Temat: Zaświadczenie o przynależności do Izby Inżynierów Budownictwa
Mam pytanie - jak się ma brak możliwości żądania przez Zamawiającego tego zaświadczenia, do wymienionego w prawie budowlanym obowiązku posiadania tego zaświadczenia przez osoby mające pełnić samodzielne funkcje techniczne w budownictwie (art 12 ust 7 Ustawy Prawo Budowlane).
I jeszcze jedna rzecz przy okazji. Czytałam właśnie Opinię prawną "Dokumenty potwierdzające spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu" (Informator UZP 3/2010; str. 12-15) i jest tam ciekawy wywód o możliwości żądania dokumentów wymienionych w moim pytaniu, jak również innych w tym uprawnień budowlanych. Opinia kończy się następująco:
"W świetle powyższego nie może budzić wątpliwości, że na gruncie przepisów nowego
rozporządzenia zamawiający nie może już żądać takich dokumentów jak decyzja o
przyznaniu uprawnień budowlanych lub Zaświadczenie o przynależności do właściwej Izby samorządu zawodowego - w chwili obecnej jedynym środkiem służącym do wykazania posiadania uprawnień przez osoby mające wykonywać zamówienie jest oświadczenie wykonawcy"
I tutaj moje pytanie: Skoro aktualnie przyjmujemy że postępowanie o udzielenie zamówienia kończy się w chwili wyboru oferty najkorzystniejszej, to czy możliwe byłoby - w oparciu o cytat powyżej - zażądać przedmiotowych dokumentów przed zawarciem umowy - czyli czynnością, która nie jest już częścią/etapem procedury....