1

Temat: Wolna ręka

Czy jeśli ogłosiłam dwa postępowania w trybie przetargu i nie wpłynęły oferty to mogę zrobić wolną rękę art. 67 ust.1 pkt 4 nie zmieniam nic.A czy już na negocjacjach mogę coś zmienić np. wydłużyć czas trwania umowy?

2

Odp: Wolna ręka

justi1977 napisał/a:

1. Czy jeśli ogłosiłam dwa postępowania w trybie przetargu i nie wpłynęły oferty to mogę zrobić wolną rękę art. 67 ust.1 pkt 4 nie zmieniam nic.
2. A czy już na negocjacjach mogę coś zmienić np. wydłużyć czas trwania umowy?

1. Tak.
2. Moim zdaniem: nie.

Ps. do 2 - skoro napisałem "moim zdaniem" to zakładam że mogą być odmienne opinie wink

3

Odp: Wolna ręka

MIRAS napisał/a:
justi1977 napisał/a:

1. Czy jeśli ogłosiłam dwa postępowania w trybie przetargu i nie wpłynęły oferty to mogę zrobić wolną rękę art. 67 ust.1 pkt 4 nie zmieniam nic.
2. A czy już na negocjacjach mogę coś zmienić np. wydłużyć czas trwania umowy?

1. Tak.
2. Moim zdaniem: nie.

Ps. do 2 - skoro napisałem "moim zdaniem" to zakładam że mogą być odmienne opinie wink

Moim zdaniem też nie. Art. 67.1.4 mówi: jeżeli ...., a pierwotne warunki nie zostały w istotny sposób zmienione, to zmawaijacy może udzielić zamówienia z wolnej ręki. Czyli piewotne warunki pozostają takie same do chwili udzielenia zamówienia z wolnej ręki (zawarcia umowy). Jeżleli chcemy je zmienić, moim zdanien, należy wszcząć postępowanie w odpowiednim trybie konkurencyjnym i po takiej zmianie może się okazać na przykład, że oferty się pojawią.