1

Temat: etapy oceny i badania oferty

Witam,
Wykonawca dołaczył do oferty inf. z banku która nie potwierdza spełnienia warunku, ale nie będę wzywała do uzupełnienia gdyż oferta i tak pewnie bedzie  odrzucona, jako niezgodna z SIWZ. wezwe go wyjasnien dla pewnosci w kwestii niezgodnosci z siwz, ale czy jednoczesnie wzywac do uzupełnienia info z banku (wpałcił wadiumi i po co potem problem z zwrotem, gdyby nie uzupełnił) . czy jest jakas kolejnośc w trakcie badania i oceny ofert? w jakims komentarzu spotkałam sie z opinią, iz pierwsze oceniamy czy podlega wykluczeniu a dopiero potem badamy czy podlega odrzuceniu? Waszym zdaniem kolejnosc ma znaczenie?

2

Odp: etapy oceny i badania oferty

a moze jednocześnie wezwac do złożenia wyjaśnień i uzupełnienia dokumentów?

3

mariolafr napisał/a:

Waszym zdaniem kolejnosc ma znaczenie?

Moim zdaniem (i moich trenerów) ma: najpierw oceniamy czy podlega wykluczeniu a dopiero potem badamy czy podlega odrzuceniu, co chyba nie przeszkadza w korespondencji z wykonawcą załatwiać obu spraw jednocześnie (jest to jednocześnie bardzo praktyczne).

4

dzieki Hubal. obawiałam się tylko, że któryś złoży odwołanie (powyzej progów) ze bezpodstawie wzywam do uzupełnienie na podstawie 26 pkt 3 skoro oferta i tak podlega odrzuceniu.

5

a co myślisz o zatrzymaniu wadium, liczy sie papier czy dokument który potwierdzi spełnienie warunku?

6 (edytowany przez hubal 2010-04-26 06:41:14)

Nie rozumiem dlaczego

mariolafr napisał/a:

liczy sie papier czy dokument

Dokument kojarzy mi się wyłącznie z papierem.

7

hubal napisał/a:
mariolafr napisał/a:

Waszym zdaniem kolejnosc ma znaczenie?

Moim zdaniem (i moich trenerów) ma: najpierw oceniamy czy podlega wykluczeniu a dopiero potem badamy czy podlega odrzuceniu

Hmm... wg ustawy ww. kolejnośc nie jest obowiazkowa, np. 26.3.

8

hubal napisał/a:

Nie rozumiem dlaczego

mariolafr napisał/a:

ponieważ 26.3 mówi wzywasz chyba ze oferta podlega odrzuceniu lub unieważniasz postępowanie

liczy sie papier czy dokument

Dokument kojarzy mi się wyłącznie z papierem.