1

Temat: czy można zawrzeć umowę na niższą cenę niż w ofercie?

jednostka szkoleniowa przedstawiła ofertę na szkolenie i okazało się że w cenie jest ubezpieczenie NW. Jednak nie powinno być, bo bezrobotnych nie trzeba ubezpieczać. Nie mogę odrzucić oferty, bo w opisie przedmiotu zatrudnienia nie pisało nic o ubezpieczeniu (ani że trzeba, ani że nie trzeba ubezpieczać). czy można podpisać umowę na niższą cenę (bez ubezpieczenia)? Co robić?

2

Odp: czy można zawrzeć umowę na niższą cenę niż w ofercie?

Marzenka1 napisał/a:

a) Czy można podpisać umowę na niższą cenę ?  b) Co robić?

a) Można  b) Poprawić błędy zgodnie z ustawą (art.87.2.3)

3

dziękuję bardzo!

4

Marzenka1 napisał/a:

Czy można podpisać umowę na niższą cenę (bez ubezpieczenia)? Co robić?

Moim zdaniem nie można. Ale jeżeli bardzo chcesz, to powiedz ile było ofert?

5

5 ofert

6

Rozumiem, że najtanszy jest ten z tym nieszczesnym ubezpieczeniem? A co z pozostalymi, moze oni tez ubezpieczyli bezrobonych, moze na wyzszą kwotę i jakby nie wliczyli tego ubezpieczenia to okazlo by się ze ten "z najniższa ceną" juz nie jest taki tani???

7

najlepsza oferta ma to ubezpieczenie i 2 inne oferty, a 2 oferty nie mają. Ta kwota ubezpieczenia zupełnie nie ma znaczenia w ostatecznej ocenie, ale chyba nie mogę tego zakwalifikować jako omyłkę, bo jest to istotna zmiana treści oferty

8

... dokładnie.

9

Prze odrzuceniem zastanówcie się jeszcze!

Ja osobiście mam wątpliwości. Nie wiem, że bezrobotnych nie trzeba ubezpieczać, podobnie większość wykonawców. Widać taka wiedza nie jest powszechna i może w siwz należało przekazać taką istotną informację (?!), zwłaszcza że na pewno jest tam mnóstwo wpisów mniej potrzebnych albo nawet zbędnych. Nie wiem ponadto, czy ze specyfikacji wynikało, że szkolenie jest dla bezrobotnych. Nie wiem też czy wykonawcy zaoferowali jednoznacznie wyłącznie z ubezpieczeniem, czy tylko opcyjnie.  Formularze zwykle zawierają wolne miejsce na różne dodatkowe informacje, wręcz prowokują, takie dobrowolne informacje mogą jednocześnie być bardzo przydatne (ot choćby stawki i narzuty do robót dodatkowych,  warunki gwarancji...), niecelowe jest ich odrzucanie.

Założę się, że żaden wykonawca nie jest przeciwny poprawieniu cen i pozostawieniu ofert. Odrzucanie nikomu ani niczemu nie służy, jedynie ku usatysfakcjonowaniu krwiożerczych prawników, najbardziej tych co nie żyją z pozytywnych wyników przetargów.
Zastanówcie się.

10

hubal napisał/a:

Prze odrzuceniem zastanówcie się jeszcze!

hubal - nikt tutaj nie mówi o odrzuceniu, tutaj sie nie ma nad czym zastanawiac - ofertę należy przyjąć taką jaka jest (z ubezpieczeniem).

11

Hubal masz rację.Nie zaznaczyłam w SIWZ że nie trzeba ubezpieczać, a powinnam. To przez  uniwersalny druczek "kalkulacja kosztów" w którym ta pozycja występuje. Nie  mam zamiaru odrzucać, ew. unieważnić ze względu na wadę? A może spytać ich czy cena nie ulegnie zmianie bez NV, bo nie trzeba ubezpieczać bezrobotnych?

12

cena ogółem jest w ofercie, kalkulacja jest załacznikiem

13

Wszystko przez to, że kiedyś jednostki ubezpieczały bezrobonych, których kursy przeprowadzały, a teraz robi to zamawiajacy (urząd). Ja wyraźnie piszę w SIWZ, że  jednostka szkoląca nie ubezpiecza bezrobotnych, gdyż ten obowiązek spoczywa na zamawiajacycm, usunęłam pozycję "ubezpieczenie"z kalkulacji kosztów, a zamawijący mimo to często doliczają ubezpieczenie do ceny szkolenia.
Pozycja "ubezpieczenie" u Ciebie pojwiła sie w "kalkulacji kosztów", dokumencie, który wykonawcy załączją do oferty. Tym zasugerowali sie wykonawcy. W opisie przedmiotu nie pisałaś o ubezpieczeniu w ogóle. Wszystko zależy jaki charakter ma u Ciebie "Kalkulacja kosztów". Jeśli jej pozycje nie muszą być wszystkie uwzględnione  w koszcie szkolenia, a mogą, to znaczy, że dopuściłaś możliwość ubezpieczenia. Jeżlei masz zapis, że koszt szkolenia musi zawierać wszystkie pozycje "kalkulacji", to tym samym wymagałaś obowiazkowo ubezpieczenia.

14

napisane w tej kalkulacji że to uniwersal i należy wypełnić pozycje dotyczące tego konkretnego szkolenia więc może jakoś z tego wylezę, poproszę ich o wyjaśnienia, może dobrze odpiszą, że cena się nie zmieni...dzięki wszystkim!

15

Marzenka1 napisał/a:

poproszę ich o wyjaśnienia, może dobrze odpiszą, że cena się nie zmieni...

Napiszą, że cena sie zmieni lub nie. Jeśli sie nie zmieni, to co? Ubezpieczenie nadal będzie w ofertach i nie widzę możliwości, żeby je stamtąd usunąć.

16 (edytowany przez hubal 2010-04-21 10:42:00)

Zaoferowanej ceny  z zasady nie można zmienić, więc próżne pytanie.
Jeśli jednak cena wynika z załączonej kalkulacji, to błąd (prawie oczywisty) ma prawo zmienić zamawiający. Problem widzę jedynie w przypadku ceny ryczałtowej podanej niezgodnie z kalkulacją albo braku kalkulacji.

17

cena się nie zmieni,  w formularzu ofertowym jest cena ogółem w nawiasie napisane co wchodzi do ceny i nie ma nic o ubezpieczeniu, tylko w nieszczęsnej kalkulacji - załączniku do formularza, gdzie druk jest uniwersalny i nie trzeba wypełniać wszystkich pozycji.
Hubal - dopiero Wasze odpowiedzi mnie natchnęły, jest bardzo początkująca!

18

Ale co Ci przeszkadza to ubezpieczenie. Bierz ofertę i nic nie kombinuj.

19

skoro tak mówisz...

20

Przyjęcie takiej oferty bedzie zgodne z Pzp.Tylko bezrobotni zostaną dwukrotnie ubezpieczeni. Jakby nie było zamawiajacy dwa razy pokryje koszty ubezpieczenia. Z tego co sie orientuję nie ma możliwości aby urząd pracy (bo pewnie o takim zamwiajacym tu mowa) mógł zrezygnować z zapłacenia składki na ubezpieczenie wypadkowe ze stypendium wypłacengo bezrobotnym kierowanym na kurs. A dyscyplina finasów publicznych, zasada gospodarności, racjonalności gospodarowania środkami...? Stąd pewnie wahania Marzenki1.

21 (edytowany przez Marzenka1 2010-04-21 12:57:41)

tak Joanno99. Właśnie nie chce im płacić za NW, tylko jakby odpowiedzieli że się pomylili to byłoby dobrze, bo w formularzu jest bez NW. Co Ty na to? W formularzu ofertowym -gdzie wypełnia się cenę ogółem w nawiasie jest napisane że cena obejmuje koszt zajęć, egzaminów i materiałów

22

A jesteś pewna, ze to ubezpieczenie z "kalkulacji" to ubezpieczenie kursantów? Ja miałam kiedys przypadek, ze wykonawca wpisał ubezpieczenie NNW do kalkulacji kosztów, mimo, że wyraźnie zaznaczyłam, że nie chcę ubezpieczenia dla kursantów. Wystosowałam więc zapytanie o wyjaśnienia tej pozycji i napisał mi, że to jego ubezpieczenie, a nie kursantów. Bo tak naprawdę do kalkulacji wykonawcy mogą wpisać różne rzeczy.

23

No właśnie, już się nie czepiam tylko ogłaszam wyniki. Jak chcą niech se płacą to ubezpieczenie. W razie wypadku osoba dostanie podwójne odszkodowanie.
Albo Joanno99 tak jak piszesz to może być zupełnie inne ubezpieczenie - mają prawo!
Wczoraj rozwiał moje wątpliwości ważny ekspert z zamówień, który prowadzi szkolenia.
Miras miałeś rację. 
Dziękuję ślicznie wszystkim!