1

Temat: Czy można wezwać o uprawnienia?

Problem polega na tym, że żądaliśmy uprawnień bud w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci wod-kan a Wykonawca w wykazie wpisał nr uprawnień i funkcję kierownika budowi, ponadto to załąCzył kopię uprawnień z których wynika że ma ale w specjalności konsrukcyjno-budowlanej. Żeby było śmiesznie to załąCzył oświadczenie że osoba będąca kierownikiem budowy ma uprawnienia w specj. instalacyjnej wod-kan.

Po prostu kłamie, albo nie wie co składa.

Czy mam wezwać o uzupełnienie wykazu osób, Czy o wyjaśnienia, Czy nic nie robić bo skoro poświadCzył na oświadczeniu to równie dobrze mógł nie załaCzyc kopii uprawień i nikt by nie wiedział że skłamał.

2

Odp: Czy można wezwać o uprawnienia?

Proponuję wyjaśniać.
Być może osoba ta ma kilka uprawnień i nastąpiła prosta pomyłka - do pominięcia. Posiadanie wielu uprawnień nie jest czymś dziwnym ani wyjątkowym.

3

Czyli oficjalnie wezwać o wyjaśnienie niniejszej sytuacji na podstawie art. 26 ust. 4.

4

Tak się właśnie zastanawiam, kopię uprawnień Wykonawca załączył bez wymaganej potrzeby teraz Zamawiający może żądać jedynie oświadczenia więc to podlega ocenie a nie przesłane kopie uprawnień, dlatego też sądzę że należy opierać się na złożonym oświadczeniu.

5

Zgadza się, tylko co w tedy, gdy  jedno w stosunku do drugiego budzi wątpliwości?
Zastanawiam się wezwać go do wyjaśnień, i tak myślę, że jeżeli nie złoży mi tych wyjaśnień to w sumie żadnych konsekwencji dla nie z tego tytułu nie będzie?
Zupełnie nie wiem co z tym zrobić?

6

Spokojnie tak jak pisałem ocenie podlegają dokumenty wymagane, natomiast oczywiście o wyjaśnienia zwrócić się możesz ale czy to coś zmieni?:)

7

Jeżeli dostarczyłby interpretację Izby Inżynierów Budownictwa, z której wynikałoby że te jego uprawnienia z 1970 r. ,zawierają w sobie sanitarkę to rozwiązałoby mi to problem wink

8

wykaz soob i uparawnienia należa do dokumentów potwierdzajacych spełnienie warunków udzial postępwania ktore na mocy ustawy mozna uzupelnic wiec najlepeij wezwac o zlozenie dokumentow potwierzdajacych wymagania w siwz i jak uzupelni poprawnie to ok a jak nie to odrzucic oferte

9

Wiktoria napisał/a:

wykaz soob i uparawnienia należa do dokumentów potwierdzajacych spełnienie warunków udzial postępwania ktore na mocy ustawy mozna uzupelnic wiec najlepeij wezwac o zlozenie dokumentow potwierzdajacych wymagania w siwz i jak uzupelni poprawnie to ok a jak nie to odrzucic oferte

Pozwole się nie zgodzić. Można wezwać, tak jak pisze Marcel ale też nie trzeba bo oceniamy dokumenty których żądalismy i których w ogole możemy żądać. Warunek został spełniony, pozostają jedynie wątpliwości które można wyjaśniać.

Co do wypowiedzi Wiktorii - na pewno nie można odrzucić oferty gdyby mimo wezwania do uzupełnienia, wykonawca nic nie uzupełnił (nawet nie ma cego uzupełniać, jedynie cokolwiek wyjaśniać jeśli już). Warunek został spełniony.

W ogóle, to widzę po Twoich postach Wiktoria że jesteś jakimś strasznym radykałem, dla którego coś jest tylko i wyłącznie czarne albo białe...

10

nie wiem czy czarne albo biale a moze masz racje chyba zamowienia mnie tego nauczyly a moze inaczej postawa zamawiajacych i jakos staram sie dac to co wymagaja nie wychylac. Ale czemu sie nie zgadzasz przeciez jak ktos dal zly wykaz osob to nalezy go wezwac do uzupełnienia. To ze dokumenty zostaly zolozone do oferty nie znaczy ze warunek zostal spelniony ...
ale dziekuje za ocene moje osoby

11

a nawet dalej jezeli zamawijacy wezwie do uzupelnienia czy wyjasnien a wykonawca nie zlozy w wymaganym terminie to moze wstrzymac wadium. teraz jak jest taki zapis w ustawie to kazdy to cytuje a akurat zostanie wadium dla urzedu czy gminy

ja bym  wezwała wykonawce do uzupelnienia oswiadczen i nawet moglby mi dac calkiej nowy wykaz osob i uprawnienia abalogicznie moglo by byc z wykazem dostaw i referencji
pozdrawiam

12

NIe zgadzam się dalej. Z opisu problemu wynika że Wykonawca w wykazie podał imię i nazwisko osoby która będzie kierownikiem, oświadczył że ta osoba posiada wymagane uprawnienia, a to że przy okazji dołączył dokument którego Zamawiający nie żądał, a który wprowadził niepewność u Zamawiającego, to nie daje żadnych podstaw do uzupełniania. Wszystkie dokumenty jakie Zamawiający żadał i które może żadać, to wykonawca przedstawił. Tak naprawdę, to Zamawiający powinien w ogóle udawać że nie widzi tej kopii uprawnień. Zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie dokumentów, Wykonawca wykazuje spełnienie warunku wiedzy i doświadczenia poprzez złożenie oświadczenia a nie  pokazanie uprawnień. Dlatego też napisałem, że nie ma podstaw do wyzwania o uzupełnienie, natomiast można jak zawsze zresztą wezwać do wyjaśnień. Ale nawet jak wezwiesz, a Wykonawca powie "pocałujcie mnie w ... " to nie możesz jego oferty odrzucić.

13

ok niech bedzie, ale tak czy inaczej jesli ta wskazana osoba nie ma tych uprawnien to to wyjdzie bo na etapie podpisania umowy mozna zazadac tych uprawien i izby
a gdyby zamawiajacy wezwal do wyjasnien i wykonawca dalby nowy wykaz z nowa osoba to co podlega odrzuceniu jego oferta?

14

zreszta jak bedzie chcial zamawiajacy tak zrobi a na koncu psima bedzie, od powyzszego rozstrzygniecia nie przysluguje protest.......zycie

15

Wiktoria napisał/a:

ok niech bedzie, ale tak czy inaczej jesli ta wskazana osoba nie ma tych uprawnien to to wyjdzie bo na etapie podpisania umowy mozna zazadac tych uprawien i izby
a gdyby zamawiajacy wezwal do wyjasnien i wykonawca dalby nowy wykaz z nowa osoba to co podlega odrzuceniu jego oferta?

1) Nawet na etapie podpisania umowy raczej nie można żądać tych dokumentów, choć są tutaj na forum tacy co tak robią. Ja osobiście uważam że jest to słuszne, aczkolwiek nie wiem co na to by powiedziało KIO.
Bedę teraz miał na podyplomówce zajęcia z babeczką z KIO to się zapytam. 

2) Nie jestem pewny ale chyba instytucja wyjaśnień nie przewiduje zmiany dokumentów. Ale z drugiej strony nic nie zabrania Wykonawcy zmienić osoby które będą wykonywać daną pracę, o ile spełnianią warunki postawione przez Zamawiającego. Nie muszą mieć nawet na to jego zgody.

16

pewnie racja
Ale mialam sytuacje gdzie dalam wykaz dostaw + referencje i Zamawiajacy mial jakies tam pytania , a miałam tez inna refrencje spelniajaca wymagania stawiane w siwz wiec postanowilam ze dam nowy wykaz i nowa referencje i bylo ok, zgodne to z artykulem 26 ust 3 Zamawiający wzywa wykonawców, którzy w określonym terminie nie złozyli
wymaganych oświadczeń lub dokumentów,albo którzy złożyli wymagane
przez zamawiającego oświadczenia i dokumenty, o których mowa w art. 25 ust. 1,
zawierające błędy
czyli rozumiem i w praktyce z tego co widze jeżli by nie zlozyli wogole wykazu dostaw lub zlozyli bledny to wzywa do zuupelnienia i wykazu robot rowniez co mi sie potwierdza w praktyce

17

instytucja wyjasnien jak napisales...... a moze instytucja zlozenia wymaganych przez zamawiajacego oswiadczen i dokumentow ......
art 26 ust 3 Zamawiający wzywa wykonawców, którzy w określonym terminie nie złozyli
wymaganych oświadczeń lub dokumentów
pozdrawiam

18

Wiktoria, pogubiłem się w tym co piszesz i co właściwie chcesz udowodnić hmm

19

ok chodzilo mi ciagle o to ze teraz po nowelizacji jak dam wykaz robot i referencji i dostane jakies pytania i doatrcze nowy wykaz z nowymi referensjami to mnie nie odrzuca

czasme mozna sie zakreci, zdecydowanie lepsza bylaby rozmowa w realu wink