1

Temat: krs

kolega z pracy zadał mi dzisiaj pytanie i trochę się zastanawiam nad odpowiedzią.
czy jak mamy złożony krs w kopii to podpis osoby uprawnionej do reprezenatcji i napisanie  daty (podpisy i daty na każdej stronie krs) spełnia warunek potwierdzenia za zgodność z oryginałem???

2

Odp: krs

Spełnia + dopisek ''za zgodność z oryginałem'', (oczywiście podpis osoby uprawnionej do reprezentacji i podpisania oferty) .

3

jak dla mnie to musi być oświadczenie Wykoawcy, że dany dokument jest "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM", sama data i podpis dla mnie nie są wystarczające.... ale z tego powodu na pewno bym nie odrzucał oferty

4

a jeżeli wykonawca przesyła krs wpraz z pismem przewodnim o treści "...uzupełniamy wymagany dokument krs uwierzytelniony przez osobę uprawnioną do reprezentacji wykonawcy"
ps.chodzi jak już się domyślacie o uzupełnienie krs, nadmienię że chodzi o dokument przesłany drogą faksową zgodnie z żądaniem zamawiającego i pieczątka za zgodność poprostu jest bardzo nie wyraźna, następnie ten sam dokument przyszedł pocztą ze wszystkimi pieczątkami,
jak w takiej sytuacji byście postąpili ?

5

????

6

and1 napisał/a:

następnie ten sam dokument przyszedł pocztą ze wszystkimi pieczątkami

Jeżeli przyszedł w terminie to uznaj. Nadal nie rozumiem jak można dopuszczać uzupełnianie dokumentów (z rozporz.) faksem hmm

7

w terminie przyszedł oczywiście faks:)

8

a gdzie jest powiedziane w rozp. czy ustawie ,że faks zabroniony ? odwolanie faksem przyjmujesz?

9

Art.27 ust.1

10

Art. 27 ust. 1 mówi o oświadczeniach, wnioskach, zawiadomieniach oraz informacjach. Czy dokumenty z rozporządzenia można pod to podciągnąć? (odwołanie na pewno)

11

myszy1953 napisał/a:

1. a gdzie jest powiedziane w rozp. czy ustawie ,że faks zabroniony ?
2. odwolanie faksem przyjmujesz?

1. Nigdzie. Moze żadać faksem - ale nie możesz go uznać, albo inaczej możesz go uznac ale bedzie to sprzeczne z rozporzadzeniem.
2. Nie musze bo nie jestem Prezesem Izby - ale gdybym był - nie "przyjął bym" smile

12

myszy1953 napisał/a:

Art.27 ust.1

Dokumenty na potwierdzenie spełniania warunków nie są: oświadczeniami, wnioskami, zawiadomieniami ani informacjami tongue

13

ile czasu dajesz na uzupełnienie , jeżeli czekasz na kopie dokumentów , my przyjmujemy przesłane faksem oczywiście oprócz pełnomocnictw, świeżo po kontroli UZP brak zarzutów

14

szczerze to różnie. dwa, trzy dnia.
to dobrze że pozytytwnie kontrola, osobiście uważam że faks jak najbardziej powinno sie dopuszczać

15

and1 napisał/a:

osobiście uważam że faks jak najbardziej powinno sie dopuszczać

... no to dopuszczajcie faks, kserokopie - moze juz na etapie skladania ofert. Dlaczego do oferty żadacie oryginału lub kserokopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem, a potem robicie wyjątki dla "niepoważnych" wykonawców i dajecie im mozliwosć skaładania tych dokumentów faksem big_smile

16

Dokumenty na potwierdzenie spełniania warunków nie są: oświadczeniami, wnioskami, zawiadomieniami ani informacjami
Nie zgadzam się ........
w celu wykazania spełniania przez wykonawców warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art.22 ust.1 .................... zamawiający może żądać   następujących dokumentów:
koncesji, zezwolenia lub licencji
wykazu robót
wykazu usług
wykazu narzędzi
wykazu osób
itd. wszystko nazwano dokumentem
w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania ......... zamawiający może żądać, następujących DOKUMENTÓW  :
oświadczenia o braku podstaw do wykluczenie - TEŻ DOKUMENT
OD OSÓB FIZYCZNYCH OŚWIADCZENIA W ZAKRESIE ART.24 UST.1 PKT 2

17

Co do oświadczeń to się zgodzę (przynajmniej co do nazewnictwa) i tyle ale my tutaj mówimy o KRS - które nie jest oświadczeniem, wnioskiem, zawiadomieniem ani informacją. Żeby nie przedłużać - dopuszczajcie extra ordinem składanie dokumentów na potwierdzenie faksem - tylko na równych zasadach: dla wszystkich wykonawców od początku postępowania tongue. Powodzenia.

18

krs -dostępny w internecie jest