1

Temat: zwrot wadium w gwarancji ubezp.

Czy wadium w gwarancji ubezpieczeniowej należy zwrócić poprzez odesłanie wykonawcy oryginału dokumentu po wyborze najkorzystniejszej oferty?

2

Odp: zwrot wadium w gwarancji ubezp.

Jak najbardziej zwrócić , lecz czasami nie da rady gdyż często takie gwarancje są wpięte do oferty.

3

zgodnie z art. 46 ust. 1 zamawiający zwraca wadium (...) niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty (...).
w tym artykule mowa jest ogólnie o wadium, nic nie ma o formie wniesionego wadium, więc wg mnie należy niezwłocznie odesłać gwarancję ubezpieczeniową.

pozdrawiam

szad

4

dzięki za odpowiedź

5

Jak zamawiający zwróci gwarancję wadialną, to co zostanie w dokumentacji postępowania.
Moim zdaniem, są możliwe przynajmniej dwa rozwiązania;
1) jezeli termin ważności gwarancji wadialnej nie upłynął, zamawiający winien pozostawić
    w dokumentacji postępowania ksero gwarancji wadialnej,
2) jeżeli upłynął termin ważności gwarancji wadialnej, to ten dokument dla wykonawcy jest
    zbyteczny
W obu przypadkach trzeba sprawdzić, czy gwarant żąda zwrotu dokumentu ustanowiajacego gwarancję wadialną.

6

Powinien zwrócić zgodnie z zapisem ustawy. Firmy ubezieczeniowe zaznaczają to w treści gwarancji, zabezpieczają się też zapisem, że jeśli nie zostaną zwrócone to i tak wygasają.

7

multi napisał/a:

1) Powinien zwrócić zgodnie z zapisem ustawy.  2) Firmy ubezpieczeniowe zaznaczają to w treści gwarancji,  3) zabezpieczają się też zapisem, że jeśli nie zostaną zwrócone to i tak wygasają.

1) Może trzeba się zgodzić, tylko co potem z dokumentacją, jak udowodnić, że wadium faktycznie było?
2) Żądania trzecich firm nie uważam za wiążące zamawiającego
3) Skoro wygasają, to po co zwracać??? Nigdy tego nie rozumiałem.

8

hubal napisał/a:

1) Może trzeba się zgodzić, tylko co potem z dokumentacją, jak udowodnić, że wadium faktycznie było?
2) Żądania trzecich firm nie uważam za wiążące zamawiającego
3) Skoro wygasają, to po co zwracać??? Nigdy tego nie rozumiałem.

1. Kserokopia poświadczona za zgodność, np. przez radcę prawnego
2. To nie dobrze.
3. Ja też.