1

Temat: Czy w zamówieniu z WR można żadać wadium ?

Czy w zamowieniu z WR można żadać wadium  ? Bo dostałem takie zaproszenie do WR i jestem w lekkim szoku smile.

2

Odp: Czy w zamówieniu z WR można żadać wadium ?

gladiq napisał/a:

1. Czy w zamowieniu z WR można żadać wadium  ? 2. Bo dostałem takie zaproszenie do WR i jestem w lekkim szoku smile.

1. Nie...
2. ... zatem zastanów się dobrze, czy takie zaproszenie przyjąć wink

3

Przepisy dotyczące trybu zamówienia z wolnej ręki nie zawierają odesłania do przepisów dotyczących wadium ani w żaden inny sposób nie umożliwiają zamawiającemu stosowania przepisów o wadium.

4

To jest rzeczywiście ciekawostka.
Art. 68 ust.1 ustawy Pzp  zdanie drugie: "Przepisów art. 36 ust.1 - 3 oraz art. 37 i 38 nie stosuje się".
A  wyłączony w trybie ZWR art. 36 ust.1 pkt 8  zgodnie z powyższym zapisem art. 68 ust.1,   stanowi: "Wymagania dotyczące wadium".
Czyli w trybie ZWR nie można żądać wadium. Bo przecież w tym trybie prowadzimy negocjacje tylko z jednym wykonawcą.

5

Marcel napisał/a:

ani w żaden inny sposób nie umożliwiają zamawiającemu stosowania przepisów o wadium.

Tak, to sprobuj zastosowac przy wolnej ręce 46 wink

6

Zamawiający się opamiętał i wykreślił wadium. Sztab prawników pracował podobno nad tym. smile  ( ciekawe ile skasowali za poradę). Jutro negocjacje.

7

gladiq napisał/a:

Zamawiający się opamiętał i wykreślił wadium. Sztab prawników pracował podobno nad tym. smile  ( ciekawe ile skasowali za poradę).

...a na forum porady bezpłatne smile

8

MIRAS napisał/a:
gladiq napisał/a:

Zamawiający się opamiętał i wykreślił wadium. Sztab prawników pracował podobno nad tym. smile  ( ciekawe ile skasowali za poradę).

...a na forum porady bezpłatne smile

Słusznie wink