1

Temat: uzupełnić czy odrzucić??

Stan w postępowaniu po otwarciu ofert:
jedna z ofert (najkorzystniejsza cenowo - jedyne kryterium) ma błędy rachunkowe, które zobowiązana jestem poprawić na podstawie art. 87 ust. 2 ppkt 2. Konsekwencją poprawienia omyłki rachunkowej będzie niespełnienie warunku postawionego w SIWZ (nie jest to warunek udziału w postępowaniu, tylko wymóg dotyczący stosunku ceny jednego etapu prac do drugiego), co skutkuje odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 ppkt 2.
Jednocześnie oferta ma kilka uchybień, które w "normalnych" warunkach wymagałyby uzupełnień.
PYTANIE:
czy Waszym zdaniem prawidłowe jest takie postępowanie:
1. poprawiam oczywista omyłkę rachunkową i zgodnie z art. 87 niezwłocznie zawiadamiam o tym wykonawcę, którego oferta została poprawiona. Jednocześnie informuję, że konsekwencją poprawienia omyłki rachunkowej jest niespełnienie wymogu Zamawiającego postawionego w SIWZ (bez przesądzania, czy oferta jest odrzucona).
2. Nie wzywam Wykonawcy do uzupełnienia dokumentów na podstawie art. 26 ust. 3.
3. Czekam na wybór najkorzystniejszej oferty i dopiero wtedy informuję o odrzuceniu oferty.

DOBRZE?

2

Odp: uzupełnić czy odrzucić??

mon.de napisał/a:

Konsekwencją poprawienia omyłki rachunkowej będzie niespełnienie warunku postawionego w SIWZ (nie jest to warunek udziału w postępowaniu, tylko wymóg dotyczący stosunku ceny jednego etapu prac do drugiego), co skutkuje odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 ppkt 2.

Nie bardzo rozumiem. Ale postepowanie ok - ztym że ja bym to zrobil bez tego: "ZJednocześnie informuję, że konsekwencją poprawienia omyłki rachunkowej jest niespełnienie wymogu Zamawiającego postawionego w SIWZ (bez przesądzania, czy oferta jest odrzucona)."

3

A czy Waszym zdaniem powinnam już na etapie informowania o poprawieniu omyłki rachunkowej poinformować Wykonawcę o brakach dokumentacji w ofercie? Obawiam się, że wtedy będzie pytał do kiedy ma to uzupełnić i zrobi się niepotrzebny chaos.

4

Ja bym działał akurat tak, jak wskazuje MIRAS. Rozumiem że - poza wspomnianą oczywistą omyłką - oferta jest w dalszej części poprawna.

5

Poza oczywistą omyłką oferta byłaby do uzupełnienia (tzn. dokumenty  art. 25 ust.1), gdyby nie to, że jest do odrzucenia (o czym jeszcze, tj. przed wyborem najkorzystniejszej oferty, nie mogę informować).