1

Temat: Wezwanie do uzupełnienia dokumentów

PN powyżej progów. W jednej z ofert Wykonawca nie załączył ZUS i US. Dziś sprawdzanie ofert a zalezy mi na tym żeby jutro było rozstrzygnięcie. Oferty w pozostałym zakresie super. Jest tylko jeden problem bo dziś nie ma Dyrektora (Kierownik Zamawiającego w moim przypadku) i wysłać podpisane Wezwanie mogę dopiero jutro rano. Jak myslicie czy mogę wezwać jurto rano o 8.00 i dać termin zeby dostarczyli faxem do 11.00 a oryginał później pocztą i po 11 zrobić rozstrzygnięcie? (forma porozumiewania: fax i poczta). Bo Przewodniczący komisji to raczej nie moze podpisać takiego wezwania?

2

Odp: Wezwanie do uzupełnienia dokumentów

coś trochę w tym temacie:  http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4868

3

Moim zdaniem, jest to zbyt krótki termin.
Jest wyrok KIO w tej sprawie z dnia 29 lipca 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 898/09, oto fragment uzasadnienia:
"Odwołujący zarzuca, że zamawiający wyznaczył na uzupełnienie zbyt krótki termin, co mogło wypaczyć obowiązek zamawiającego do umożliwienia wykonawcom złożenia uzupełnienia brakującego dokumentu określony w art. 26 ust. 3 Pzp.
Skład orzekający Izby stwierdza, że zamawiający może oczekiwać, iż wykonawca składając ofertę dysponuje wszystkimi koniecznymi dokumentami do złożenia oferty. W związku z tym wyznaczenie dosyć krótkiego, dwudniowego terminu na uzupełnienie dokumentów nie powinno być uznane za zbyt krótkie, wypaczającego sens art. 26 ust. 3 Pzp. Jednak w art. 26 ust. 3 Pzp została również dopuszczona możliwość uzupełnienia dokumentów przez składanie dokumentów o innej niż pierwotnie treści, czyli dokumentów, którymi nie dysponuje wykonawca w chwili składania oferty, a nawet w chwili gdy dojdzie do niego żądanie uzupełnienia dokumentów. Wynika to z obowiązku zamawiającego do wezwania wykonawców, którzy w określonym terminie nie złożyli dokumentów potwierdzających - lub złożyli niewłaściwe dokumenty potwierdzające - spełnianie warunków udziału w postępowaniu. Przy czym złożone na wezwanie zamawiającego dokumenty mogą nosić różne daty, jednak powinny potwierdzać spełnianie przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu oraz spełnianie przez oferowane świadczenia wymagań zamawiającego, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania ofert (art. 26 ust. 3 in fine Pzp). Zaniechanie wezwania wykonawcy, który nie złożył przedmiotowych dokumentów do ich uzupełnienia lub ustanowienie nierealnego terminu na uzupełnienie byłoby naruszeniem art. 26 ust. 3 Pzp, a co za tym idzie naruszeniem art. 24 ust. 2 pkt 3 w zw. z art. 22 ust. 1 Pzp.
Jednak wykonawca (odwołujący) nie zareagował przed upływem terminu na złożenie uzupełnienia dokumentu (od 02 do 04.06.2009 r.) i dopiero kilka dni później - 08.06.2009 r. wykonawca złożył protest na wyznaczenie zbyt krótkiego terminu na uzupełnienie dokumentów.
Ustawodawca nie ustanowił normatywnego terminu na uzupełnienie dokumentów, dlatego każdorazowo zamawiający musi samodzielnie podejmować decyzję o długotrwałości tego terminu. Jednak zdaniem składu orzekającego Izby ustanowienie w rozpoznawanej sytuacji w zasadzie dwudniowego terminu na uzupełnienie dokumentów, nawet w przypadku konieczności wykreowania nowego dokumentu, nie może być uznane za ustanowienie zbyt krótkiego terminu sprzecznego z funkcją art. 26 ust. 3 Pzp. Tym bardziej, że sam wykonawca nie próbował reagować przed upływem terminu na uzupełnienie dokumentu i nie zasygnalizował swoich zastrzeżeń co do długotrwałości wyznaczonego terminu na uzupełnienia dokumentów.
Skład orzekający Izby stwierdza, że w praktyce wykonawcy stosując się do unormowania art. 26 ust. 3 Pzp wzywają jednokrotnie wykonawców do złożenia uzupełnień oferty w zakresie określonych dokumentów, oświadczeń czy pełnomocnictw. Praktyka ta wykształciła się ze względu na trzy główne przesłanki. Pierwsza przyczyna to konieczna szybkość postępowania w sprawach zamówień publicznych i w związku z tym zasadne jest wykonywanie przez zamawiających tylko czynności niezbędnych, ale wszystkich, do przeprowadzenia postępowania - czyli np. jednokrotne wezwanie do uzupełnienia dokumentów w określonym zakresie. Drugim powodem wykształcenia się takiej praktyki jest to, że aby wykazać prowadzenie postępowania zgodnie z należytą starannością należy dowieść, że zamawiający dokonał czynności żądania uzupełnienia ofert, czyli dokonał tej czynności jednokrotnie. Wreszcie trzecią okolicznością wpływającą na taką praktykę jest samo orzecznictwo, a w tym orzecznictwo Krajowej Izby Odwoławczej. W wyrokach nie można nakazać zamawiającemu dokonania czynności ponad czynności prawnie uzasadnione. Orzeczenia mogą zapadać tylko w granicach nakazania jednokrotnego żądania uzupełnienia dokumentów, gdyż żaden przepis nie uprawnia do nakazania zamawiającemu następnego żądania uzupełnienia dokumentów. Ponadto, w praktyce, tylko jednokrotne stosowanie do jednego zdarzenia art. 26 ust. 3 Pzp wynika z powszechnie przyjętego poglądu, że przepis ten stanowi wyjątek w stosunku do reguły, iż całość oferty powinna być złożona przed upływem terminu składania ofert i późniejszej jej niezmienności, za wyjątkiem okoliczności unormowanych w art. 87 ust. 2 Pzp:"

4

JEŻELI MA TE DOKUMENTY TO PRZEŚLE ZA GODZINĘ ALE TAK KRÓTKI CZAS WYZNACZYĆ BO MASZ ŻYCZENIE ROZSTRZYGNĄĆ , TO PO PROSTU NIE W PORZĄDKU

5

skorpion napisał/a:

Jak myslicie czy mogę wezwać jurto rano o 8.00 i dać termin zeby dostarczyli faxem do 11.00 a oryginał później pocztą

Odradzam takie postępowanie - dotyczy formy.

6

Ja też odradzam i to w sposób zdecydowany.

7

Tak krótki czas ze względu na to ze podpisanie umowy inaczej przesunie mi sie o cały tydzień.
A co jakbym wyznaczył dłuższy termin a Wykonawca przesłał mi jutro rano uzupełnienie faxem - mogę jutro po otrzymaniu faxu zrobic rozstrzygnięcie czy muszę czekać na upływ wyznaczonego terminu?

8

jeżeli dopuszczono formę w zakresie wszelkiej korespondencji drogą faksową to jak najbardziej i tego Ci życzę     smile

9

Dzięki. Dopuszczono faxem wszystkie dokumenty.

10

skorpion napisał/a:

Dzięki. Dopuszczono faxem wszystkie dokumenty.

... tylko jak to sie ma do rozporzadzenia w sprawie dokumentów... par. 6 ust. 1 smile

11 (edytowany przez skorpion 2010-04-29 11:53:00)

Niedawno była na tym forum długa dyskusja na ten temat i zdania były podzielone. Czasami zastanawiam się czy w każdej dziedzinie jest tyle niejanosci i odrębnych interpretacji jak w zamówieniach publicznych:)

12

A ja bym miał pomysł (wiem że kontrowersyjny): spróbować porozmawiać ze wszystkimi  wykonawcami, np. telefoniccznie, zasygnalizować problem, doprowadzić do sytuacji, by od teraz zaczęli myśleć i działać, a potem faks to tylko formalność. Chodzi tu o to, by faktycznie był realny czas na przygotowanie.

13

Oj Hubal  ...... !!!

14

uzupełnienie oferty powinno moim zdaniem być w takiej formie w jakiej składa się ofertę, a więc w oryginale lub potwierdzonej przez Wykonawcę za zgodność z oryginałem kopii, nic tu nie ma do rzeczy art.27