1

Temat: wartość robót w referencjach

co zrobić w sytuacji gdy w wykazie robót jest trochę inna kwota robót niż w referencjach  - np. w wykazie 4.269.720,10 a w referencjach 4.568.600,51 zł.
Wezwać do złożenia wyjaśnień?

2

Odp: wartość robót w referencjach

Jak najbardziej można wyjaśnić z tym że w referencjach kwoty wcale być nie musi.

3

Ale skoro już jest i nie gra z tym co w wykazie.

4

Jeśli kwota nie jest istotna dla oceny, to nie widzę potrzeby żądania wyjaśnień.  Potrafię  zrozumieć bez wyjaśnień, że obie kwoty mogą pozostać, a nawet być poprawne.

5

No raczej sądzę że nie gra, jest rozbieżność i osobiście wolał bym to wyjaśnić.

6

mika 8 napisał/a:

Ale skoro już jest i nie gra z tym co w wykazie.

...to lepiej wyjaśnić.

7

Jak wyżej. Miałem kilka dni temu taką sytuację. Wykonawca do jednej RB w wykazie dał referencje podające wartość, a do innych z wykazu tylko potwierdzające wykonanie. Oczywiście wezwałem do wyjaśnienia bo kwoty się nie zgadzały w takim zakresie że ta podana w referencjach nie dopowiadała SIWZ ;P

A czy także wzywać do wyjaśnień/uzupełnień jeśli opis wykonywanej RB jest fundamentalnie różny w wykazie i w dołączonej referencji? Sytuacja była taka że Wykonawca w wykazie podał że robił kominy a referencje mówią o kotłowni z instalacją sanitarną....

8

kamil.grzeszczyk napisał/a:

A czy także wzywać do wyjaśnień/uzupełnień jeśli opis wykonywanej RB jest fundamentalnie różny w wykazie i w dołączonej referencji? Sytuacja była taka że Wykonawca w wykazie podał że robił kominy a referencje mówią o kotłowni z instalacją sanitarną....

...to lepiej wyjaśnić.

9

a jakie sankcje poniesie Wykonawca jak nie wyjaśni?

10

No chyba takie że trzeba byłoby go wykluczyć na podst art. 24 ust.2 pkt 4, a ofertę odrzucić jako nieodpowiadającą treści SIWZ (art 89 ust.1 pkt 2) ?

11

myszy1953 napisał/a:

a jakie sankcje poniesie Wykonawca jak nie wyjaśni?

...a musi ponosić??? smile

12

żadnych sankcji nie ponosi, nic nie wyjaśni i tyle.

13

Ja pisałem że sankcje by były gdyby Wykonawcę wezwać do uzupełnienia a nie do wyjaśnień,

14

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Wykonawca w wykazie podał że robił kominy a referencje mówią o kotłowni z instalacją sanitarną....

Nie widzę tu żadnego problemu.
Zadaniem referencji jest potwierdzenie należytego wykonania, a nie pełne rozliczenie. W tym drugim przypadku należałoby załączyć pewno cała całą dokumentację. Te same referencje mogą być wyorzystywane do różnych zadań, w których występują podobne elementy robót. To wykonawca najlepiej wie co robił i za ile i czy zatrudnił podwykonawcę i teraz uczciwie nie zalicza sobie robót podwykonawcy.
Komin to normalna część kotłowni.

Niech mi ktoś wyjaśni: jeśli wykonawca ma wszystko udokumentować, to po jaką ch... przepisy przewidują oświadczenia???