1

Temat: brak wpisanej stawki VAT w ofercie

Co zrobić w sytuacji, gdy w formularzu ofertowy  w pozycji ... w tym ...... % VAT, tj kwota.......
Wykonawca nie wpisał stawki VAT - 22, ale za to dobrze pomnożył cene netto i poprawnie wpisał kwotę stanowiącą VAT.

W mam to jakoś poprawić  - sama wpisać w ofercie, czy zostawić bez niczego, gdyż jakby nie patrzeć to dobrzej jest przyjęta w mnożeniu stawka?

2

Odp: brak wpisanej stawki VAT w ofercie

Dodatkowo nie wpisał słownie ceny brutto - co zrobić z ta ofertą?

3

Najpierw poprawić błędy, a potem to co z pozostałymi.

4

a potraktować to jako oczywiste omyłki pisarskie czy inne omyłki na niezgodności  oferty?

5 (edytowany przez AnnaMaria 2010-04-22 07:36:22)

mika 8 napisał/a:

W mam to jakoś poprawić  - sama wpisać w ofercie, czy zostawić bez niczego, gdyż jakby nie patrzeć to dobrzej jest przyjęta w mnożeniu stawka?

co masz na myśli? Nie wolno "grzebać" w ofercie

wezwałabym do złożenia wyjaśnień (art.87.1)

6

AnnaMaria napisał/a:

Nie wolno "grzebać" w ofercie

... podobnie zreszta jak "gmerać" smile

7 (edytowany przez mika 8 2010-04-22 07:57:47)

A co z art. 87 ust. 2 pkt 3 - Zamawiający poprawia w ofercie  inne omyłki polegające  na niezgodności oferty z siwz - chodzi o to że dobrze jest napisana cena netto i vat i brutto - tylko w tabelce, tam gdzie jest miejsce na słownie cena brutto -Wykonawca widocznie zapomniał ją wpisać.

Czy jest jakieś orzecznictwo mówiące o tym, że ważniejsza jest wyrażona liczbowo cena w ofercie od ceny wyrażonej słownie?

A jak potraktować - jako pisemną czy rachunkową omyłkę, gdy dobrze jest napisana cena liczbowo, natomiast słownie nijak się nie ma do tego co liczbowo - widocznie zostało to żle przekopiowane - wówczas jet to rachun. czy pisemna?

8

mika 8 napisał/a:

A co z art. 87 ust. 2 pkt 3 - Zamawiający poprawia w ofercie

Poprawia - przez co nalezy rozumiec wystosowanie odpowiedniego pisma do wykonawcy, a nie poprawianie fizyczne np. poprzez skreślenie, dopisanie.

9

Ok. masz rację.

Ale nadal nie mam pojęcia jaki rodzaj omyłki stanowi ten mój przypadek - że nie ma wpisanej słownie ceny.

Ma ktoś jakieś pomysły ?

10

mika 8 napisał/a:

Ale nadal nie mam pojęcia jaki rodzaj omyłki stanowi ten mój przypadek - że nie ma wpisanej słownie ceny.

Nie ma wpisanej - w ogóle, czy jest ale błędnie.

11

Cena brutto jest napisana liczbowo 156.189,64 ale powinno być 156.189, 60 - dla mnie to omyłka rachunkowa

Natomiast nie ma jej napisanej słownie. po prostu zapomniał wypełnić jeszcze jedno miejsce w tabelce.

12

mika 8 napisał/a:

1. Cena brutto jest napisana liczbowo 156.189,64 ale powinno być 156.189, 60 - dla mnie to omyłka rachunkowa

2. Natomiast nie ma jej napisanej słownie. po prostu zapomniał wypełnić jeszcze jedno miejsce w tabelce.

Tak na szybko:

1. Jezeli kwota 156.189,60 wynika z jakichś tam działań rachunkowych, to jest to omyłka rachunkowa.
2. Nie widzę tutaj żadnej omyłki, błąd formalny - ofertę zostawa w spokoju.

13

Dzięki wink

14

dokładnie, jeżeli cena netto na formularzu jest wpisana poprawnie i nastepnie wartosc vatu tez poprawnie to suma daje brutto, jeśli w brutto nastapila omylka przy sumowaniu netto i vat to poprawic i zapytac o wyrazenie zgody przez wykonawce w ktorego ofercie nastapila omylka

15

Niedobrze

Wiktoria napisał/a:

poprawic i zapytac o wyrazenie zgody przez wykonawce

Tak było kiedyś. Obecnie obowiązujące przepisy art.87 nakazują zamawiającemu samodzielnie poprawić i POWIADOMIĆ (czyli bez czekania na zgodę).

16

masz racje Hubal nie musi wyrazac zgody Wykonawca, przepraszam tyle zmian ....niedopatrzenie moje