1

Temat: oferta niepodpisana

witam wszystkich
wykonawca złozył oferte nie podpisując jej . Ponadto nie złożył jej tak jak należy nie podając ceny za wykonanie zamówienia, podając jedynie ceny jednostkowe poszczególnych usług. Nie podał wymaganych w SIWZ uprawnień do wykonywania zawodu wymieniając tylko ich nazwiska. Ponadto, nie podał miejsca świadczenia usługi , które było wymagane w opisie przemiotu zamówienia.
I mam dylemat czy oferta została złozona czy nie? Jak ja traktować? Liczę na pomoc mądrzejszych od siebie.

2

Odp: oferta niepodpisana

Nie podpisania oferta podlega odrzuceniu.

3

tzn., że należy ją traktowć jako złożoną?. Ostatnio w "szkołach " na podyplomówkach mówia, że tak naprawde nie ma oferty. Ja jednak uważam , że ona jest. Jaki przepis ( odrebny)  to reguluje bo w lexie  nie znalazłem żadnych poszlak w tym temacie. Może żle patrzę ?

4

Sądzę że oferta zostało złożona jednak nie w formie pisemnej dlatego znajdzie tu zastosowanie art. 89.1.8

5

ja tez uwazam ze oferta jest złożona ale nie spelnia SIWZ bo pewnie byl zapis odnośnie sposobu podpisania oferty ze wzgledu na reprezentacje firmy czy pelnomocnictwo,
mnie kiedys odrzucili poniewaz jedna strona z oferty nie byla podpsiana ( poprostu przeoczenie)
ponadto oferta to dokument ktory zeby byl wazny musi miec podpis

6

po wiekszym drenażu oferty stwierdziliśmy, iż "nie ma oferty". Nie mam do końca pewności. Zawsze jest jakieś "ale"......Dziękuję Marcelowi i Wiktorii za pomoc.

7

Dla mnie też brak oferty.

8

dzięki hubal. Jak to mówił Pawlak z "Samych swoich" - (...) mądrego to i przyjemnie posłuchać". W bardzo dobrym tego słowa znaczeniu. A więc oferty nie ma!!!!!!!

9

...skoro nie ma oferty - to, nie ma rownież wykonawcy. Skoro nie ma wykonawcy, to nie ma również obowiązków informacyjnych np. z 92. Czy tak?

10

Hmmm... nik mi nie odpowie. Moje zdanie jest takie:

Nie zgadzam sie z hubalem i morgenem.
Połowicznie sie zgadzam z Wiktorią.
Najbliżej mi do opinii Marcela.

Moim zdaniem oferta jest, ale należy ją odrzucić na podstawie art. 89.1 i 89.8 PZP albowiem oferta uchybia zapisom art. 9 PZP w związku z art. 78 § 1 KC.

11

Jeżeli nie ma podpisu, to nie ma oferty.

12

MIRAS napisał/a:

Hmmm... nik mi nie odpowie. Moje zdanie jest takie:

Nie zgadzam sie z hubalem i morgenem.
Połowicznie sie zgadzam z Wiktorią.
Najbliżej mi do opinii Marcela.

Moim zdaniem oferta jest, ale należy ją odrzucić na podstawie art. 89.1 i 89.8 PZP albowiem oferta uchybia zapisom art. 9 PZP w związku z art. 78 § 1 KC.

POPIERAM smile)

13

Spełnienie wymogu zwykłej formy pisemnej w zakresie jednostronnej czynności prawnej polega na zamieszczeniu własnoręcznego podpisu przez osobę dokonującą czynności na dokumencie zawierającym jej oświadczenie woli.