1

Temat: Kiedy wprowadzic zapis z art.26 ust.2b do SIWZ

Pisząc SIWZ chcemy by Wykonawca złożył tylko Oświadczenie art.22 ust.1 i art.24.ust.1
oraz " aktualny odpis z rejestru ...."
Nie postawiliśmy szczegółowych warunków do art.22 ust.1 i opieramy się tylko na złożonym oświadczeniu  art.22.ust.1  moje pytanie jest nastepujące:
1) czy zamieszczamy w  SIWZ zapis art.26 ust.2b czy ten zapis nie ma znaczenia w moim przypadku.
Badając ofertę sprawdzamy czy
2) Wykonawca złożył Oświadczenie z art.22 ust.1
3) czy jeżeli wykonawca będzie korzystać np.z potencjału technicznego innych osób  to musi przedstawić pisemne zobowiązanie, jeśli nie postawiliśmy szczególowo tego warunku,
4) czy na etapie badania oferty nie interesuje nas z jakiego potencjału będzie korzystac Wykonawca skoro nie postawiliśmy takiego warunku

2

Odp: Kiedy wprowadzic zapis z art.26 ust.2b do SIWZ

Nie zawracaj sobie głowy  z wpisywaniem art. 26 ust. 2b do SIWZ - ani w Twoim przypadku, ani w żadnym innym.

3

MIRAS może i słusznie bo musielibysmy zamieścić calą ustawę  bo Wykonawcy nie czytają ustawy.
ale czy w moim przypadku kiedy opieram sie na Oświadczeniach to  Wykonawca musi mi przedłożyć mi dokument jeśli będzie korzystał z potencjału innych osób czy nie.

4

Zdecydowanie - nie.

5

Ja tak dla bezpieczeństwa, zamieszczam w SIWZ zapis z art 26.2.b,  jeżeli nie stawia się warunków a jednie oświadczenia wówczas jest to zbędne.