proszę tylko pomóż bo to moj debiut jeśli chodzi o WR;-)

40

karolk napisał/a:

Czyli nie zamieszczając tego ogłoszenia, zamawiający musi liczyć się ze skutkami unieważnienia umowy po wniesieniu odwołania albo po przeprowadzeniu kontroki doraźnej przez Prezesa UZP w okresie 4 lat o zakończenia postępowania.

W każdym trybie musisz się liczyć się ze skutkami unieważnienia umowy (146.6). WR nie jest trybem konkurencyjnym, zatem to ryzyko jest większe - przesłanka unieważnienia wprost: 146.1.

41

Marcia28 napisał/a:

Wraz z zaproszeniem do negocjacji wykonawca otrzymuje m.in. przedmiar robót, formularz oferty i projekt umowy. MIRAS, nie kpij proszę tylko pomóż bo to moj debiut jeśli chodzi o WR;-)

Formularz oferty sobie podaruj, zamiast projektu - daj mu istotne postanowienia umowy (takie które wg Ciebie są sztywne - nie podlegaja negocjacji) . Daj mu resztę i negocjuj pozostałe warunki umowy (w tym np. cenę), po czym podpisujecie umowę. Jezeli juz chcesz oferte smile to po negocjacjach. Oferta bedzie potwierdzeniem tego co wynegocjowałaś. wink

42 (edytowany przez Marcia28 2010-04-16 12:36:34)

MIRAS napisał/a:
Marcia28 napisał/a:

Wraz z zaproszeniem do negocjacji wykonawca otrzymuje m.in. przedmiar robót, formularz oferty i projekt umowy. MIRAS, nie kpij proszę tylko pomóż bo to moj debiut jeśli chodzi o WR;-)

Formularz oferty sobie podaruj, zamiast projektu - daj mu istotne postanowienia umowy (takie które wg Ciebie są sztywne - nie podlegaja negocjacji) . Daj mu resztę i negocjuj pozostałe warunki umowy (w tym np. cenę), po czym podpisujecie umowę. Jezeli juz chcesz oferte smile to po negocjacjach. Oferta bedzie potwierdzeniem tego co wynegocjowałaś. wink

Ale na czymś trzeba bazować, bazą do negocjacji może być przecież oferta wykonawcy z propozycją ceny, czy projekt umowy, z zapisami której wykonawca może się zgodzic badź nie. Nie widzę w tym nic złego...

43

karolk napisał/a:

HUBAL bardzo liczę na ... opinię

Hubal - po zastanowieniu - wyraża pogląd, że w zamówieniach z wolnej ręki umowę można podpisywać niezwłocznie po uzgodnieniu warunków tej umowy.

44

hubal napisał/a:
karolk napisał/a:

HUBAL bardzo liczę na ... opinię

Hubal - po zastanowieniu - wyraża pogląd, że w zamówieniach z wolnej ręki umowę można podpisywać niezwłocznie po uzgodnieniu warunków tej umowy.

Właśnie czytałem tego posta i nie wiedziałem o co biega, wiadomo przecież że umowę jak zgodnie twierdzi Miras i Hubal, można podpisać nawet w dniu negocjacji.

45

Ale co do tego jest pełna zgoda. Ale nie o tym  pisała Marcia28. Chodzi o ewentualne skutki niezwłocznego podpisania umowy. Ponieważ w zamówieniu w trybie ZWR o wartości do progów unijnych na wybór trybu ZWR przysługuje odwołanie oraz Prezes UZP może w ciągu 4 lat od dnia zakończenia postępowania przeprowadzić kontrolę doraźną  z urzędu lub na wniosek. Jak wykazuje doświadczenie zdecydowana większość postępowań o wartosci do progów unijnych przeprowadzana w trybie ZWR, jest przeprowadzona z naruszeniem przepisów ustawy Pzp. Nowelizacja z 2 grudnia 2009 r. wprowadziła znaczne ograniczenia w stosowaniu trybów niekonkurencyjnych, tym trybu ZWR. Ja się wyrażam przekonanie, że aby przynajmniej uniknąć cześci  ewentualnych odwołań do KIO czy też wystąpień pokontrolnych Prezesa UZP.  to należy stosować w każdym przypadku postępowania w trybie ZWR -   ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy.