1

Temat: Uzupełnienianie dokumentów

Czy można uzupełnić oświadczenie, które nie występuje w rozporządzeniu o dokumentach tzn. zażądałam oświadczenia Wykonawcy o prawie do rozporządzania  licencją na oprogramowanie oraz czy można uzupełnić płytkę  CD  z dokumentacją techniczną. Wykonawca załączył dokumentację techniczną w formie papierowej a nie dołączył płytki,a co w sytuacji jeśli nie dał ani dokumentacji ani płytki.Czy można  i na jakiej podstawie to uzupełnić?

2

Odp: Uzupełnienianie dokumentów

Rozmawiałam o tym ostatnio z jedną z osób prowadzacych szkolenia na temat zamówień publicznych, chodziło o uzupełnienie pisemnego zobowiązania podmiotu do oddania wykonawcy składającego ofertę niezbędnych zasobów, którymi Wykonawca zamierza dysponować (art.26 ust.2b). Też nie ma tego w rozporządzeniu o dokumentach. Powiedział mniej więcej tak: wezywanie do uzupełnienia tylko dokumentów występujących w rozporządzeniu nie do końca jest słuszne. Należy przyjąć, że Wykonawca ma prawo uzupełnić również pozostałe nie wymienione w rozporządzeniu dokumenty. Powołał się tutaj na art. 26 ust.3. Tak naprawdę te dokumenty potwierdzają nie spełnienie warunków udziału w postepowaniu.
Kiedyś ktoś mądry na tym forum napisał: lepiej Zamawiającemu tłumaczyć się z nieodrzucenia oferty niż z jej odrzucenia. Tak też uważam.
Pozdrawiam

3

Dzięki za szybką reakcję, a co jeszcze z płytką?

4

AnnaMaria - Gdzie jest napisane, że jako zamawiający mogę żądać tylko uzupełnienia dokumentów wymienionych w rozporzadzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie dokumentów.....  ???
Art . 26 ust. 3 ustawy Pzp stanowi:
"3. Zamawiający wzywa wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli wymaganych przez zamawiającego oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1, lub którzy nie złożyli pełnomocnictw, albo którzy złożyli wymagane przez zamawiającego oświadczenia i dokumenty, o których mowa w art. 25 ust. 1, zawierające błędy lub którzy złożyli wadliwe pełnomocnictwa, do ich złożenia w wyznaczonym terminie, chyba że mimo ich złożenia oferta wykonawcy podlega odrzuceniu albo konieczne byłoby unieważnienie postępowania. Złożone na wezwanie zamawiającego oświadczenia i dokumenty powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo termin składania ofert".
Uzupełnianie dotyczy oświadczeń i dokumentów, o których mowa w art. 25 ust.1 ustawy Pzp.
Art. 25 ust.1 ustawy Pzp:
"1.    W postępowaniu o udzielenie zamówienia zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania. Oświadczenia lub dokumenty potwierdzające spełnianie:
1) warunków udziału w postępowaniu,
2) przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego
? zamawiający wskazuje w ogłoszeniu o zamówieniu, specyfikacji istotnych warunków
  zamówienia lub zaproszeniu do składania ofert".
Zobowiązanie innego podmiotu do oddania wykonawcy niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia, jest jednym z dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału postępowaniu.

5 (edytowany przez AnnaMaria 2010-04-21 05:21:27)

karolk napisał/a:

AnnaMaria - Gdzie jest napisane, że jako zamawiający mogę żądać tylko uzupełnienia dokumentów wymienionych w rozporzadzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie dokumentów.....  ???

karolk - nic takiego nie powiedziałam smile, odpowiedziałam justi1977 na jej pytanie przytaczając wypowiedź szkolącego.
Jako zamawiający wzywam do uzupełnienia wszystkich wymaganych przeze mnie dokumentów.

Do justi1977: płytkę CD potraktowałabym jako dokument do uzupełnienia

Pozdrawiam

6

AnnaMaria - I ja to tak dokładnie zrozumiałem. Moje pytanie do Ciebie związane było z wypowiedzią szkolącego, bo ta jego  wypowiedź była chyba nie do końca przemyślana.

7 (edytowany przez AnnaMaria 2010-04-21 06:48:10)

Szkolącemu zadano pytanie z sali dokładnie to samo co justi1977. On miał takie samo zdanie jak Ty karolk, że uzupełnieniu podlegają wszystkie dokumenty i oświadczenia wymagane przez Zamawiającego a nie tylko te, które są w rozporządzeniu. Potwierdził tym samym moje stanowisko, gdyż również wzywałam do uzupełnienia pisemnego zobowiązania o dysponowaniu.... chociaż w rozporządzeniu również go nie ma. Jest wiele wątpliwości przy badaniu ofert, bo przecież nikt nie chce popełnić błędu. I dlatego jest to forum. Tak, że w tej kwestii mamy podobne zdanie karolk. Pozdrawiam smile