26

Odp: jeszcze krk

myszy1953 napisał/a:

Nie pod warunkiem ,że pieczątka "nie figuruje w Kartotece ...." to będzie 01.01.2010 czyli dzień składania ofert

Cały czas o tym pisze. Tylko hubal i Marcel widzą to tak (jesli nie to mnie poprawcie): krk jest ważny 6 m-cy licząc wstecz od TSO (wg mnie ok) i 6 m-cy licząc naprzód od TSO (wg mnie nie ok).

27

hubal widzi inaczej: formalnie 6 m-cy od dnia wystawienia, co nie oznacza uznawania wykonawcy za skazanego w przypadku kłopotu z ustaleniem ważności dokumentu.

28

Witam
Wykonawca powinien wykazywać spełnianie warunków na dzień składania ofert. Zaświadczenie z krk nie może być wystawione po tso. Przykład: tso 10.04 uzupełnienie krk z 14.04 (  a WYKONAWCA BYŁ KARANY- zatarcie skarania nastąpiło 12.04 czyli w dniu składania ofert widniał by jeszcze w rejestrze A TYM SAMYM NIE SPEŁNIA WARUNKÓW na dzien składania

29

hubal napisał/a:

hubal widzi inaczej: formalnie 6 m-cy od dnia wystawienia, co nie oznacza uznawania wykonawcy za skazanego w przypadku kłopotu z ustaleniem ważności dokumentu.

Nikt tutaj nie ocenia/nie przesądza czy wykonawca jest skazany, czy nie -  oceny spełniania warunków dokonujemy na podstawie dokumentów. Zauważ, że ww. opisanej sytuacji wykluczenie wykonawcy nastąpi na podstawie 24.2.4, a nie na podstawie 24.1.5-10. Widisz różnicę?

30

doris233 napisał/a:

Witam
Wykonawca powinien wykazywać spełnianie warunków na dzień składania ofert. Zaświadczenie z krk nie może być wystawione po tso. Przykład: tso 10.04 uzupełnienie krk z 14.04 (  a WYKONAWCA BYŁ KARANY- zatarcie skarania nastąpiło 12.04 czyli w dniu składania ofert widniał by jeszcze w rejestrze A TYM SAMYM NIE SPEŁNIA WARUNKÓW na dzien składania

DOKŁADNIE smile

31

Mam przed sobą artykuł z GP "Precedensowy wyrok sądu może ograniczyć prawo do uzupełnienia oferty". Autorka artykułu powołuje się na orzeczenie KIO i wyrok sądu okręgowego ograniczające zakres przedmiotowy art. 26.3 (sprawa dotyczy zaświadczenia z KRK).

Interpretacja sądu w sprawie uzupełnienia dokumentów ofertowych jest następująca:
- brak formalny polegający na nie załączeniu do oferty dokumentów może zostać uzupełniony w trybie art. 26.3 tylko, gdy brakujący dokument wydano przed upływem terminu składania ofert. Sąd argumentuje, że art. 26.3 nie służy gromadzeniu dokumentów, których wykonawca nie posiada, a jedynie dostarczeniu dokumentów, które nie zostały dołączone do oferty przez przeoczenie. Przedsiębiorca uczestniczący w przetargu będzie mógł uzupełnić dokumenty tylko wtedy, gdy nie dołączył ich pierwotnie np. poprzez przeoczenie, ale zadbał o to, by zostały one wydane przed terminem składania ofert.

Autorka artykułu stwierdza (w czym ma rację):
- wydaje się jednak, że taka interpretacja jest sprzeczna z art. 26.3 i dotychczasową linią orzecznictwa, które dopuszczają posługiwanie się dokumentem wydanym później, o ile dokument taki potwierdza spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania ofert. Przyjęcie przez sąd tak daleko idącej interpretacji może być niebezpiecznym sygnałem dla przedsiębiorców i spowodować, iż przepis art. 26.3 nie będzie spełniał swojej funkcji i tym samym stanie się martwym przepisem.

Czy takie stanowisko sądu spowoduje zmianę waszego (naszego) dotychczasowego stanowiska ...

32

Do mnie nie trafia:
1. jak już ustaliliśmy w przypadku krk data zaświadczenia tylko do tso
2. oświadczenia mogą zostać przedstawione z datą poźniejszą byle na dokumencie było wyraźnie wskazane że poświadcza wymagane warunki na dzień składania ofert
3. Gdybyśmy przyjęli, że wszystkie dokumenty mają mieć datę przed tso to zmuszalibyśmy de facto ( w przypadku uzupełniania) do fałszowania dokumetu-antydatowanie- odpowiedzialność karna

33

1+2. Tak najlepiej
3. Absolutnie, nikt tu nie zmusza. Z opinii wynika, że po prostu niecelowe przedstawianie takich dokumentów, bo zamawiający jest zmuszony ich nie uwzględnić.

34

Proszę zauważyć ,że na dokumencie KRK zawsze data wystawienia dokumentu = jest dacie z pieczątki " nie figuruje w kartotece  karnej Krajowego Rejestru Karnego , a więc tego dokumentu tak naprawdę nie da się uzupelnić o ile go Wykonawca nie posiada

35

jeśli chodzi o uzupełnianie dokumentów takich jak US/ZUS czytałem wyrok KIO, w którym stwierdzono, że jeśli Wykonawca uzupełni te dokumenty, na których będzie widniała data wystawienia po TSO, a z kolei w ich treści będzie oświadczenie upoważnionych osób (naczelnika danego urzedu) że dany podmiot (Wykonawca) nie zalegał z uiszczaniem składek/podatków na dzień składania ofert, Zamawiający powinien takie zaświadczenie uznać !