26

Odp: wyjaśnienie uzupełnienie oferty

Marcel napisał/a:
joanna99 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Chwila moment, czy chcecie powiedzieć że na wezwanie oświadczeń i dokumentów na podstawie art.26.3, Wykonawca nie uzupełnia to nie zostaje wykluczony z udziału w postępowaniu????????

Chcemy powiedzieć, że zostaje wykluczony, jak nie wykaże spełniania warunków udziału w postepowaniu, a nie, jak nie uzupełni dokumentów.

Sprowadza się to do jednego, ponieważ wiadomo nie ma dokumentu, nie ma spełnienia warunku smile

... nie w tym konkretny przypadku. Zamawiający ma oświadczenie z 24.1, ale żadał jeszcze z 24.1.2, którego nie otrzymał. W obecnym stanie prawnym, chociaż wykonawca nie złożył tego dokumentu, to wykazał spełnianie warunku. W poprzednim stanie prawnym, nie złozenie tego oswiadczenia skutkowałoby wykluczeniem wykonawcy.

27

Marcel napisał/a:
joanna99 napisał/a:
Marcel napisał/a:

Chwila moment, czy chcecie powiedzieć że na wezwanie oświadczeń i dokumentów na podstawie art.26.3, Wykonawca nie uzupełnia to nie zostaje wykluczony z udziału w postępowaniu????????

Chcemy powiedzieć, że zostaje wykluczony, jak nie wykaże spełniania warunków udziału w postepowaniu, a nie, jak nie uzupełni dokumentów.

Sprowadza się to do jednego, ponieważ wiadomo nie ma dokumentu, nie ma spełnienia warunku smile

Niekoniecznie sprowadza się do jednego. W przypadku oświadczenia z art. 24.1.2, o którym mowa w poście, dokumentu może nie być, ale wykonawca wykazał spełnianie warunku niepodlegania wykluczeniu z art. 24.1.2 w ogólnym oświadczeniu o niepodleganiu wykluczeniu.

28

I takie było moje zdanie od samego początku, ale chaos wprowadziła mi w głowie wypowiedź Mirasa..

Przy okazji, zapraszam do pomocy w innym temacie bo temat już zniknął z czołówki a jest powiązany również z tą dyskusją.

http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=38447#p38447

29

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Będzie brał udział - podmiot trzeci "oddelegowuje" pracownika z uprawnieniami.

No właśnie chcemy wezwać do uzupełnienia, i tutaj moje pytanie - co zrobić z taką ofertą gdyby Wykonawca nie uzupełnił...

Wykluczyć wykonawcę, nastepnie ofertę odrzucić.

30

I takie było moje zdanie od samego początku, ale chaos wprowadziła mi w głowie wypowiedź Mirasa..

W jednym poście były poruszane dwa różne zagadnienia:
1) oświadczenie z art. 24.1.2
2) oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu podmiotu trzeciego (art. 26.2b), biorącego udział w postępowaniu.
To były dwie różne sytuacje z odmiennym rozwiązaniami.

31

dziękuję za wasze uwagi i spostrzeżenia .
Własnie byłam u mojej radcy i ona analizując przepis uważa że nalezy wezwać do uzupełnienia o Oświadczenie z art.24 ust.1 pkt.2, tłumaczy to tym ze jeśli prosimy o dokument od Wykonawców , którzy takowe posiadają  to musimy dodatkowo wystąpic i prosic o uzupełnienie Wykonawców którzy nie złożyli Oświadczenia na tę tylko okolicznośc, pomimo złożenia Oswiadczenia na cały art.24 ust.1

32

Skoro żądałaś to teraz musisz niestety egzekwować. Myślę że wszyscy którzy brali udział w dyskusji się zgodzą, że w przyszłości możesz poprzez odpowiednie przepisy w SIWZ zapisać że wystarczy Ci oświadczenie (całe) z art  24 ust .1. Dzięki temu zaoszczędzisz sobie na czasie i papierologii. Moja podpowiedź była nieformalnie konsultowana z jednym z bardziej doświadczonych sędziów orzekających w KIO, więc myślę że nie trzeba tworzyć odrębnego oświadczenie jedynie na okoliczność art 24.1.2

pzdr

33

Byłaby wdzięczna gdybyście odpowiedzieli mi, co zrobić w podobnej sytuacji, gdyz w jednej z ofert Wykonawca pisze że będzie  dysponował osobą kierownika robót i dodatkowo załącza do oferty umowę o dzieło między Wykonawcą a tym kierownikiem robót zawarta specjalnie do mojego przetargu.
Czy wówczas osoba tego kierownika robót to podmiot trzeci i czy też musiałoby być oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu w stosunku do osoby tego kierownika robót?

34 (edytowany przez joanna99 2010-04-22 09:45:35)

Myślę że wszyscy którzy brali udział w dyskusji się zgodzą, że w przyszłości możesz poprzez odpowiednie przepisy w SIWZ zapisać że wystarczy Ci oświadczenie (całe) z art  24 ust .1.

Nie wszyscy. Generalnie zdania są bardzo podzielone na ten temat.

35

Raczej ja się nie zgodzę, że samo oświadczenie ma wystarczyć.

36

joanna99 napisał/a:

Myślę że wszyscy którzy brali udział w dyskusji się zgodzą, że w przyszłości możesz poprzez odpowiednie przepisy w SIWZ zapisać że wystarczy Ci oświadczenie (całe) z art  24 ust .1.

Nie wszyscy.

Np. ja.

37

MIRAS napisał/a:
joanna99 napisał/a:

Nie wszyscy.

Np. ja.

i ja, bo zapomniałam napisać.

38

Czy dobrze rozumiem, że skoro już jest zawarta umowa o dzieło z dnia 20.04,  to ten kierownik nie jest podmiotem trzecim, przy pomocy którego Wykonawca spełnia warunek posiadania potencjału kadrowego, tylko stanowi zasób Wykonawcy ? I nie jest potrzebne żadne oświadczenie ani zobowiazanie tego kierownika do udostępnienia swojej osoby, a tym bardziej nie należy wymagać oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia w stosunku do niego.

Czy to tak powinno być?

39

No to w takim razie pozostaje sam przy moim zdaniu smile

40

A czy ktoś mógłby choć zerknąć na mojego posta ;(

41

mika 8 napisał/a:

A czy ktoś mógłby choć zerknąć na mojego posta ;(

Proszę bardzo:
Moim zdaniem wystarczy że w wykazie osób które będą uczestniczyć w wykonywaniu zadania, będzie dodatkowe miejsce na podanie podstaw do dysponowania tą osobą. I wg mnie umowa o dzieło potwierdza jak piszesz, posiadanie tego pracownika w zasobie własnym Wykonawcy.

42

"Czy wówczas osoba tego kierownika robót to podmiot trzeci i czy też musiałoby być oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu w stosunku do osoby tego kierownika robót?"
Odpowiedź-NIE

43

Wielkie dzięki za odpowiedź wink

44

wykonawca sklada oferte i sa dwie podstawy do dysponowania: albo umowa czyli jest zasobem firmy, albo zobowiazanie czyli bedzie korzystal z osob zdolnych do wykonanaia zamowienia innego podmiotu. Zamawiajacy w SIWZ okresla jakie dokumenty chce do oferty i moze zadac w przypadku gdy Wykonawca bedzie korzystal z osob innych podmiotow zoobowiazanie i moze tyle wystarczyc, ale moze rwoniez zapisac w siwz ze w przypadku gdy wykonawca wskazuje ze bedzie korzystal z osob innych podmiotow rowniez musi zalaczy w celu potwierdzenia niewykluczenia -osiwadzcenia o nie wykluczeniu, edg, us, zus ale nie musi tego zadac moze samo np. zobowiazanie

45

i w tym przypadku dokladnie w tabeli powinna byc kolumna PODSTAWA DO DYSPONOWANIA i wykonawca wpisuje umowa i mamy sprawe czysta i jak wiadomo juz po nwoelizacji sie daje oswiaczenie ze soby ktore beda uzvcestniczyc w wykonywaniu zamowienia posiadaja wymagane uprawnienia (bo juz nie sklada sie uprawnien ani izby)

46

Wiktoria napisał/a:

1) sa dwie podstawy do dysponowania: albo umowa czyli jest zasobem firmy, albo zobowiazanie czyli bedzie korzystal z (...) innego podmiotu.
2) Zamawiajacy (...) moze rwoniez zapisac w siwz ze w przypadku gdy wykonawca wskazuje ze bedzie korzystal z osob innych podmiotow rowniez musi zalaczy w celu potwierdzenia niewykluczenia -osiwadzcenia o nie wykluczeniu, edg, us, zus ...

Według mnie 
1) umowa nie zawsze przesądza o własności zasobu
2) zamawiajacy nie może stawiać tego typu żądań, bo są one sprzeczne §1 ust. 2 rozporządzenia ws. dokumentów.

47

nie rozumiem jakiego żadania nie moze stawiac zamawiajcy w SIWZ?
Przeciez jeżeli Wykonawca korzysta z osob innego podmiotu to zamawiajacy moze zadac rowniez wykazania w ofertcie brak podstaw do wykluczenia dla tego podmiotu, czyli np. przedstawienia w ofercie oswiadczneia o niewykluczeniu, a takze edg tego podmiotu lub zus czy us

48

Cytuję:
?Jeżeli (...) podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 2? - czyli edg tego podmiotu lub zus czy us.
Z powyższego zapisu rozumiem, że jeżeli podmioty inne nie będą brały udziału w realizacji części zamówienia, zamawiający nie może żądać dokumentów wymienionych w § 2. Jeśli trzeci podmiot (np. wypożyczalnia) użycza np. młotka, wiertarki lub koparki, to w moim rozumieniu nie bierze udziału w robotach i żądanie zaświadczenia ZUS od takiego podmiotu jest bezsensowne. Czyż źle myślę?

49

ale jezeli korzystamy z potencjalu podmiotu trzeciego to moze zamawiajacy zadac ze ten podmiot nie zlega z oplatami zus i kaze na etapie ofert zalaczyc zus rowniez wydany na ten podmiot ktory nam udostepnia osoby, wiec musi wykonawca dac ZUS dla siebie i dla firmy od ktorej udostepnia osoby do realizacji- i nie ma upros, czyż źle mysle?

50

Nie do końca rozumiem Wiktorię, ale raczej niepoprawnie myśli.