1

Temat: oświadczenie ART 24 ust 1 / art 24 ust 2

pytanie: Czy w ofercie Wykonawcy musze oświadczyć, że nie podlegają wykluczenie z art. 24 ust. 1 oraz z art. 24. ust. 2 ?? Czy wystarczającym jest oświadczenie tylko na okoliczność art. 24. ust 1 ? (bez wspominania o ust. 2)

pytam bo spotkałem się z róznymi wzorami tych oświadczeń, w kilku wystepują dwa ustępy, a w niektórych tylko ust. 1, nie chciałbym popełnić błędu dlatego proszę o opinie

2

Odp: oświadczenie ART 24 ust 1 / art 24 ust 2

rozporządzenie PRM mówi tylko o art. 24 ust. 1 - więc można wysnuć domysł iż oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia  odnosi się tylko do art. 24 ust. 1 , gdyż jest to oświadczenie woli.

3

lenny napisał/a:

pytam bo spotkałem się z róznymi wzorami tych oświadczeń, w kilku wystepują dwa ustępy

big_smile czego to ludzie nie wymyśłą big_smile

4 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-04-16 07:11:51)

Czy aktualnie można żądać przy RB zaświadczenia o prowadzeniu działalności gospodarczej w niezbędnym do wykonania prac zakresie? Czy musimy zadowolić się np wykazaniem doświadczenia w robotach tożsamych z zamówieniem?

5 (edytowany przez lenny 2010-04-16 07:21:27)

z tego co ja wiem, nie można żądać zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospdarczej, bo nie potwierdza ono czy podmiot jest w likwidacji czy też nie, a jesli chodzi o potwierdzenie czy dany oferten posiada uprawnienia do wykonania danej roboty budowlanej to weryfikuje to oświadczenie jakie składa z art. 22

o zamowienie publiczne na RB oraz inne mogą ubiegać sie osoby nie posiadajace odpowiedniego PKD (ktrory jest okreslony w wpisie do ewidencji dzialanosci gospodarczej) bo moze je rozszerzyć w momencie uzyskania zamowienia

prosze o skorygowanie, jeśli się myle bardziej doświadczone osoby smile

a przy okazji dzięki za odp na moje pytania - MIRAS, mika 8

pozdrawiam i życze miłego weekendu

6

Jeśli chodzi o sprawdzenie zakresu działalności osoby fizycznej, to najskuteczniej zadowolić się wykazaniem doświadczenia wraz z referencjami. Jednak przestrzegam przed określaniem ?tożsamych z zamówieniem? w każdym przypadku.
Można też (próbować) prosić o zaświadczenia działalności gospodarczej, lecz raczej bez możliwości wyciągnięcia skutecznych konsekwencji.

Jesli zaś chodzi o potwierdzenie czy dany wykonawca ma osoby posiadające uprawnienia do wykonania danej roboty budowlanej to weryfikuje to oświadczenie o którym mowa w §1.1.7. (nie mylić z uprawnieniami przedsiębiorstwa, o których mowa w art.22.1.1)