1

Temat: szacownie wartości - usługi geodezyjne i nadzoru

Bardzo proszę o podpowiedzi:
1) jaka jest reguła szacowania wartości zamówienia na usługi nie powtarzające się okresowo? O ile ustawa mówi szczegółowo jak oszacować usługi powtarzające się, to zda się milczy o nie powtarzających się okresowo? Tu konkretnie mam obsługę geodezyjną inwestycji, która będzie dotowana z UE, więc już się obawiam popełnić błąd. Do tej pory w obsługę geodezyjną wrzucałam w obowiązki i koszty Wykonawcy i teraz mam zagwozdkę.
2) Jak oszacować wartość nadzoru inwestorskiego? Z poprzednich nadzorów wynika, że wartość nadzorów kształtuje się w okolicach 2-2,5% wartości netto robót budowlanych. Ale czy do szacowania nadzoru nad budową oczyszczalni można przyjąć ceny z nadzorów nad kanalizacją, wodociągiem, czy drogami? To jakby nie było innego rodzaju inwestycje. Czy w związku z tym można uznać, że są to usługi powtarzające się okresowo? Mam wątpliwości.
Z góry dziękuję za oczekiwane sugestie.

2

Odp: szacownie wartości - usługi geodezyjne i nadzoru

W przypadku szacowania usług jednorazowych możesz:
1. zadzwonić do kilku wykonawców, którzy działają w tej samej branży,  poprosić o przesłanie np. faxem aktualnych cenników i następnie uśrednić ceny netto.

3 (edytowany przez hubal 2010-04-20 06:30:27)

mika 8 napisał/a:

możesz:  zadzwonić do kilku wykonawców, którzy działają w tej samej branży,  poprosić o przesłanie ... aktualnych cenników...

Hehe. Konia z rzędem, jeśli tu się uda smile

Jeśli chodzi o obsługę geodezyjną proponuję do wyboru:
- znaleźć u siebie lub w zaprzyjaźnionych jednostkach ceny podobnych usług
- poradzić się jakiegoś geodety, najprościej współpracującego z nami
- skalkulować samodzielnie (zgadnąć ile dni/godzin spędzi na budowie, pomnożyć przez prawdopodobną stawkę roboczogodziny, dołożyć narzuty gdzieś na poziomie 60-120% na pozostałe składki, koszty pośrednie, zysk  - i gotowe w pół godziny!)
- oszacować procentowo od kosztu roboty, jednak nie wiem ile, może te 1-3% wystarczą?
Uwaga: jeśli wychodzi blisko którejś granicy, to postarać się ją przekroczyć.

4 (edytowany przez hubal 2010-04-20 06:39:31)

kasia_ballou napisał/a:

Jak oszacować wartość nadzoru inwestorskiego?

Banalnie proste. Skoro z poprzednich nadzorów wynika, że wartość nadzorów kształtuje się w okolicach 2-2,5% wartości netto robót budowlanych, to należy tak trzymać! Nadzór nad budową oczyszczalni niczym szczególnym nie różni się od nadzorów nad kanalizacją, wodociągiem, czy drogami - co najwyżej bieżącymi możliwościami i humorem kandydata na inspektora.
Nie uważam, że są to usługi powtarzające się okresowo, chyba że faktycznie regularnie co parę dni macie nowe takie zadanie i nadto przekonacie kontrolera  smile

5

Hubal, rzeczywiście te metody są sensowne, ale mam tu zagwozdkę z ustaleniem podstawy prawnej takiego szacowania wartości. Otrzymałam do wypełnienia harmonogram realizacji zamówień (od jednostki kontrolującej wydatkowanie dotacji unijnej) i wymagają podania podstawy ustalenia wartości zamówienia. Jaką podstawę prawną podać w przypadku, gdy przyjmuję wartość w stosunku procentowym do robót budowlanych, czy szacując w porównaniu do usług podobnych?

6

Chodzi mi o te usługi geodezyjne.

7

Podstawa prawna: art.32.1 uPzp
Podstawa merytoryczna: no to zależne od zamawiającego. Proponuję ?kalkulację indywidualną zamawiającego?, przykładowo: 200dni roboczych * 8 godzin * 20zł/godz.  + narzut na koszty pośrednie 100% = 64000zł. Wystarczy (?)

8

Dzięki. Kłaniam się smile

9

hubal napisał/a:

Nadzór nad budową oczyszczalni niczym szczególnym nie różni się od nadzorów nad kanalizacją, wodociągiem, czy drogami - co najwyżej bieżącymi możliwościami i humorem kandydata na inspektora. Nie uważam, że są to usługi powtarzające się okresowo, chyba że faktycznie regularnie co parę dni macie nowe takie zadanie i nadto przekonacie kontrolera  smile

Dodatkowe zapytanie:
Czy szacując wartość zamówienia na pełnienie nadzoru inwestorskiego przy budowie oczyszczalni ścieków oraz na pełnienie nadzoru inwestorskiego nad budową kanalizacji sanitarnej należy łączyć te dwa zamówienia - jako nadzory które wg hubala niczym szczególnym się nie różnią?
Czy też można przyjąć, że charakter robót na tyle jest różny (inna specyfika i zakres robót) że w przypadku przetargów na nadzór inwestorski na oczyszczalnię i na nadzór inwestorski na kanalizację traktować jako niezależne zamówienia i ich wartości nie łączyć?

10

Wcześniej do głowy nie przyszło mi, by połączyć, ale nie zabraniam.

Skoro każdy obiekt budowlany traktujemy osobno (osobne dokumentacje, teren, pozwolenia, zamówienia, wykonawcy, terminy, warunki umowne...), to nie widzę powodu łączenia. Na każdą budowę formalnie też indywidualny (inny?) zespół inspektorów, także kwalifikacje, uprawnienia, koordynator, sposób finansowania itd.

Jeśli jednak zamawiający traktuje obiekty łącznie, obejmuje 1 zadaniem, to oczywiście nadzór też należy tak samo traktować.

11

hubal napisał/a:

Skoro każdy obiekt budowlany traktujemy osobno (osobne dokumentacje, teren, pozwolenia, zamówienia, wykonawcy, terminy, warunki umowne...), to nie widzę powodu łączenia. Na każdą budowę formalnie też indywidualny (inny?) zespół inspektorów, także kwalifikacje, uprawnienia, koordynator, sposób finansowania itd.

Mamy projekt finansowany ze środków UE. Jeżeli chodzi o oczyszczalnię, to choć jest częścią projektu nie łączę jej (przy szacowaniu wartości zamówienia) z kanalizacjami sanitarnymi, które wg stanowiska Prezesa UZP trzeba oszacować wspólnie pomimo tego że mamy  osobne dokumentacje, inną lokalizację, teren (ale wg Prezesa to samo miasto), odrębne pozwolenia, terminy, warunki umowne.
Również co do nadzoru przyjmuję zasadę, że jednak specyfika robót związanych z budową oczyszczalni różni się od budowy kanalizacji - tak więc samo określenie warunków udziału w postępowaniu pokazuje że doświadczenie trzeba wykazać przy budowie/przebudowie oczyszczalni a nie budowie kanalizacji - choć uprawnienia i tu i tu są takie same.

12

"Pikne dzięki"  wink za rozwinięcie tematu.