1

Temat: zabyt wysoka cena - odrzucenei na jakiej podstawie????

W przetargu na ogranizacje szkoleń otrzymałam 3 oferty. Kryteriami oceny ofert była cena 40%, progrma szkoleniowy 30% i doświadczenie wykładowców 30%. Tak sie skłąda, ze dwie oferty przekraczają kwotę przeznaczoną na zamówienie. Czy w tym wypadku muszę odrzucić oferty czy wykluczyć wykonawców bez dokonywania oceny poszczególnych kryteriów oceny ofert?? czy cenę trakotwać jako priorytet (są to pieniądze unijne i budżet projektu jest sztywny, więc nie można zwiększyć tej kwoty). Jeśli odrzucam to jaka podstawa prawna??

2

Odp: zabyt wysoka cena - odrzucenei na jakiej podstawie????

help help help!!!

3

Wydaje mi się że ocenę ofert trzeba przeprowadzić. Po drugie, na pewno nie odrzucać ani nie wykluczać - bo na jakiej podstawie? Każdy Wykonawca może złożyć ofertęna kwotę jaka mu się żywnie podoba i o ile spełnia warunki podmiotowe to nie możesz go wykluczyć oraz o ile spełnia przedmiotowe to nie możesz oferty odrzucić. Podaje w ofercie ceny wyższej nie spełnia moim zdaniem żadnego z tych warunków.
Ponadto, zwiększenie kwoty przeznaczonej na realizację zadania jest przywilejem Zamawiającego a nie obowiązkiem.

No i co z tą trzecią ofertą? Jeśli spełnia warunki i mieści się w cenie to masz Wykonawcę. Robisz normalny protokół i już.

4

A jeśli podałam na otwarciu ofert wyższą cenę niz przeznaczona na zamówienie?? I się k.... sama zagubiłam w swoich błędach:(
Podałam cenę 486.000 a kwota w budżecie to 432.000 i tak się składa, że w kwocie 486.000 mieszczą sie wszystkie 3 oferty a w 432.000 tylko jedna. Na otwarciu byli przedstawiciele oferentów i usłyszeli złą kwotę:( Myślę, że bądą sie odwoływać. Czy mają prawo?? A jeśli grozi mi odwołanie to czy nie lepiej unieważnić postępowanie i ogłosić drugie, bo są to środki unijne i wiążą nas terminy.

5

Spokojnie. Błędów co niemiara (!), ale efekt postępowania może być pozytywny.
Teraz rutynowe postępowanie: oferty sprawdzić, ocenić, wybrać najkorzystniejszą...

Na przyszłość uważać: waga ceny poniżej 90% jest mało rozsądna, a poniżej 50% to akceptacja ceny absolutnie nieograniczonej (jedynie unieważnieniem postępowania).