1

Temat: zmiana kierownika budowy

Czy wykonawca może zmienić kierownika budowy?
Mam taki przypadek że na etapie podpisania umowy został zmieniony kierownik budowy.
Czy wykonawca musi mi dostarczyć jeszcze jakieś dokumenty oprócz uprawnień które wymagaliśmy?

2

Odp: zmiana kierownika budowy

czesto w siwz jest napisane ze mozliwa jest zmiana kierownika po wyrazeniuz gody przez zamawiajacego. Mozna zmienic kierownika, np przetarg jest na remont szkoly i postepowanie jest w lutym a realizacja w lipcu wiadomo z  przyczyn ludzkich kierownik wskazany w ofertcie moze nie moc kierowac robotami z jakis tam przyczyn w lipcu i wtedy zmienia wykonawca oczywiscie na kierownika spelniajacego wymagania stawiane na etapie zlozenia oferty

3

Czy wykonawca może zmienić kierownika budowy? Może, ale częściej kierownik sam się zmienia, bo nie jest niewolnikiem ani nieśmiertelny. Pisząc siwz warto o tym pamiętać i może nie wymagać zgody zamawiajacego - bo np. co będzie w razie braku zgody i jednocześnej śmierci kierownika???

W razie zmiany wykonawca musi zadbać, by nowy kierownik spełniał zarówno wymagania specyfikacji jak i prawa budowlanego. Następnie powinien dostarczyć zamawiającemu zawiadomienie o zmianie, kopie uprawnień i zaświadczenia z odpowiedniej izby, a także informacje wcześniej wymagane  w siwz (np. w wykazie personelu). Ponadto stary i nowy kierownik mają obowiązek zadbać o stosowne oświadczenia oraz wpisy w dziennku budowy, a oświadczenia te należy koniecznie i niezwłocznie dostarczyć inwestorowi (czyli zamawiającemu).
Przy okazji: informacje z izby łatwo uzyskać w każdym czasie ze strony internetowej izby.

4

Hubal napisalam ze w siwz czy w umowie  jest czesto taki zapisze mozna zmienic po akceptacji zamawiajacego, akurat pracuje  jako wykonawca wiec ja siwz nie ukladam, mam wrazenie ze kazde moje zdanie jest po to by pokazac ze sie nie znam, moze sie myle
milego dnia