1 (edytowany przez kamila78 2010-04-19 11:46:16)

Temat: brak dokumentów, brak wadium, błąd w obliczeniu ceny

W PN wpłynęła 1 oferta. Wykonawca nie wpłacił wadium, nie złożył wymaganych dokumentów, podał cenę za m2 budowy budynku, a my wymagaliśmy ceny ryczałtowej za przedmiot zamówienia (całość), podał tylko cenę netto, nie podał stawki podatku VAT. Jaką podstawę prawną powinniśmy przyjąć do odrzucenia oferty? Tylko brak wadium, czy też przyjąć brak wadium i błąd w obliczeniu ceny? A może takie podanie ceny nie jest błędem, tylko niezgodnością z siwz?

2

Odp: brak dokumentów, brak wadium, błąd w obliczeniu ceny

Wykluczenie wykonawcy - 24.2.2, odrzucenie oferty - 89.15

3

MIRAS napisał/a:

Wykluczenie wykonawcy - 24.2.2, odrzucenie oferty - 89.15

Moim zdaniem tylko brak wadium co skutkuje odrzuceniem oferty na podstawie art. 24.4,
art. 89.1.5?, hmm raczej według spotkanej przeze mnie opinii nie kwalifikuje się, dotyczy raczej podmiotu który został wcześniej wykluczony  we wcześniejszym etapie postępowania np. PO.

4

No to jeszcze raz: Wykluczenie wykonawcy - 24.2.2, odrzucenie oferty - 89.15

5

Czy w uzasadnieniu muszę wymienić wszystkie dokumenty, jakich nie złożył wykonawca, czy mogę pozwolić sobie na ogólnikowe: nie złożył wymaganych dokumentów, lecz nie wzywam do uzupełnienia, bo...
Czy w uzasadnieniu muszę wskazać, że wykonawca podał cenę w taki sposób jw.?
Czy podanie ceny w taki sposób, w jaki zrobił to wykonawca, jest błędem w obliczeniu ceny czy niezgodnością z siwz?

6

... odpuść sobie to wszystko jak wyżej. Wyklucz wykonawce - 24.2.2, a następnie odrzuć jeo ofertę - 89.15

7

Dziękuję  bardzo, odpuściłam.

8

Miras, a dlaczego odrzucenie na podstawie 89.1.5?

9

A czyż jest bardziej celny przepis ustawy wskazujący sposób postępowania z ofertą wykluczonego wykonawcy???

10

Marcel napisał/a:

Miras, a dlaczego odrzucenie na podstawie 89.1.5?

Wykonawce wykluczasz, a co z jego ofertą - zostawiasz??? nie, coś trzeba z nia zrobić, i tutaj zacytuję hubala: "A czyż jest bardziej celny przepis ustawy wskazujący sposób postępowania z ofertą wykluczonego wykonawcy???".

11

Tak, ale moim zdaniem odrzucasz na podstawie art. 24.4, natomiast jak pisałem wyżej, 89.1.5 dotyczy raczej podmiotu który został wcześniej wykluczony  we wcześniejszym etapie postępowania np. PO.

12

Marcel zdaje sobie sprawę o co Ci chodzi - masz swoje racje; Twoje stanowisko potwierdza wiele wyroków KIO: KIO/UZP 420/09, KIO/UZP 185/09, KIO/UZP 1137/08, KIO/UZP 1120/08, KIO/UZP 250/08. W praktyce często jednak przepis 89.1.5. stosowany jest  dla potwierdzenia, iż zamawiający w pierwszej czynności wykluczył wykonawcę, a następnie odrzucił jego ofertę. Np. zgodnie z wyrokiem UZP/ZO/0-1921/06, ofertę złożoną przez wykonawcę wykluczonego uznaje się w myśl art. 24 ust. 4 za odrzuconą i odrzuca się ją w oparciu o art. 89 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP. Tak czy inaczej kwalifikacja prawna inna, efekt taki sam.

13

Podświadomie, mam przekonanie że rację może mieć Marcel. A czy nie można  Wykonawcę wykluczyć na podst. art 24 ust 2 pkt 2, a co do oferty to podać że odrzucona na podstawie art 24 ust 4 ??

14

kamil.grzeszczyk napisał/a:

A czy nie można  Wykonawcę wykluczyć na podst. art 24 ust 2 pkt 2, a co do oferty to podać że odrzucona na podstawie art 24 ust 4 ??

Poczytaj dokładnie wyroki, o ktorych napisałem wyżej.

15

Podświadomie, mam przekonanie że rację może mieć Marcel. A czy nie można  Wykonawcę wykluczyć na podst. art 24 ust 2 pkt 2, a co do oferty to podać że odrzucona na podstawie art 24 ust 4 ??

Można o tym właśnie pisałem, lecz jakby nie zastosować jak pisał Miras efekt jest ten sam, a uchybienia nie będzie w żadnym wypadku.

16

Nie będę zakładał nowego tematu tylko tutaj, bo jakoś moje pytanie jest powiązane.

Otóż, mam ofertę: Wykonawca nie przestawił w oświadczeniu o wykazie osób, kto będzie kierownikiem budowy oraz w stosunku do osób wymienionych w tym wykazie nie podał podstawy do dysponowania tymi osobami (napisał tylko że osoba przewidziana do pełnienia tej funkcji ma wymagane uprawnienia). Po drugie, nie wiadomo czy polisa OC (płatna w ratach) została opłacona - termin pierwszej raty płatny w 2 tygodnie po jej zawarciu (zakładamy że jest to kontynuacja polisy i po prostu mu się zazębiały, dlatego została zawarta). Po trzecie, do oferty należało dołączyć kosztorys ofertowy sporządzony w oparciu o przedmiar robót - Wykonawca w trzech pozycjach kosztorysu podał inne (wyższe) wartości obmiaru.

I teraz co zrobić. Wydaje mi się że nie muszę go wzywać o uzupełnienie bo i tak jego oferta będzie do odrzucenia (art 89 ust 1 pkt 6 - błąd w obliczeniu ceny). Bo chyba nie poprawia się tego jako pomyłki - bo wg mnie ma to istotny wpływ na treść oferty (bardzo duży na cenę).  Czy też jednak powinienem go wezwać?

Poproszę pilnie o odpowiedź.

17

1) nie wiadomo czy polisa OC (płatna w ratach) została opłacona - termin pierwszej raty płatny w 2 tygodnie po jej zawarciu  2)  w trzech pozycjach kosztorysu podał inne (wyższe) wartości obmiaru  3) Wydaje mi się że nie muszę go wzywać o uzupełnienie ... oferta będzie do odrzucenia 4) (... błąd w obliczeniu ceny).  Bo chyba nie poprawia się tego jako pomyłki -    5)  bo wg mnie ma to istotny wpływ na treść oferty (bardzo duży na cenę).   6)  Czy też jednak powinienem go wezwać?

3)+6) Nie odrzucać (nie widzę tu powodu), obowiązkowo najpierw wezwać do uzupełnienia (np. brak podstawy do dysponowania osobami, może też inne?), można jednocześni prosić o wyjaśnienia - np. sprawy  1)
1) Polisę uznać lub wyjaśniać. Zauważam wahania zamawiającego, więc ma powód: prawdopodobnie wykonawca był i jest systematycznie ubezpieczony, a aktualna polisa jest ważna. Skoro odroczenie płatności nie przeszkadza ubezpieczalni, to i nam nie powinna, ponadto nie przesadzajmy bez potrzeby.
2) + 4) Takie błędy to codzienność - do poprawienia. To nie jest błąd w obliczeniu ceny
5) Przepis nakazujący poprawianie pomyłek rachunkowych nie uzależnia tego od ?istotności?

18 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-04-22 07:29:20)

Wg mnie powodem do nie wzywania do uzupełnienia (zgodnie z art 26 ust 3) jest fakt, że Wykonawca przyjął złe wartości - niezgodne z naszym przedmiarem - w dołączonym do oferty kosztorysie. Ewentualna zmiana tych wartości spowoduje znaczące zmiany w końcowej wysokości oferty. I po dłuższym namyśle, uważam że jednak nie można w żaden sposób uznać tego ani za oczywiste omyłki rachunkowe jak również za błąd w obliczeniu ceny (art 89 ust 1 pkt 6) - gdyż Wykonawca dobrze obliczył swoją cenę TYLE że na podstawie źle przyjętych wartości w kosztorysie.

Wg mnie koniec końców jego oferta będzie do odrzucenia ze względu na art 89 ust 1 pkt 2 - treść nie odpowiada SIWZ...

19

Ej, chwilkę zastanowienia, bo ja mam wątpliwości.
Zamawiający zapomina, iż oprócz ?oczywiste omyłki rachunkowe? ustawa uznaje
?inne omyłki?, które NALEŻY poprawić - zgodnie z art.87.2.3. Omyłki w kosztorysach - takie jak (prawdopodobnie) w naszym przypadku -  są wręcz wzorcowym przykładem takich omyłek. Według mnie nie występuje tu ?błąd w obliczeniu ceny?, choćby dlatego że można zastosować przepis podany wyżej Jeśli chodzi o ?znaczące zmiany w końcowej wysokości oferty? to jest sprawa mocno dyskusyjna, ale jeśłi zamawiający uzna, to z pewnością nikt nie zaneguje. Nie mogę się zgodzić z ?treść nie odpowiada SIWZ? bo przecież nic innego niż w siwz wykonawca nie oferuje, jedynie pomylił liczby. Co więcej: jeśli wynagrodzenie jest kosztorysowe, to i tak wykonamy i zapłącimy poprwanie, a jeśli ryczałtowe, to w ogóle próżne oglądanie kodsztorysu!!!
W efekcie oferta na razie DO UZNANIA, a poglądy zamawiającego do poprawki smile

20

Mam wrazenie że za chwilę dojdziemy z tym poprawianiem do jakiegoś absurdu hmm Przecież teraz gdyby przyszło do zmiany ceny oferty - jesli pozwoli sie Wykonawcy na zmiane kosztorysu, to będzie mogl (teraz znając ceny jakie zaproponowala konkurencja) przyjąc takie parametry że nagle się okaże że z 5 miejsca w rankingu, zostanie zwyciężcą....

hubal, co do jednego jesteśmy na pewno zgodni - również napisałem że nie można w tym przypadku mówić o błędzie w obliczeniu ceny. Dlatego czekam na inne opinię, innych zamawiających co by zrobili w takiej sytuacji.

pozdrawiam

21

jesli pozwoli sie Wykonawcy na zmiane kosztorysu, to będzie mogl ...  przyjąc takie parametry że nagle .... zostanie zwyciężcą....

Błąd absolutny!!! Wykonawca nie ma już nic do zrobienia, nie ma możliwości zmian w treści oferty (!), poprawki wprowadza samodzielnie zamawiający i to wyłącznie na podstawie danych zawartych w ofercie.
Nie należy nadawać istotnego znaczenia ani kwotom odczytanym na sesji otwarcia ofert, ani kolejności wynikającej z tych kwot - do czasu sprawdzenia wszystkie uważam za wstępne, nieoficjalne, wręcz bezwartościowe.

Czekamy na opinie innych zamawiających.

22 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-04-23 06:12:34)

hubal napisał/a:

Zamawiający zapomina, iż oprócz ?oczywiste omyłki rachunkowe? ustawa uznaje
?inne omyłki?, które NALEŻY poprawić - zgodnie z art.87.2.3.

Przepis mówi dalej iż te pomyłki nie powinny powodować istotnych zmian w treści oferty. Jeśli ktoś uzna że zmiana wartości w kosztorysie spełnia powyższy warunek, to OK. Mnie na razie nie przekonałeś hubal smile
Jaki sens ma nanoszenie tych poprawek w obmiarze jeśli nie uwzględnimy wprowadzonych zmian również w końcowej cenie - to po co poprawiać?

Orzeczenie KIO do przejrzenia.

KIO/UZP 525/09

Zamawiający był zobowiązany do odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust.1 pkt
ww.ustawy, gdy? jej treść nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia.
Podanie przez odwołującego w poz. 82 kosztorysu ofertowego ceny 21,39 zł za
,,wyrównanie istniejącej jezdni betonem asfaltowym 0/16 gr min.4 cm ?? za ,, m???, nie zaś za
1 ,,Mg??, czyli tonę, nie odpowiadało treści siwz i było niezgodne z wymaganiem stawianym
przez Zamawiającego we wzorcowym kosztorysie ofertowym załączonym do siwz, który
wymagał podania ceny jednostkowej w pozycji 82. za 1 ,,Mg??.
Krajowa Izba Odwoławcza uznała, i? omyłka popełniona przez Odwołującego nie
zobowiązywała Zamawiającego do poprawienia oferty w trybie art.87 ust.2 ustawy. Omyłka
popełniona przez Odwołującego nie jest ani oczywistą omyłką pisarską, ani te? oczywistą
omyłką rachunkową. Omyłka ta polega na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych
warunków zamówienia, zaś jej poprawienie powoduje istotną zmianę treści oferty.

23

Witam,
wg mnie Wykonawca zmieniając wartości w przedmiarze zmienił SIWZ, czyli treść oferty nie odpowiada treści SIWZ. Do odrzucenia - art. 89.1.2
Bo faktycznie dojdziemy do absurdu w poprawianiu ofert. Jeżeli W zmienił tylko 3 pozycje w przedmiarze a reszta jest ok, to wątpliwa jest pomyłka

24

Fragment opinii UZP.

>>Ustawa dopuszcza również poprawianie innych omyłek polegających na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujących istotnych zmian w treści oferty (art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy). Poprawianie omyłek na podstawie cyt. przepisu dotyczy omyłek nie mających charakteru oczywistego oraz niekoniecznie odnosi się do ceny, a więc może dotyczyć również innych elementów złożonej oferty. Jak wynika z uzasadnienia do ustawy ?Proponowany przepis art. 87 ust. 2 pkt 3 w szczególności ma na celu umożliwienie poprawiania tego rodzaju błędów, które mogą się pojawić w trakcie sporządzania kosztorysu ofertowego. Należy również podkreślić, że proponowane rozwiązanie nie stoi na przeszkodzie temu, aby zamawiający samodzielnie precyzował w specyfikacji istotnych warunków zamówienia przykładowe okoliczności, w których będzie dokonywał poprawy omyłek w ofertach w trybie art. 87 ust. 2. Powyższe prowadzi do przejrzystości postępowania, ogranicza kazuistykę ustawy i może ograniczyć ewentualne spory z wykonawcami.? Na podstawie cyt. przepisu można poprawić omyłkę, która nie powoduje istotnych zmian w treści oferty. Dopuszczalne wydaje się dokonanie zmian w sytuacji, jeżeli z okoliczności wynika zamiar złożenia przez wykonawcę oferty zgodnie z wymaganiami zamawiającego oraz poprawienie omyłki nie ingeruje w sposób istotny w treść oferty, tj. nie powoduje konieczności znaczącej ingerencji ze strony zamawiającego lub nie dotyczy jej istotnych postanowień.
Mając na względzie, iż art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy dotyczy poprawienia omyłki niekoniecznie mającej charakter oczywisty...<<

25

Hmm, daje to do myślenia. Jakkolwiek Prezes zauważył, że Zamawiający może a nie musi wink

Rozumiem również że intencją Prezesa nie było poprawienie tych omyłek wraz z uwzględnieniem konsekwencji ich zmian?